TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A politikai átalakítás radikális szakaszán túl vagyunk, azokat a tabukat, amiket le akartunk dönteni, ledöntöttük - mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán. Ijesztő társadalmi jelenségek húzódnak meg az államadósság mögött - Budapestből viszont nem lett Athén.

"A megsértett érdekcsoportokkal ki kell egyezni, és a Bankszövetség ezen a listán előkelő helyen van. Örömmel veszem, hogy itt van Patai Mihály úr" - kezdte beszédét mosolyogva a miniszterelnök úr, aki ezzel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének beszédére is utalt.

"A szakmánk része a közegellenállás"

Ritka, hogy a nyilvánosság előtt arra bátorítanak, hogy radikálisabban lépjek fel. Parragh László előadása azonban rávilágított, hogy vannak még feladataink, vannak még olyan témák amihez hozzá sem kezdtünk - kezdte előadását a kormányfő. Orbán szerint terjedelmes azon területeknek a listája, amihez eddig senki sem mert hozzányúlni. "A reformok megalkotása bonyolult folyamat, társadalmi vitákra van szükség, jogszabályalkotásra - természetes, hogy ez ellen is hatnak erők. A mi szakmánk ilyen, természetes, hogy van közegellenállás, az, hogy vannak korrekciós kísérletek, nem jelenthet felmentést a kormányzat számára" - mondta a kormányfő.

Orbán: 5,5 millió embernek kell dolgoznia. Fotó: fidesz.hu

 

"Kétségtelen sok teendőnk van, de szeretném megismételni, hogy a politikai átalakítás radikális szakaszán túl vagyunk, azokat a tabukat, amiket le akartunk dönteni, ledöntöttük. A konszolidáció időszaka jön, lakhatóvá, élhetővé kell tenni azt a helyet, ahol élünk, működünk" - mondta Orbán.

Nem alakult ki arról egységes értelmezés, hogy miként lehet definiálni azt a kormányzati munkát, aminek két évvel ezelőtt nekikezdtünk, sok az értelmezési lehetőség. Lehet ezt növekedéspárti, unortodox vagy nemzeti gazdaságpolitikának nevezni, mindegyikben van valami igazság. Magyarország 2002-ben még a régió éllovasa  volt, nem fojtogatta az államadósság. Ha ma 53% lenne a magyar államadósság, mint 2002-ben, akkor arról vitatkoznánk, hogy a forrásainkat hogyan használjuk fel.

Ijesztő társadalmi jelenségek az államadósság mögött

Csakhogy 2008-ra 82%-ra duzzadt fel az államadósság mértéke és e mögött ijesztő társadalmi jelenségek húzódtak meg. Magyarországon 2010-ben többen éltek állami juttatásból, mint munkából. A magyar kormány célja, hogy többen éljenek munkából, mint munkán kívüli juttatásból, a cél hogy 5,5 millió éljen munkából.

"3,8 millió állampolgár dolgozott 2010-ben a 10 millióból, ebből 2,6 millió volt valóban adófizető, ebből kellett volna fenntartani az országot. Ha nem sikerül elérni, hogy több mint 5 millió ember dolgozzon, akkor a magyar gazdaságnak nincs jövője. Ez a cél" - húzta alá a miniszterelnök.

Ennek a célnak elérése nem pusztán gazdasági kihívás. Erre a "nem dolgozó világra" egy politikai berendezkedés épült. A nem dolgozó Magyarországra egy politikai rendszer épült. Amikor azt mondjuk, hogy el akarjuk érni a bűvös 5,5 milliós dolgozói létszámot, akkor politikai, hatalmi, társadalmi változásokról beszélünk - mondta Orbán.

Orbán Viktor a napokban egy beruházást bejelentő sajtóeseményen"Közelebb voltunk a csődhöz, mint Görögország"

"Gigantikus vállalkozás lesz. A nem dolgozó Magyarország leértékelte a munkát, arról szólt az élet, hogy miként szerezzünk pénzt az államtól, hogyan hagyjuk el minél hamarabb a munka világát. Ez a felfogás megöli Magyarországot, ennek a gondolkodásnak logikus következménye volt az eladósodás. Ha nem a munkából, akkor hitelből szerzek pénzt. Ha nem lehet munkából megélni, akkor kialakul egy munkaellenes felfogás - ezért jutott Magyarország a csőd szélére, beszéljünk világosan" - mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint az 5,5 milliós célt a kormány egyedül nem tudja elérni, nem tud munkát adni egymaga, sőt a cél, hogy minél kevesebb embert foglalkoztasson. A munkát pártoló gazdaságpolitikát az üzleti élettel együtt tudja végrehajtani. "Egy új magyar társadalmi szerkezetről is beszélek, amikor azt mondom, hogy 5,5 millió embernek kell dolgoznia. Magyarország 2010-ben egy süllyedő félben lévő ország volt. Az átlagfizetés 750 euró per hó, per fő - ez rendkívül alacsony. Vagyis társadalompolitikai célokat is meg kell fogalmaznunk a gazdaságpolitika mellett'" - mondta a kormányfő.

Ezért kell megerősíteni a középosztályt, ez a gazdaság szereplőinek is elemi érdeke. Ha nincs középosztály, akkor nincsenek emberek, akiknek veszíteni valójuk van - mondta Orbán Viktor.

A széles és erős középosztály a magyar társadalom érdeke, a nyugdíjasoké is. Ezért volt fontos egy olyan adórendszer kialakítása, amit a középosztály magáénak érez. Csökkenteni kell az újraelosztás szintjét. "Tartsd meg a rendet és a rend megtart téged - így kell, közösen kezelni a középosztályt és az adórendszert" - húzta alá a miniszterelnök.

Budapestből nem lett Athén

De van egy nagy gondunk is, 2010 után a nyakunkba zuhant az euróválság, ez akkor is megviselt volna minket, ha erősek lettünk volna. "2010 májusában Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország, közelebb voltunk a csődhöz, mint a görögök. Akkora kimerítettük az IMF-keretünket és mögöttünk nem volt ott védőhálónak az eurózóna" - mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint nem lehet csak gazdasági szempontok alapján kezelni a válságot: más egy cég rendbetétele és más rendbe rakni a nyugdíjrendszert. Politikai stabilitásra is szükség van, ez pedig nemcsak erő kérdése, nem a kétharmados többségen múlik. A politikai stabilitást újra és újra meg kell teremteni - és ezt érvényesíteni kell a gazdaságpolitikában, húzta alá a kormányfő. "Európában csak azok a sikeresek, akik politikai stabilitással rendelkeznek. Ha feladtuk volna 2010-ben a politikai stabilitást, akkor úgy néztek volna ki már akkor a budapesti utcák, mint most Athén".

A politikai stabilitás első része, hogy be kellett vonni a politikai elitet is a közteherviselésbe, kisebb a kormányzat is, megkezdődött a bürokrácia leépítése, kisebbek a helyi önkormányzatok és kisebb lesz a parlament is. A második fontos lépés a nagy tőke bevonzása volt a terhek viselésébe - ez az, ami több érdeket is sértett például a különadókon keresztül. Ezek nélkül nem lehetett volna hozzákezdeni a társadalmi reformokhoz - mondta Orbán.

El tudták volna képzelni 2008-ban, hogy a korhatár előtti nyugdíjak kérdést az országgyűlés két hónap alatt megoldja? - tette fel a kérdést Orbán, aki szerint sok ehhez hasonló lépés történt és mindezek között Budapestből nem lett Athén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél