<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A politikai átalakítás radikális szakaszán túl vagyunk, azokat a tabukat, amiket le akartunk dönteni, ledöntöttük - mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán. Ijesztő társadalmi jelenségek húzódnak meg az államadósság mögött - Budapestből viszont nem lett Athén.

"A megsértett érdekcsoportokkal ki kell egyezni, és a Bankszövetség ezen a listán előkelő helyen van. Örömmel veszem, hogy itt van Patai Mihály úr" - kezdte beszédét mosolyogva a miniszterelnök úr, aki ezzel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének beszédére is utalt.

"A szakmánk része a közegellenállás"

Ritka, hogy a nyilvánosság előtt arra bátorítanak, hogy radikálisabban lépjek fel. Parragh László előadása azonban rávilágított, hogy vannak még feladataink, vannak még olyan témák amihez hozzá sem kezdtünk - kezdte előadását a kormányfő. Orbán szerint terjedelmes azon területeknek a listája, amihez eddig senki sem mert hozzányúlni. "A reformok megalkotása bonyolult folyamat, társadalmi vitákra van szükség, jogszabályalkotásra - természetes, hogy ez ellen is hatnak erők. A mi szakmánk ilyen, természetes, hogy van közegellenállás, az, hogy vannak korrekciós kísérletek, nem jelenthet felmentést a kormányzat számára" - mondta a kormányfő.

Orbán: 5,5 millió embernek kell dolgoznia. Fotó: fidesz.hu

 

"Kétségtelen sok teendőnk van, de szeretném megismételni, hogy a politikai átalakítás radikális szakaszán túl vagyunk, azokat a tabukat, amiket le akartunk dönteni, ledöntöttük. A konszolidáció időszaka jön, lakhatóvá, élhetővé kell tenni azt a helyet, ahol élünk, működünk" - mondta Orbán.

Nem alakult ki arról egységes értelmezés, hogy miként lehet definiálni azt a kormányzati munkát, aminek két évvel ezelőtt nekikezdtünk, sok az értelmezési lehetőség. Lehet ezt növekedéspárti, unortodox vagy nemzeti gazdaságpolitikának nevezni, mindegyikben van valami igazság. Magyarország 2002-ben még a régió éllovasa  volt, nem fojtogatta az államadósság. Ha ma 53% lenne a magyar államadósság, mint 2002-ben, akkor arról vitatkoznánk, hogy a forrásainkat hogyan használjuk fel.

Ijesztő társadalmi jelenségek az államadósság mögött

Csakhogy 2008-ra 82%-ra duzzadt fel az államadósság mértéke és e mögött ijesztő társadalmi jelenségek húzódtak meg. Magyarországon 2010-ben többen éltek állami juttatásból, mint munkából. A magyar kormány célja, hogy többen éljenek munkából, mint munkán kívüli juttatásból, a cél hogy 5,5 millió éljen munkából.

"3,8 millió állampolgár dolgozott 2010-ben a 10 millióból, ebből 2,6 millió volt valóban adófizető, ebből kellett volna fenntartani az országot. Ha nem sikerül elérni, hogy több mint 5 millió ember dolgozzon, akkor a magyar gazdaságnak nincs jövője. Ez a cél" - húzta alá a miniszterelnök.

Ennek a célnak elérése nem pusztán gazdasági kihívás. Erre a "nem dolgozó világra" egy politikai berendezkedés épült. A nem dolgozó Magyarországra egy politikai rendszer épült. Amikor azt mondjuk, hogy el akarjuk érni a bűvös 5,5 milliós dolgozói létszámot, akkor politikai, hatalmi, társadalmi változásokról beszélünk - mondta Orbán.

Orbán Viktor a napokban egy beruházást bejelentő sajtóeseményen"Közelebb voltunk a csődhöz, mint Görögország"

"Gigantikus vállalkozás lesz. A nem dolgozó Magyarország leértékelte a munkát, arról szólt az élet, hogy miként szerezzünk pénzt az államtól, hogyan hagyjuk el minél hamarabb a munka világát. Ez a felfogás megöli Magyarországot, ennek a gondolkodásnak logikus következménye volt az eladósodás. Ha nem a munkából, akkor hitelből szerzek pénzt. Ha nem lehet munkából megélni, akkor kialakul egy munkaellenes felfogás - ezért jutott Magyarország a csőd szélére, beszéljünk világosan" - mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint az 5,5 milliós célt a kormány egyedül nem tudja elérni, nem tud munkát adni egymaga, sőt a cél, hogy minél kevesebb embert foglalkoztasson. A munkát pártoló gazdaságpolitikát az üzleti élettel együtt tudja végrehajtani. "Egy új magyar társadalmi szerkezetről is beszélek, amikor azt mondom, hogy 5,5 millió embernek kell dolgoznia. Magyarország 2010-ben egy süllyedő félben lévő ország volt. Az átlagfizetés 750 euró per hó, per fő - ez rendkívül alacsony. Vagyis társadalompolitikai célokat is meg kell fogalmaznunk a gazdaságpolitika mellett'" - mondta a kormányfő.

Ezért kell megerősíteni a középosztályt, ez a gazdaság szereplőinek is elemi érdeke. Ha nincs középosztály, akkor nincsenek emberek, akiknek veszíteni valójuk van - mondta Orbán Viktor.

A széles és erős középosztály a magyar társadalom érdeke, a nyugdíjasoké is. Ezért volt fontos egy olyan adórendszer kialakítása, amit a középosztály magáénak érez. Csökkenteni kell az újraelosztás szintjét. "Tartsd meg a rendet és a rend megtart téged - így kell, közösen kezelni a középosztályt és az adórendszert" - húzta alá a miniszterelnök.

Budapestből nem lett Athén

De van egy nagy gondunk is, 2010 után a nyakunkba zuhant az euróválság, ez akkor is megviselt volna minket, ha erősek lettünk volna. "2010 májusában Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország, közelebb voltunk a csődhöz, mint a görögök. Akkora kimerítettük az IMF-keretünket és mögöttünk nem volt ott védőhálónak az eurózóna" - mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint nem lehet csak gazdasági szempontok alapján kezelni a válságot: más egy cég rendbetétele és más rendbe rakni a nyugdíjrendszert. Politikai stabilitásra is szükség van, ez pedig nemcsak erő kérdése, nem a kétharmados többségen múlik. A politikai stabilitást újra és újra meg kell teremteni - és ezt érvényesíteni kell a gazdaságpolitikában, húzta alá a kormányfő. "Európában csak azok a sikeresek, akik politikai stabilitással rendelkeznek. Ha feladtuk volna 2010-ben a politikai stabilitást, akkor úgy néztek volna ki már akkor a budapesti utcák, mint most Athén".

A politikai stabilitás első része, hogy be kellett vonni a politikai elitet is a közteherviselésbe, kisebb a kormányzat is, megkezdődött a bürokrácia leépítése, kisebbek a helyi önkormányzatok és kisebb lesz a parlament is. A második fontos lépés a nagy tőke bevonzása volt a terhek viselésébe - ez az, ami több érdeket is sértett például a különadókon keresztül. Ezek nélkül nem lehetett volna hozzákezdeni a társadalmi reformokhoz - mondta Orbán.

El tudták volna képzelni 2008-ban, hogy a korhatár előtti nyugdíjak kérdést az országgyűlés két hónap alatt megoldja? - tette fel a kérdést Orbán, aki szerint sok ehhez hasonló lépés történt és mindezek között Budapestből nem lett Athén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos