1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Széll Kálmán-tervvel a problémafelismerésig jutott el a kormányzat, tudniillik, hogy komoly hangsúlyt kell fektetni az adósságkezelésre, nem elég csupán a gazdasági növekedésre figyelni
A Széll Kálmán-tervvel a problémafelismerésig jutott el a kormányzat, tudniillik, hogy komoly hangsúlyt kell fektetni az adósságkezelésre, nem elég csupán a gazdasági növekedésre figyelni - nyilatkozta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este.

A Bajnai-kormány pénzügyi tárcavezetője szerint nem állja meg a helyét az érvelés, miszerint az államadósságot csak a mostani korrekciókkal lehet csökkenteni - viszont örömmel látna egy, az államadósság keletkezésének körülményeit részleteiben "kibontó" vizsgálatot. 

A volt pénzügyminiszter ugyanakkor egyetért abban a mostani kabinettel, hogy hozzá lehet nyúlni a szociális ellátórendszer egyes elemeihez - a rokkantsági nyugdíjakhoz vagy a korkedvezményes nyugdíjak rendszeréhez. A Sukoró-ügyről Oszkó Péter azt mondta: nem hiszi, hogy károkozással vádolhatnák meg, miközben ő óvta meg az államot attól, hogy kár érje.

“A problémafelismerésig jutottunk el. Most hangzott el először érdemben, hogy komoly hangsúlyt akar fektetni a kormányzati gazdaságpolitika az adósságkezelésre. Tehát nem az én véleményem, szakmai hozzáállásom változott, hanem hanem a kormány írt le igen nagy kanyart a gazdaságpolitikájában. Elindult onnan, hogy csak a növekedéssel kell foglalkozni, akár lehet magasabb hiánnyal is gazdálkodni; és most elértünk oda, hogy fontos az államadóssággal foglalkozni” - reagált Oszkó Péter arra a felvetésre, hogy a közelmúltban még a kiforrott gazdaságpolitikát hiányolta az Orbán-kormánytól, a Széll Kálmán tervről viszont már azt mondta: az irány jó, de kérdés, lesz-e elég politikai akarat a végrehajtásához.

Oszkó Péter visszautasította azokat a kormányoldali érveléseket, hogy már a tavalyi költségvetés számai sem lettek volna megalapozottak. “Nagyon régóta folytatjuk ezt a vitát, a tavalyi költségvetés messze megállt a lábán nemzetközi összehasonlításban.” -mondta.

Hozzátette: a 2011-es “költségvetési lyuknak” semmi köze a tavalyi büdzséhez. Oszkó Péter szerint az egykulcsos adó bevezetése és a “további beígért és tervezett adócsökkentések” okozzák az idei és a későbbi évek hiányát – emiatt kell a korrekciót véghezvinni – hangoztatta a volt tárcavezető.

Oszkó üdvözölné az államadósság-vizsgálatot

Az intézkedésekre a korábbi államadósság-növekedés miatt is szükség van a kormányzat szerint, utóbbi ráadásul azt is megvizsgálná, kik felelősek az elmúlt évek drasztikus államadósság-növekedéséért. Érzi, hogy volt pénzügyminiszterként Önt is megszólították az ügyben? – vetette fel a Közbeszéd riportere.

“Hát igen, de ha tudunk Magyarországon olyan évet találni, ahol nagyon csekély mértékben növekedett az államadósság – ami minden más országban elszaladt a pénzügyi válság miatt –, akkor az a mi kormányzati időszakunk volt – reagált a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere. Elismerte, hogy “volt honnan javulnia” a mutatónak, viszont kiemelte: a rendszerváltozás óta az ő pénzügyminisztersége alatt zárt egy félévet pozitív szaldóval a költségvetés.

A felvetésre, hogy a Fidesz-kormány idején az államadósság inkább az ötven százalékhoz volt közel, semmint a mostani nyolcvanhoz, a volt miniszter úgy válaszolt: ez igaz, de ennek okát a megelőző Bokros-csomag intézkedéseiben látja, amely jelentősen javított az államadósság-pozíción.

“Ha alaposan megvizsgáljuk, hogy az államadósság-pálya hogy alakult, akkor bizony mind a két politikai oldal időszakában találunk majd olyan intézkedéseket, ami jelentősen hozzájárult az államadósság növekedéséhez. Nem vitatva azt, hogy a 2002-ben kezdődött szocialista kormányzás okozta ebben a legnagyobb mértékű növekedést. De előtt a Fidesz-kormánynak is voltak olyan intézkedései, amelyek növelték az államadósságot” - szögezte le Oszkó Péter.

Hozzáfűzte: nagy örömmel lát egy egy olyan vizsgálatot, ahol “végre az általános ideológiai alapon megfogalmazott állítások – hogy a szocialisták felelősek az államadósság növekedéséért” - kibonthatók lesznek, és meg lehet nézni, milyen arányban felelnek a szocilista és milyen arányban a más kormányok az adósságnövekedésért.

A Közbeszéd másik felvetésére, miszerint éppen a magas államadósság miatt is kell most korrekciókat végrehajtania kormányzatnak, Oszkó úgy reagált: ezekre  nem azért van szükség, mert csak így lehet csökkenteni az államadósság mértékét. "Ha nincs az adórendszerben ilyesfajta átalakítás, ami 2011-ben meg a későbbi években történik, és picit erősebb a kiadási kontroll, akkor az államadósság csökkenő pályán lett volna”

Hozzá lehet nyúlni a szociális ellátórendszerhez

A Széll Kálmán tervben megszigorítanák a rokkantsági nyugdíjak rendszerét, a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, a táppénzellátás rendszerét – mivel sokan a munkanélküliség vagy a munka elől menekülnek a szociális ellátórendszerbe. A szigorítások nyomán akár egy-kétszázezer ember is kikerülhet ezekből a rendszerekből – a kérdés, hogy hová mennek? Lát-e lehetőséget az elhelyezkedésükre, megélhetésükre? - vetette fel a Közbeszéd

“Ez a logika az, amit én magam is sok helyütt támogattam és elmondtam. A rászorult embereket meg kell tudni őrizni a rendszerben – de a rokkantsági nyugdíjasok száma, a végtelenül engedékeny korkedvezményes nyugdíjazási rendszer mind olyasmi, amihez hozzá lehet nyúlni” - reagált Oszkó Péter. Jelezte: hozzáfogtak már ők is a rokkantsági nyugdíjak rendszerének átgondolásához és átalakításához.

A rendszerből kikerülők elhelyezkedését pedig úgy ösztönözték, hogy ötszörösére emelték a munkáltatók rehabilitációs hozzájárulásának összegét, amit nem kellett megfizetni a munkáltatóknak, ha megváltozott munkaképességűeket foglalkoztattak. “Erősen jelentkezik, statisztikákban is kimutathatóan, hogy egyre nagyobb volt a kereslet a megváltozott munkaképességűek iránt. Ilyesfajta intézkedésekkel lehet motiválni a versenyszférát, hogy fogadja be ezeket az embereket”- mondta a volt pénzügyminiszter.

Az ellátórendszerből kikerülők befogadásához szükség lesz a növekedésre a versenyszférában, amihez Oszkó Péter nem látja elegendőnek az egykulcsos adót – de nyilván a kormány érdeke és törekvése is a növekedés.

Kommunikációs blöff a Sukoró-ügy?

Sukoró-ügyben folyik a nyomozás, a KEHI felveti miniszterek és minisztériumi dolgozók büntetőjogi felelősségének esetleges vizsgálatának szükségességét is. Nem számít arra, hogy gyanúsítottként vagy tanúként meghallgatják? - hangzott a kérdés.

"Sukoró-ügyben olyan a jogi helyzet, hogy az államot semmiféle kár nem érte. A befektető a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján telektulajdont nem szerzett, koncessziós joga nincs, sőt, ő tartozik kilencszázmillióval. Olyan ügyről beszélünk tehát lassan évek óta, ahol egy fillér kár nem mutatható ki. Ezért nem tudom másnak nevezni ezt az ügyet, mint egy kommunikációs blöffnek, szándékos lejáratásnak, botránykeltésnek" - reagált Oszkó Péter. Hozzátette: ha valaki keményen bánt a befektetőkkel Sukoró-ügyben – pereket indított azért, hogy telekcserét megállítsa-visszafordítsa, és az állami tulajdon védelmét garantálja minden egyes ügyletben – az ő maga volt pénzügyminiszterként.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem nagyon tartja elképzelhetőnek ezek után, hogy őt a “másik oldalra” próbálják állítani és azt mondják, hogy ő okozott károkat, miközben ő védte meg az államot attól, hogy kár érje.

Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG