BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 8. 12:59

Nincs olyan törvény, amely felhatalmazná az önkormányzatokat, hogy helyi rendelettel kötelező adatkezelést írjanak elő. Az ombudsman ezért megfegyelmezett egy parkolási társaságot

Jogellenes az adatkezelési gyakorlata, változtasson rajta és törölje nyilvántartásából a lakossági behajtási és várakozási engedélyek kiállításához bekért okmányok másolatát – szólította fel Szabó Máté ombudsman a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-t. Nincs ugyanis olyan törvény, amely felhatalmazná az önkormányzatokat, hogy helyi rendelettel kötelező adatkezelést írjanak elő.

Egy állampolgár 2008-ra is szeretett volna parkolási engedélyt igényelni, de kérését azzal utasították el, hogy a személyes ügyintézés során nem adta át a gépjárműve forgalmi engedélyének másolatát. A hatályos önkormányzati rendelet szerint a kérelemhez "mellékelni kell" a gépjármű forgalmi engedélyét. Ez azonban nem jelenti, és nem is jelentheti, hogy az engedélyeket kiállító társaság jogosult lenne az okmányról másolatot kérni, vagy ilyet maga készíteni. A forgalmi engedély másolatának kezelése csak abban az esetben felel meg a célhoz kötöttség elvének, ha a parkolási engedélyt az érintett nem személyesen, hanem levélben igényli, és a másolatot önként bocsátja az adatkezelő rendelkezésére. Ezt a másolatot az ügyintézés lezárultával meg kell semmisíteni – írta az ombudsman.

A társaságnak nem kell az ügyfélforgalom jelentős növekedésével számolnia, amennyiben az adatvédelmi törvénynek megfelelően tájékoztatja az állampolgárokat a fénymásolat kezelésének céljáról, kizárólag a postai ügyintézés esetén kéri a hozzájárulásukat a másolat kezeléséhez, továbbá a forgalmi engedélyek másolatát az ügyintézést követően megsemmisíti.

Az adatkezelő arról tájékoztatta az országgyűlési biztost, hogy megkezdte a korábbi tevékenysége alatt összegyűlt, irattárban őrzött forgalmi engedélyek másolatainak megsemmisítését.

Nem bírnak a parkolóőrökkel az oroszok
Hitelből venne autót? Van egy jó hírünk!
Napi egy büntetéssel kell az ellenőrnek beérnie 
"Extra" is jár a kerékbilincs mellé 
300 forintért parkolhatunk a belvárosbanMTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél