<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A globális pénzpiacokon és a geopolitikai küzdőtéren komoly vihar készülődik. Peking megdöbbenésére London hadihajót küld a Dél-kínai-tenger térségébe. De mitől tartanak az amerikai stratégák?
(Fotó: Wikimedia Commons)

Andalító nyár van, több intézmény már augusztusra készülődik, az Európai Bizottság például egy teljes hónapra be is zár. De eközben a globális pénzpiacokon és a geopolitikai küzdőtéren komoly vihar készülődik. Ahogyan a Nobel díjas Robert Shiller fogalmaz: „a részvénypiacokon tapasztalt alacsony volatilitás és a részvények túlértékeltsége arra utalhat, hogy ez most csak a vihar előtti csend”. A frankfurti tőzsde guruja szerint is beomlás várható a csillagászati árazást mutató tőzsdéken a Trump-kormányzat súlyos alulteljesítése, az emelkedő amerikai kamatlábak és a kínai buborékok miatt.

Csalóka fülledtség

A geopolitika világában is nehéz viharfelhők gyülekeznek. Trump elnök Twitter-üzenetben rohant ki szombaton Kína ellen, amiért Peking nem hat kellően Észak-Koreára, hogy az leálljon rakétaprogramjával. Indulattól fűtött közlését az váltotta ki, hogy Észak-Korea pénteken sikeresen tesztelt – immár másodszor – interkontinentális ballisztikus rakétát, amely hatótávolságát tekintve az Egyesült Államoknak már a középső részére is csapást mérhet, nem csupán Alaszkát fenyegetheti. Washington egyben tegnap két B-1B típusú stratégiai nehézbombázót reptetett át a Koreai-félsziget felett.

Az észak-koreai atomprogram körüli retorikai és katonai fenyegetőzések a Washington és Peking közötti egyre növekvő antagonizmus keretei között értelmezhetők. Az USA számára Kína növekvő stratégiai befolyása és gazdasági ereje egyre kevésbé tolerálható kihívás. Az amerikai stratégák attól tartanak, hogy Kína egy olyan eurázsiai geopolitikai összefogás hajtómotorja lehet, amelynek része lenne a Berlin által dominált európai térség, Oroszország és a végén akár Japán és több más amerikai szövetséges is csatlakozhatna ehhez a formációhoz Ázsiában.

London részt venne egy ázsiai csetepatéban?

Ebben a feszült helyzetben látogatott Ázsiába a brit külügyminiszter a múlt héten. Sidney-ben tartott beszédében belenyúlt a tűzforró dél-kínai-tengeri konfliktusba is, amely kapcsán követelte „a hajózhatóság szabadságának és a nemzetközi jognak a tiszteletét”. Sőt kijelentette, hogy katonai erővel is hajlandó London fenntartani a nemzetközi rendet, hozzátéve: „ezért fog a két új repülőgéphordozónk egyike áthajózni a Malaka-szoroson”.

Káncz Csaba

Itt kell kiemelnünk, hogy a Bengáli-öbölben július 10-17 között zajlott az úgynevezett Malabar haditengerészeti gyakorlat. Az először 1992-ben, az Egyesült Államok kezdeményezésére megtartott, Indiával közös akcióhoz 2015-ben Japán is csatlakozott, a három ország hadiflottáját felvonultató, többhetes közös manőverezés mára egyértelműen Kínának szól. A jelenleg Út és Övezet Kezdeményezés néven futó pekingi geopolitikai stratégia egyik fő csapásiránya ugyanis a szintén vitatott Dél-kínai-tenger térségéből átszelve, az India-óceánon keresztül halad.

Peking nem vette félvállról London fenyegetését és a kommunista párthoz közelálló lap szerkesztőségi cikke kemény hangon kelt ki. „Már nincsenek többé brit gyarmatok Kelet-Ázsiában és a brit hadihajók jelenléte a térségben inkább aberrációnak tekinthető”. Majd hozzátette: „A Brexit gyengíti az Egyesült Királyság befolyását és úgy tűnik, hogy az országnak tennie kell valamit, hogy megerősítse az identitás-érzését. De ha ezt túl messze megy, akkor London bajba fog keveredni”.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló