<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Mínusz 0,2 százalékpont idénre, mínusz 0,1 százalékpont 2020-ra.

Némileg veszített lendületéből a világgazdasági növekedés az IMF hétfőn közzétett frissített prognózisa szerint. Az IMF a tavaly októberben publikált World Economic Outlook (WEO) előrejelzésének felülvizsgált és kissé módosított változatában 0,2 százalékponttal 3,5 százalékra csökkentette a 2019-es és 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra a 2020-as globális GDP-növekedési előrejelzését. A 2018-as növekedésre októberben tett 3,7 százalékos becslését mostani prognózisában az IMF megerősítette.

Az Egyesült Államok és Kína között kirobbant kereskedelmi viszályra hivatkozva már az októberi WEO-prognózis is lefelé módosította a 2019-es és 2020-as növekedési előrejelzést az áprilisban publikált becsléshez képest. Mostani prognózisában pedig a tavalyi év második felében ténylegesen bekövetkezett lassulás következményeire vezeti vissza a növekedési lendület további csorbulását az IMF. Konkrétan elsősorban a német autóipari termelés csökkenése, az olasz pénzügyi rendszer állóképességével szemben erősödő befektetői aggodalmak és a török ipari termelés csökkenése számlájára írja a lendületvesztést az IMF.

A világgazdasági növekedésre leselkedő, az októberi prognózisban felvázolt kockázatok továbbra is akut veszélyt jelentenek az IMF elemzése szerint. Tekintettel azonban a lakossági és költségvetési eladósodottság viszonylag magas szintjére, a kereskedelmi konfliktusok éleződésén kívül egyéb más zavaró tényezők is érzékeny reakciókat válthatnak ki, mint például Nagy-Britannia rendezetlen kilépése az Európai Unióból vagy a kínai gazdasági növekedés vártnál nagyobb mértékű lendületvesztése.

Az IMF szerint a fejlett és a fejlődő térségekben egyaránt törekedni kell a gazdaság termelési kapacitásának a növelésére, az "inkluzív növekedés" hangsúlyozására, valamint az eladósodottság magas szintje miatt a költségvetési és pénzügyi mozgástér kiszélesítésére, a hitelezési feltételek szigorítására.

Az IMF prognózisa szerint a fejlett gazdaságok a tavalyi 2,3 százalék után az idén 2,0 százalékkal, jövőre 1,7 százalékkal növekednek, ami 2019 esetében 0,1 százalékpontos csökkentést jelent az októberi prognózishoz képest. A jövő évi előrejelzést az IMF nem módosította.

A fejlett gazdaságok között az Egyesült Államok az idén és jövőre az októberi prognózisban jelzett 2,5 és 1,8 százalékkal növekszik a tavalyi 2,9 százalék után.

hirdetés

Az euróövezet idei növekedési előrejelzését 0,3 százalékponttal 1,6 százalékra csökkentette az IMF, a jövő évit 1,7 százalékon hagyta. A tavalyi növekedés 1,8 százalék volt.

  • A legnagyobb negatív korrekciót a német gazdaság kapta az IMF-től, az idei növekedés eszerint 1,3 százalék lesz, 0,6 százalékponttal kisebb az októberben jelzettnél. A 2020-as növekedést változatlanul 1,6 százalékra várja az IMF. A tavalyi német növekedés 1,5 százalék volt.
  • Franciaország az idén a tavalyival megegyező 1,5 százalékos növekedésre számíthat az IMF szerint, 0,1 százalékponttal kisebbre az októberben jelzettnél. A jövő évi növekedés 1,6 százalék lehet, változatlan az előző prognózishoz képest.
  • Olaszország idei növekedését 0,4 százalékponttal 0,6 százalékra vágta vissza az IMF, a jövő évit pedig változatlanul 0,9 százalékra teszi. A 2018-as olasz növekedés 1,0 százalék volt.
  • Nagy-Britannia GDP-növekedése a tavalyi 1,4 százalékról az idén 1,5 százalékra, jövőre pedig 1,6 százalékra gyorsul. A jövő évi növekedés 0,1 százalékpontos felfelé módosítást jelent az októberi prognózishoz képest.
  • Oroszország növekedési kilátását rontotta az IMF: az idei 0,2 százalékponttal lehet alacsonyabb az októberi előrejelzésnél, 1,6 százalék, a 2020-as pedig 0,1 százalékponttal alacsonyabb, 1,7 százalék. A 2018-as orosz növekedés 1,7 százalék volt.
  • A kínai gazdaság veszít növekedési lendületéből, de nem jobban a már októberben is jelzett mértéknél: a 2018-as 6,6 százalék után a 2019-es és 2020-as növekedés egyaránt 6,2 százalék lehet.

A világkereskedelmi forgalom növekedése jövőre szintén veszít kissé lendületéből az IMF prognózisa szerint: a 2020-as növekedést 0,1 százalékponttal módosította lefelé az októberi prognózishoz képest 4,0 százalékra, ami megegyezik az idei évre várt növekedési ütemmel és a 2018-ban elért növekedéssel.

A világkereskedelmi forgalom azonban fejlett gazdaságok körében lassuló ütemben, a fejlődő térségekben viszont kissé élénkebben növekszik majd. A fejlett régiókban az idén és jövőre 0,1 százalékponttal lehet kisebb a növekedés, mint azt októberben jelezte az IMF, 3,5 és 3,3 százalék. A fejlődő régiókban pedig az idén 4,8 százalék, jövőre pedig az októberi WEO-ban jelzettnél 0,1 százalékponttal magasabb, 5,2 százalék.

Az irányadó világpiaci olajár (a Brent, Dubai Fateh és WTI számtani átlaga) az IMF várakozásai szerint a 2018-as 68,58 dollárhoz képest az idén 14,1 százalékkal csökken, jövőre pedig további 0,4 százalékkal. Tavaly 29,9 százalékkal emelkedett az irányadó átlagár.

Az infláció a fejlett régiókban a tavalyi 2,0 százalék után az idén 1,7 százalék lesz, 0,2 százalékkal kisebb az októberben jelzettnél, jövőre pedig visszatér 2,0 százalékra. A fejlődő régiók a 2018-as 4,9 százalék után az idén 5,1 százalékos inflációra számíthatnak, 0,1 százalékponttal kisebbre az októberben jelzettnél, 2020-ban pedig 4,6 százalékra.

Az IMF a magyar gazdaságra külön nem tért ki októberi prognózisának januári felülvizsgálatában. Az áprilisban tett előrejelzéséhez képest az októberi prognózisban a 2018-as magyar növekedésre tett becslését 0,2 százalékponttal 4,0 százalékra, a 2019-est pedig 0,3 százalékponttal 3,3 százalékra javította.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló