<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Londoni elemzők szerint akár 2018-ig is maradhat a jelenlegi 0,90 százalékos alapkamat.

Ugyan sikerült megállapodni a bérekről, középtávon ennek mégsem örülhetünk, az elemzők szerint ugyanis az intézkedés középtávon akkora inflációs nyomást eredményezhet, hogy a jegybanknak tartania kell a jelenlegi irányadó rátát, hogy ezt ellensúlyozni tudja. A JP Morgan elemzői szerint emellett szólhat az is, hogy a forint „makacsul” a 310-es szint alatt jár, miközben a gazdaság teljesítménye nem hozta a jegybank várakozásait.

Az elemzőház így arra számít, hogy a jegybank a továbbiakban nem kamatvágással, hanem devizaswap-műveletekkel végrehajtott likviditásinjekcióval, valamint a három hónapos jegybanki betéti eszköz felső összeghatárának 900 milliárd forint alá csökkentésével állhat ellen az inflációs nyomásnak. Emellett arra számítanak, hogy a decemberi inflációs jelentésben az MNB emelni fogja a jövő évi bérnövekedésre szóló prognózisát.

Nem mindenki ilyen borúlátó

Egy valamivel kisebb elemzőház azonban még lát némi mozgásteret az MNB kamatvágása előtt. A Capital Economics elemzői kételkednek abban, hogy a magyarországi infláció a következő két évben az MNB 3 százalékos központi céljának közelébe kerülhet, emellett azt sem tartják valószínűnek, hogy a gazdasági növekedés elérné a 3 százalék körüli ütemet.

A Capital Economics véleménye szerint mindemellett EKB is valószínűleg további gazdaságösztönző monetáris enyhítést alkalmaz, ezek összesített hatásaként így a bank a hazai monetáris kondíciók lazítására számít, aminek következtében a jövő év első felében egy 0,30 százalékpontos kamatvágást jósolnak, így 2017-ben várhatóan 0,60 százalékra csökken az alapkamat. A Commerzbank még ennél is nagyobb vágásra számít, ők 0,50 százalékos irányadó rátát jósolnak jövőre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG