4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, így a péntek éjszakára kitűzött időpontban nem jelentett be módosítást az osztályzatra, sem annak kilátására. A hitelminősítő listáján Magyarország adósosztályzata így továbbra is befektetési ajánlású "Baa3", stabil kilátással.

A Moody's az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, ám végül nem vizsgálta az ország besorolását.

Erre nem kellett volna annyira várni

Péntek éjjel Londonban közölte mindazonáltal, hogy nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Ez nem is kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy ha az adott évben indokolttá válik az uniós államadósok besorolásainak felülvizsgálata, azt mikor hajtanák végre, de az nem előírás, hogy a kijelölt időpontokban végre is hajtsák e felülvizsgálatokat, illetve módosítsák a soron következő országok adósosztályzatait vagy az osztályzatok kilátását.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én jelentett be a kitűzött időpontban módosítást a magyar államadós-osztályzatra: a cég akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású "Baa3"-ra javítva a szuverén besorolását.

Magyarország azóta négy előre kitűzött felülvizsgálati időpontban - a pénteki dátum előtt tavaly március 3-án, július 7-én és október 20-án - szerepelt a Moody's menetrendjében, ám a hitelminősítő egyik alkalommal sem hajtott végre újabb felülvizsgálatot. Magyarország legközelebb november 23-án szerepel a Moody's vizsgálati menetrendjében.

Így gondolkoznak Magyarországról

A cég által érvényben tartott magyar szuverén besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két globális piacvezető hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings "BBB mínusz" szintű magyar államadós-osztályzatával.

Mindhárom nagy hitelminősítő 2016-ban emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású államadós-kategóriába, de a Standard & Poor's és a Fitch tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra. A Moody's így egyedüliként tartja nyilván stabil kilátással a magyar államadós-minősítést.

A Moody's magyar gazdaságról legutóbb e hónap elején közölt értékelést, amikor megerősítette a magyar bankrendszerre két éve érvényben tartott pozitív kilátást. Ehhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar bankrendszer működési kondícióinak javulása jót tesz a szektor hitelportfólió-minőségének és tőkehelyzetének. A hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes követelésportfólió 8 százaléka alá csökken 2018  a tavaly decemberben mért 9 százalékról.

A Moody's hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitása közepette a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövőre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

A Moody's a május eleji bankszektor-elemzésben kiemelte azt is, hogy a tavalyinál valamelyest lassabb, de robusztus növekedést vár a magyar gazdaságban az idén és 2019-ben. A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban 3,1 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal növekszik.

Nem lepődtek meg az elemzők

Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a Moody's még kivár, pedig legalább a kilátás javítása indokolt lett volna a részéről, hiszen a másik két nagy hitelminősítővel szemben még nem hozta meg ezt a döntést.

Pálffy Gergely rámutatott: valószínű, hogy a hitelminősítő az őszi felülvizsgálata során fogja javítani a magyar adósbesorolás kilátását, de az is lehet, hogy ezt átugorva egyből a felminősítésről határoz.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint meglepetés lett volna, ha a Moody's javította volna Magyarország Baa3 mínusz szintű besorolását, még mielőtt annak kilátását a jelenlegi stabilról pozitívra változtatta volna.

Kiemelte, hogy a Moody'shoz hasonlóan a Standard & Poor's és a Fitch Ratings sem változtatott Magyarországgal kapcsolatban az idei első félévben, de a másik két minősítő már korábban pozitívra javította az adósságbesoroláshoz kapcsolódó kilátást.

Megjegyezte, hogy a Moody's pozitívan nyilatkozott a külső adósság folytatódó csökkenéséről, de a minősítés, illetve a kilátás javításához további javulást lát szükségesnek a növekedés fenntarthatósága, a magánberuházások növekedése, a munkaerőpiaci helyzet, illetve a költségvetés strukturális egyenlege és az üzleti környezet stabilitása terén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG