<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Brüsszel azt fontolgatja, hogy kihagyja Magyarországot a globális adókulcs-törvényből - írja a Politico.  A terv az, hogy egy úgynevezett megerősített együttműködési megállapodást hoznának létre, ezzel megkerülve Budapest vétóját.

Az Európai Bizottság azzal kereste meg a tagállamok kormányait, hogy támogatnák-e azt a tervet, amely szerint Magyarország kihagyásával folytatnák a 15 százalékos globális minimális társasági adókulcs bevezetésére irányuló uniós törekvéseket.

Négy uniós pénzügyminisztérium tisztviselő beszéltek arról a Politicónak, hogy a Bizottság tisztviselői telefonon puhatolóznak náluk, hogy felmérjék, mennyire lennének hajlandóak egy úgynevezett megerősített együttműködési megállapodásra, amellyel így megkerülnék Budapest vétóját a kezdeményezéssel szemben.

Körbetelefonálnak, ki lenne hajlandó megkerülni Magyarországot. Fotó: Depostitphotos
Körbetelefonálnak, ki lenne hajlandó megkerülni Magyarországot. Fotó: Depostitphotos

Az adótörvényjavaslatok csak egyhangú döntéssel juthatnának át a brüsszeli törvényhozási gépezeten, így bármelyik uniós ország blokkolhatja azokat. A megerősített együttműködési megállapodáshoz azonban ez nem kell.

Ilyet lehet? Igen...

A megerősített együttműködés (Az Európai Unióról szóló szerződés 20. cikke és az EU működéséről szóló szerződés III. címe) egy olyan eljárás, amelynek keretében legalább 9 uniós tagállam számára megengedett az, hogy megerősített integrációt vagy együttműködést hozzanak létre az EU-n belül egy konkrét területen, amennyiben megállapítást nyert, hogy az ilyen együttműködés célkitűzései az Unió egésze által észszerű határidőn belül nem érhetők el.

Ez lehetővé teszi számukra azt, hogy eltérő gyorsasággal, illetve más célok irányában haladjanak előre, mint azok a tagállamok, amelyek úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a megerősített együttműködés területein. Az eljárás célja az olyan patthelyzetek kiküszöbölése, amikor a részt venni nem kívánó egy, vagy több tagállam blokkol egy konkrét javaslatot. Az eljárás ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy a Szerződésekben megengedett mértéken túl bővítsék a hatásköröket. Forrás: eur-lex.europa.eu

Az egyik tisztviselő az mondta, hogy amennyiben támogatást kap a Magyarország megkerülésére szolgáló ötlet, akkor az EU végrehajtó testülete akár már a jövő hónapban, a pénzügyminiszterek havi Ecofin-értekezletén előterjeszthetik a megerősített együttműködésre vonatkozó kezdeményezést.

A 15 százalékos globális minimumadó ötletét egy darabig támogatta Magyarország, majd váratlanul bejelentették: a magyar kormány nem támogatja ennek megszavazását. Brüsszelben nem aratott osztatlan sikert a bejelentés:

 

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG