1p
Továbbra is 310 kilométernyi árvízvédelmi védvonalon van készültség az Észak-Magyarországon
Továbbra is 310 kilométernyi árvízvédelmi védvonalon van készültség az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) illetékességi területén - mondta az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Csont Csaba közölte: harmadfokú a készültség a Tarnánál, a tarnazsadányi gátőrjáráson, mintegy 12 kilométeren. Elsőfokú készültség van érvényben 298 kilométernyi árvízvédelmi szakaszon - tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy a Tisza Tokajnál szerdán 18 órakor tetőzött 719 centiméteres vízállással (az előre jelzett 720 centiméter volt), s továbbra is érvényben van a Zemplénagárd és Sarud közötti szakaszon az elsőfokú készültség.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is csapadék várható hó, illetve eső formájában a külföldi vízgyűjtő területeken, ez újabb árhullámok kialakulását eredményezheti. Hozzátette: a cigánd-tiszakarádi árvíztározó be-, illetve leeresztőjénél jelenleg 4,5 méteres víz terheli a falakat, itt egyébként a tiszai védekezés óta folyamatosan 24 órás őrszolgálatot tartanak fenn.

Csont Csaba kitért arra: az elmúlt napon az árvízi és belvízi védekezésben csaknem 130 ember dolgozott 40 gépjárművel.
Az árvízzel egy időben az igazgatóság területén a belvíz is gondot okoz. Az Ékövizig jelenleg a hét belvízvédelmi szakasza közül négy helyen tart fenn elsőfokú belvízvédelmi riasztást: a Bodrogköz felső részén, Dél-Borsodban és a hevesi területeken. Az elöntött területek nagysága mintegy kétezer hektárnyi. A naponta szivattyúzással átemelt vízmennyiség 250 ezer köbmétert tesz ki, ezt a Tisza és a Bodrog folyókba vezetik.

A folyamatos szivattyúzás eredményeként csökken a belvízzel elöntött területek nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezért több szakaszon mérsékelték a belvízvédelmi készültséget - tájékoztatta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője csütörtökön az MTI-t.

Szerda este a Tisza-Szamosközben megszüntették, a Beregben és a Szamos-Krasznaközben pedig elsőfokúra mérsékelték a készültségi szintet - mondta Bodnár Gáspár. A Felsőszabolcs-alsó belvízi öblözetben azonban továbbra is másodfokú riasztás van érvényben.

40 centis hó, -20 fok - a fél világon tombol a tél
Az igazgató tájékoztatása szerint a korábbi hat szivattyútelep helyett már csak négy üzemel, maximális kapacitással viszont csak Tiszabercelnél kell napi 24 órában szivattyúzni. A folyókba átemelt belvíz mennyisége szerdán meghaladta a 600 ezer köbmétert, ennek eredményeként az elöntött területek nagysága 6.300 hektárra csökkent - tette hozzá Bodnár Gáspár.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetőjének tájékoztatása szerint a Felső-Tiszán és mellékfolyóin folytatódott az apadás, de továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán Nagyhalász és Gávavencsellő között, illetve a Kraszna védvonalain; a két folyón összesen 120 kilométer hosszan figyelik a töltések állapotát.

Egyes gátszakaszokon árvízi jelenségek – fakadó víz és talpszivárgás – észlelhetők, ezért a gátak állapotát itt fokozottabban ellenőrzik - közölte az igazgató. A Krasznán több szakaszon a hullámtérből a mederbe dőltek a fák, ezek eltávolításán is folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

Bodnár Gáspár beszámolt arról is, hogy az ár- és belvíz elleni védekezésben szerdán 129 vízügyi dolgozó vett részt, a védekezési munkálatok összköltsége a 30 millió forintot is meghaladta.     A vízügyi szervezet vezetője hozzátette: az előrejelzések szerint hétvégére további csapadék várható, amely a Felső-Tisza folyóin újabb vízszintemelkedést, illetve a belvízzel elöntött terület növekedését okozhatja.

Lassan, de biztosan apad a Tisza

Lassú apadás kezdődött a Tiszán és a Berettyón a Tiszántúli Környeztvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) területén - közölte az MTI-vel Bara Sándor védelemvezető csütörtökön.

Tájékoztatása szerint a Tisza Tiszafüred-Rakamaz közötti szakaszán továbbra is elsőfokú a védelmi készültség. A folyó 718 centiméterrel tetőzött szerda este 8 órakor, de az apadás nagyon lassú. A reggeli vízállás Tokajnál 712 centiméter volt.

A Berettyó teljes szakaszán  folytatódik a lassú apadás. A folyó szerda délután 2 órakor tetőzött Szeghalomnál 455 centiméterrel. A térségben továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - tette hozzá.

Tovább árad viszont a Hortobágy-Berettyó. A folyón továbbra is elsőfokú készültséget tart fenn az igazgatóság. Borznál reggel 283 centiméter volt a vízállás. A Hortobágy-Berettyó torkolati árvízkapujánál a vízszint-különbség 68 cm, az árvízkapu zárva van - közölte Bara Sándor.

A Tikövizig vezetője elmondta azt is, hogy az igazgatóság területén a Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszon is védelmi készültséget kellett elrendelni, ezzel hatra növekedett a belvízvédelmi készültségben lévő szakaszok száma.

A készültséggel érintett területeken 8.400 hektárt borít belvíz, a 16 üzemelő szivattyútelep naponta 1,7 millió köbméter belvizet emel át a befogadó csatornákba. A védekezésben összesen 175-en vesznek részt a Tikövizig területén - tájékoztatta az MTI-t Bara Sándor.

Tokajnál tetőzött a Tisza

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe a Hortobágy-Berettyón kialakult áradás miatt csütörtökön a Mezőtúr és Túrkeve közötti szakaszon, ezzel újabb 25 kilométerrel nőtt a védekezés által érintett védtöltések hossza - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Kövizig) védelemvezetője az MTI-vel.

Lovas Attila vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Köti-Kövizig jelenleg elsőfokú védelmi készültséget 157 kilométer hosszon tart fenn, döntően a Közép-Tiszán Kisköre és Doba, valamint Tiszabura és Fegyvernek között. Másodfokú a védekezés 57 kilométeren a Hármas-Körös mentén Csongrád és a Hortobágy-Berettyó torkolata között.

A Tisza árhulláma Tokaj térségében szerda este tetőzött 718 centiméteres vízállással. A Közép-Tiszán továbbra is napi 8-18 centiméteres áradás figyelhető meg. A szolnoki szelvényben a vízállás a nap folyamán éri el az elsőfokú árvízvédelmi szintnek megfelelő magasságot (650 centiméter).

A védelemvezető jelezte: az emelkedő vízszintekre tekintettel előreláthatóan elsőfokú készültséget rendelnek el a Tisza jobb és bal partján Szolnok térségében, valamint attól délre is, így a Közép-Tisza teljes szakaszán ez a fokozat lesz érvényben. Ennek alapján 12 és 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látnak el. A járhatóság és a biztonságos működés érdekében jelenleg a töltéskoronáknál és a tiszaroffi árvízszint-csökkentő tározónál a hómentesítésen dolgoznak.

A belvíz elleni védekezés során a Tisza magas vízállására tekintettel a Körös-éri torkolati zsilipet lezárták, a szivattyútelepeket üzembe helyezték, és ugyancsak csütörtökön másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A hó olvadásával megkezdődhetett az elöntött területek nagyságának felmérése. Az első adatok szerint a Közép-Tisza vidékén a víz 2400 hektárt borít, ebből 1200 hektár vetett terület.

Egyelőre apadnak a Körösök

A Körösök a magyarországi szakaszon szinte mindenhol apadnak, ám az erdélyi vízgyűjtőkön lehullott újabb, jelentős mennyiségű csapadék miatt ismét áradásra lehet számítani - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a Fehér-Körös vízállása Gyulánál csütörtökön 10 órára visszalépett az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintre, ám a lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt ismét elérheti a másodfokú készültségnek megfelelő értéket.

A Fekete-Körös Romániában ismét árad, jelenleg Magyarországon elsőfokú a készültség, a vízállás pénteken ismét elérheti a harmadfokú szintet. Egyelőre tovább apad a Kettős-Körös is, csütörtök reggel Békésnél 725 centimétert mértek, másodfokú készültségi szint mellett. A Hármas-Körös vízállása Gyománál szerda este tetőzött, a folyó Szarvasnál még árad, másodfokú védekezésnél. Tetőzött a vízszint a Sebes-Körös és a Berettyó alsó szakaszain is, ám a vízutánpótlás miatt a mostani másodfokról harmadfokra fogják emelni később a készültségi szintet.

Az igazgatóság működési területén csütörtökön a tíz belvízvédelmi szakaszból már nyolcban rendeltek el másodfokú belvízvédelmi készültséget, estére a további két szakaszon is védekezni fognak. A belvízzel elöntött területek nagysága némileg növekedett, s meghaladja a 15,2 ezer hektárt. A reggeli órákban működő 18 szivattyútelep mellett estére további két helyen rendelik el a vízátemelést.

A térségben az önkormányzatok közül már 12 település folytat belvízvédelmi tevékenységet. Első fokon védekezik például Vésztő, Okány és Szeghalom, másodfokon Mezőberény, Ecsegfalva és Gyula. A legmagasabb készültséget egyelőre csak Dobozon rendelték el.

Tokajnál még elsőfokú az árvízkészültség
A Sajó és a Tarna már apad 

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG