3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai elnök lemondatásának kérdése már akkor felmerült, amikor még meg sem választották, most azonban a képviselőházban többségbe kerülő demokraták meg is indíthatják az eljárást. Sikere ugyan erősen kétséges, de maga a folyamat elemzők szerint úgy lekötheti az elnököt, hogy lényegében megbénul a kormányzat működése.

Donald Trump elnöksége félidejéig jutott, és úgy tűnik, az előzetes aggodalmakat teljesen visszaigazolta: a diplomáciában szokatlan stílusa és kiszámíthatatlan lépései népszerűtlenné tették világszerte, és közben a választók körében mért támogatottsága is visszaesett. Mindemellett az amerikai üzleti szféra is egyre idegesebb, nem beszélve a befektetőkről: a korábbi nagy adócsökkentésnek ugyan örültek a cégek, de a nemzetközi kereskedelemben kárt okozó lépései (nemzetközi szerződések egyoldalú felmondása, vámok, kereskedelmi háború) és egyéb, merőben szokatlan lépések, mint a jegybank elnökének fenyegetése és a váratlan külpolitikai fordulatok már a decemberi tőzsdei zuhanásra is jócskán rátettek egy lapáttal.

Esélytelen volt

Eddig az elnök kongresszus által kivételezett leváltása teljesen esélytelen volt, mivel a republikánusok mind a képviselőházban, mind a szenátusban többségben voltak, és eddig kitartottak elnökük mellett minden kellemetlenség ellenére: úgy gondolhatták, hogy Amerikában nagyon rosszul jön ki egy párt abból, ha elnököt cserél (miközben Európában nem ritka a ciklus közbeni, saját párt által kezdeményezett miniszterelnök csere).

Megindítható

Most azonban a novemberi választások eredményeképp a demokrata többség elfoglalhatja helyét a képviselőházban, és ha úgy döntenek, megindíthatják az elnök elleni eljárást, hisz ahhoz elég az egyszerű többség. Okot nem nehéz találni: van sok botrányos ügy, melyeknek mindegyike sokkal nyomósabb érv, mint ami miatt a korábbi elnök, Bill Clinton ellen indítottak hasonló eljárást.

Igen ám, de ha a képviselőház meg is indítja az eljárást, a továbbra is republikánus többségű szenátus, ahol már 2/3-os többségre van szükség az elnök leváltásához, nem valószínű, hogy ilyen arányban elnöke ellen fordulna. Ez csak akkor lenne valószínűsíthető, ha annyira nyilvánvaló és bizonyított elnöki ballépésre derülne fény, mint Richard Nixon esetében a Watergate botrányban.

Komoly bizonyíték kellene

Egy, a CNBC által megszólaltatott politikai elemző szerint jó esély van rá, hogy a demokraták lépnek, mivel ezzel óhatatlanul komolyabban fókuszba kerülnek azok az ügyek, amelyekkel az elnököt vádolni szokták, és esetleg abban reménykedhetnek, hogy végül a Watergate módjára ezek valamelyike vállalhatatlan lesz. A 2016-os elnökválasztásba való esetleges orosz beavatkozás elhúzódó vizsgálatának például februárban lesz eredménye.

Megbénul a kormány

A legnagyobb problémát az elemző szerint az okozhatja, hogy ha sor kerül az eljárásra, akkor az elnök kénytelen lesz összes energiáját a vádak tisztázására fordítani, így erre az időre lényegében megbénulhat a kormányzás, ahogy ez részben most is történik, miután Trump nem kapta meg a képviselőháztól a mexikói határra tervezett fal építésére kért összeget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG