Hirdetés
Hirdetés

A befektetőket is megrémíti Trump beavatkozása a világgazdasági folyamatokba

2018. december 10., 18:30

A Huawei vezető tisztségviselőjének letartóztatása már olyan mértékű politikai beavatkozást jelent a gazdasági folyamatokba, elsősorban amerikai-kínai viszonylatban, hogy ez a New York Times szerint már nem csak a gazdasági növekedésre lehet káros, de a befektetőket is elijeszti, és fokozza a tőzsdei eladási hullámot.

Október előtt bármi történhetett: kereskedelmi háború tört ki Amerika és Kína között, többször kamatot emelt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed – a tőzsdei árfolyamok csak felfelé tudtak haladni, a befektetők minden rossz hírt leráztak magukról. Aztán október elején minden megváltozott, megfordult az irány, az árfolyamok esnek, a jó hírek egy-két napnál tovább nem nyugtatják meg a piacot.

Pánik

Múlt héten az S&P 500 index 4,6 százalékot esett, ami a legnagyobb heti esés március óta, ráadásul heves ingadozásokkal héten belül. Egyúttal az index mínuszba is került az idei évre, ha nem is sokkal. Az eső trenden belüli nagy ingadozásokban már nagy szerepük van az aktuális híreknek, talán leginkább azért, mert az eső trend első szakaszában (úgy tűnik, abban vagyunk, ez persze hamar megdőlhet), sokan szeretnek belevenni a mélységekbe, mivel arra gondolnak, hogy csak korrekcióról van szó.

Hirdetés

Jó hírek – rossz hírek

Múlt héten amikor a kínai és az amerikai elnök 90 napos tűzszünetben egyeztek meg a kereskedelmi háborúban, a fő index 1,1 százalékot emelkedett, amit másnap egy 3,2 százalékos zuhanás követett, miközben Trump elnök Twitteren magasztalta magát, mint a vámok embere, aki rögtön neki megy annak a vámokkal, aki úgymond országa gazdaságára akar törni, vagy inkább abból akar részesülni. Ebből nem úgy tűnt, mintha ki akarna vonulni a vámháborúból, legfeljebb ha teljes győzelmet arat valakivel szemben, ez pedig pont Kína esetében nem túl valószínű.

Durvult a helyzet

Szerdán szünnap volt az idősebb Bush elnök temetése miatt, csütörtökön tovább zuhantak a piacok. Aznap az volt a fő hír, hogy a kínai telefongyártó, a Huawei pénzügyi vezetőjét, aki egyben a cég alapítójának lánya, letartóztatták Kanadában amerikai kérésre, azzal a váddal, hogy megszegte az Irán elleni amerikai szankciókat. Ez nagyon rosszul hangzik, ez is a két nagyhatlom közti kapcsolatok romlását, sőt, a Kínával szembeni amerikai politika eldurvulását jelzi.

Rásegít az eső trendre

Egy ilyen, meglehetősen szokatlan eseményre már érthető, hogy nagy zuhanás jön a piacon: mégiscsak arra utal, hogy a politika olyan durva szintre lépett a gazdasági beavatkozást illetően, amire évtizedek óta nem volt példa. Önmagában persze nem ettől esik a tőzsde, hanem attól, hogy túl magasra emelkedett, ezt pedig a fedezetlen jegybanki pénzek éveken át tartó piacra áramlása okozta (kötvényvásárlási programok).

Az esés egy idő után törvényszerű, ugyanakkor a mértékét már megnövelheti az a tény, hogy a befektetők, köztük nagy alapok is, megijednek egy olyan világgazdasági helyzettől, amikor az amerikai elnök kereskedelmi háborús politikája eldurvul: vég nélküli vámkivetésekhez is külföldi üzletemberek letartóztatásához vezet. Az ilyesmi nem tesz jót a világgazdaságnak, nem kizárt, hogy az idei, a vártnál lassabb kínai növekedés, valamint a harmadik negyedévben megrekedt német és japán gazdasági növekedés már ennek számlájára írható.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?