TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Érdekes eredményeket hozott egy friss felmérés a magyar egészségügy megítéléséről a magyarok körében. Hiába látjuk, hogy felújítgatják az egészségügyi intézményeket, mégis a magyar kórházi ellátás megítélése a legrosszabb a páciensek körében, és a helyzet még romlik is. Nem véletlen, hogy a valóságnál sokkal elmaradottabbnak érezzük a gyógykezelés feltételeit. Az egészségi állapotunk se olyan jó, mint hisszük.

A Joint Venture Szövetség szeptemberben egy reprezentatív felmérés keretében vizsgálta a magyar lakosság egészségügyi állapotának helyzetét, valamint az egészségügyi ellátórendszer megítélését.

Hazánkban a születéskor várható élettartam az elmúlt években valamelyest javult, azonban még mindig megközelítőleg öt évvel alacsonyabb az Európai Unió átlagánál, továbbá a betegségben eltöltött évek is valamelyest magasabbak, mint a legtöbb európai országban.

A legfrissebb, 2015-ös adatokat a WHO adatbázisa alapján az alábbi gigantikus grafikonon ábrázoltuk:

A várható élettartamból indul ki az a felmérés, amit nemrég a Bloomberg tett közzé az egyes országok egészségügyi rendszerének hatékonyságáról. Magyarországon mérték az egyik legnagyobb előrelépést, de még mindig le vagyunk maradva még a régiós társakhoz képest is. Itt írtunk a témáról >>

Azt hisszük, mi sokkal jobb állapotban vagyunk, mint a többiek

A megkérdezettek egy tízes skálán 6,4 pontra értékelték saját egészségi állapotukat, ugyanakkor a hazai lakosság általános állapotáról mindössze 3,85 pontos átlagos választ mutat a felmérés. Mindezek mellett a megkérdezettek 41 százaléka számolt be valamilyen krónikus betegség meglétéről. Az átlagosnál elégedettebbek saját egészségi állapotukkal a legalább középfokú végzettségűek, valamint a szellemi dolgozók.

Se pénzünk, se időnk, se kedvünk vigyázni magunkra

A megkérdezettek közepesen elégedettek azzal, amit saját egészségük megőrzése érdekében tesznek; a tízes skálán erre átlagosan hat pontot adtak. Arra kérdésre, hogy mi hátráltatja abban, hogy többet törődjön magával, az első helyen az anyagiakat, míg második helyen az idő hiányát említették. Közel 60 százalékuk azonban a motiváció hiányáról is beszámolt.

A magánfogorvos a legjobb, az állami kórház a legrosszabb

A felmérés mélyebben vizsgálta ez egészségügyi rendszerrel kapcsolatos elégedettséget, valamint a magán és állami ellátórendszer megítélését és igénybevételét. A magyarok összességében 80 százalékban veszik igénybe az állami és 20 százalékban a privát szolgáltatásokat - minden ötödik esetben tehát a magánegészségügyben keressük a gyógyulást.

A megkérdezettek legkevésbé az állami kórházi ellátással voltak elégedettek; ötös skálán 3,8-as értékkel, míg a magán fogorvosi ellátás áll a lista élén 4,4 ponttal. Az állami ellátás területén a háziorvosok kapták a legmagasabb értékelést, átlagosan 4,15 pontot.

Nem a szebb épületeken múlik: egyre rosszabb a helyzet

A megkérdezettek jelentős része negatív irányú változást észlelt az egészségügyi ellátórendszerben az elmúlt évben, másfelől azonban 71% szerint jelentős fejújítások/építkezések történtek a környezetében lévő egészségügyi intézményekben.

A megkérdezettek szerint az egészségügyi dolgozók áldozatos munkát végeznek (3,8) ugyanakkor az átlagos megítélés szerint az egészségügyi ellátás ”emberi érzések nélkülivé” vált.

A betegeknek fogalmuk sincs, milyen modern a magyar egészségügy

Arra a kérdésre, hogy melyek a legfontosabb, az egészség megelőzésével kapcsolatos kritériumok a válaszadók leginkább a harmonikus és kiegyensúlyozott családi életet adták, ugyanakkor a korszerű gyógyszerek, és eszközök meglátásuk szerint az előbbihez képest kevésbé játszanak fontos szerepet. Az egészséges élettel kapcsolatos tudás és információk megléte szintén átlag alatti értékelést kapott.

”A fenntartható egészségügyi rendszer megítélésünk szerint az egyénnel kezdődik. Bármilyen modern berendezések és gyógyszerek is kerültek az elmúlt időszakban hazánkba, a felmérés azt a képet mutatja számunkra, hogy az egészségtudatos élet, a betegségek megelőzése, és az ezzel kapcsolatos ismeretek sokszor hiányosak. ” - mondta Blazsevácz Péter a Joint Venture Szövetség egészségügyi bizottságának elnöke.

”Hazánkban ma elmondható, hogy a gyógykezelés a világszinten elérhető legkorszerűbb ajánlásokat követi, a nyugat európai szinthez képest viszonylag rövid, 1-3 év késéssel (teljes vagy részleges finanszírozással) kerülnek a gyógyszerek a hazai piacra. Továbbá a diagnosztika és kezelés is csúcskategóriás berendezések használatával történik, a felső kategóriás diagnosztikai készülékek (CT/MR) tudása és életkora megegyezik az Unió legfejlettebb országainak szintjével, ugyanakkor a megkérdezettek kevesebb, mint fele van ezzel tisztában – ezen a képen érdemes és fontos lenne változtatnunk. ” - mondta Dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház Főigazgatója, a JVSZ orvosi szakértője.

Több pénz kell egészségügyre

Az válaszadók az egészséget illetve annak megőrzését alapvetően anyagi kérdésként értelmezik; a megkérdezettek több mint 90 százaléka azon véleményének adott hangot, hogy az országnak általában többet kellene költenie az egészségügyi ellátórendszerre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél