1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni elemzők szerint határozottan romlott a következő negyedév inflációs kilátása, várakozásaik szerint a harmadik negyedévben 6,5 százalékig gyorsulhat az infláció növekedési üteme. Az elemzők a magas infláció ellenére sem várhnak Magyarországon jegybanki kamatemelést, mivel az MNB továbbra is főleg a kockázati környezetre figyel.

Áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az adatismertetés után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: változatlanul az a véleményük, hogy az infláció "csekély hatást" gyakorol a monetáris politikára, mivel a magyar jegybank továbbra is a forintot terhelő kockázatokra és a magyar országkockázattal kapcsolatos piaci megítélésre alapozza kamatdöntéseit. Ráadásul a magas infláció elsődleges hajtóerői a költségoldali sokkok és a legutóbbi adóintézkedések.

Nehéz IMF-tárgyalások esetén kellene emelni az alapkamatot

A Goldman Sachs szakértőinek számításai szerint az adóintézkedések kiszűrésével az éves infláció csak 3,5 százalék lenne, vagyis az MNB 3 százalékos célszintje közelében járna. Mindezek alapján a cég úgy tartja, hogy a magas infláció sem ad okot a magyar jegybanki kamatemelésre. Az elemzők szerint az MNB-nek akkor kellene emelnie alapkamatát, ha a várhatóan nehéz IMF-tárgyalások során a forint védelemre szorulna, és romlana a külső kockázati környezet.

A hazai szakértők szerint jövőre sem érjük el a jegybank által kitűzött inflációs célt. A jegybanki alapkamat alakulásáról azonban eltérően vélekednek: van, aki úgy gondolja, hogy elmarad a várt év végi kamat csökkentés, míg más csökkentést prognosztizál. Részletek>>

A GS szakértői szerint azonban máris csökkenti a gyorsan kialakuló forinteladási nyomást és így a kamatemelés kockázatát, hogy a magyar kormány egyezségre jutott az EU-val az IMF/EU-tárgyalások elkezdéséről. A ház fenntartja ugyanakkor azt az előrejelzését is, hogy az MNB-nek csak az új IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló megállapodás létrejötte után nyílik lehetősége a kamatcsökkentésre.

A Goldman Sachs elemzőinek véleménye szerint mérséklik az IMF/EU-megállapodás és a magyar kockázati felárak jelentős esése előtti MNB-kamatcsökkentés valószínűségét a magas inflációs adatok is, valamint az, hogy a gyenge fogyasztás és a magas munkanélküliség ellenére az inflációs sokkok gyorsan átszűrődnek a fogyasztói árakba.

Romló inflációs kilátások

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a pénteki adatismertetés utáni kommentárjukban szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az MNB az IMF/EU-megállapodás eléréséig nem változtat 7,00 százalékos alapkamatán. A cég szakértői ugyanakkor valószínűtlennek nevezték, hogy a pénteki inflációs adatok komolyabb meglepetést okoztak volna az MNB-nek, tekintettel arra, hogy legutóbbi előrejelzéseiben a magyar jegybank is az infláció gyorsulásával számolt a jelenlegi negyedévben.

A JP Morgan szakértői szerint mindemellett az inflációs gyorsulás zömét erőteljes költségvetési szigorító intézkedések okozták, és valószínűleg éppen ezek az intézkedések mérséklik majd a másodlagos inflációs hatásokat. A ház szerint azonban ezzel együtt is "határozottan romlott" a következő negyedévek inflációs kilátása, és emiatt az MNB-nek a júniusi inflációs jelentésben várhatóan ismét felfelé kell majd módosítania inflációs előrejelzéseit.

Idén 6 százalék körül lehet az infláció

A legutóbbi kommentárokból megítélve a monetáris tanács külső tagjai jó eséllyel megpróbálkozhatnak kamatcsökkentések áthajtásával már a hivatalos IMF/EU-tárgyalások megkezdése után, a testület azonban mindent egybevetve valószínűleg megvárja az enyhítéssel a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak tartós csökkenését - jósolták pénteki értékelésükben a JP Morgan elemzői.

A ház azzal számol, hogy májusban is az áprilisi szint környékén marad a magyarországi infláció, a harmadik negyedévre azonban a cég elemzői 6,5 százalékig tovább gyorsuló éves ütemeket jósoltak pénteki prognózisukban, és közölték, hogy az év végén is 6 százalék körüli tizenkét havi inflációra számítanak, a dohánytermékek jövedéki adóemelése, valamint az új távközlési adó miatt.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a legutóbb bejelentett új adók valószínűleg még 2013-ban is több tized százalékponttal emelik az inflációt, 2014-ig kitolva a 3 százalékos inflációs cél teljesítését. A cég 2012 egészére 6 százalékos, 2013-ra 3,8 százalékos éves átlagos magyarországi inflációt vár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG