1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meglepte az elemzőket a januári ipari termelési adat, hiszen magasabb termelési szintre számítottak, s bár nem látnak tisztán minden folyamatot, abban egyetértenek, hogy a termelés növekedése idén nem éri el a tavalyi szintet. A termelést vélhetően az enyhébb időjárás és a járműgyártás húzhatta le, márciustól azonban a Mercedes-gyár lendületet adhat iparnak.

Januárban az ipari termelés 0,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értéktől. A munkanaphatástól megtisztított index 2,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Részletek>>

Az időjárás miatt is eshetett a termelés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy a várakozásokkal ellentétben éves összehasonlításban csökkent az ipari termelés januárban, mivel azonban idén több munkanap volt, a munkanaphatással kiigazítva már 2,7 százalékkal csökkent a termelés. Az elemző szerint a járműgyártás húzta le a termelést, ami a thaiföldi áradások során akadozó alkatrészellátással lehet összefüggésben. A januári adatot az is lehúzhatta, hogy az idei januári időjárás lényegesen enyhébb volt az előző évinél, így az energiatermelés alacsonyabb lehetett, ami azonban februárban a rendkívüli hideg időjárás miatt már megugorhatott.

Suppan Gergely elmondta, hogy mivel a német konjunktúramutatók élénkülésre utalnak, a következő hónapokban újra gyorsulhat az ipari termelés, a Mercedes kecskeméti üzemének termelésbe állása pedig március végétől újabb lendületet adhat az ipari kibocsátásnak. Suppan Gergely úgy vélte, az év második felében a külső konjunktúra enyhe javulása – valamit a tavaly év közepétől jelentkező gyenge bázisok – is hozzájárulhatnak a termelés növekedéséhez, miközben a belső kereslet hiánya továbbra is korlátozhatja a termelés dinamikusabb emelkedését. Az elemző várakozásai szerint idén 5 százalékkal nőhet az ipari termelés a tavalyi 5,4 százalékos bővülést követően.

Sok minden múlik a Mercedesen

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzőjét is meglepte a gyenge éves januári adat, hiszen ha nem is túl nagy, de pozitív számot vártak. Az elemző kifejtette: ha azt nézzük, hogy decemberben több mint 7 százalékkal esett vissza a termelés novemberhez képest, akkor ebből következően korrekciónak kellett volna bekövetkeznie januárban, azaz valamilyen szinten nőnie kellett volna az ipari termelésnek. Ám ez nem következett be, s így már meglehetősen negatív az első havi termelési adat, mint ahogyan az is, hogy a kiigazított index majdnem 3 százalékos visszaesést mutat.

Árokszállási Zoltán elmondta, a havi index is kis csalódást okozott, de mivel nem látják a járműgyártás adatai mögött lévő részleteket, egyelőre nem vonnak le belőle hosszabb távú következtetést. Kérdés az is, tette hozzá, hogy Mercedes beinduló termelése mennyire tudja majd növelni az ipar teljesítményét. Hozzátette, hogy egyelőre nem változtatnak a 3,5 százalékos éves szintű ipari növekedési várakozáson.

Felerősödhetnek a recessziós félelmek

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója is negatív meglepetésként értékelte a januári ipari termelési adatot. Az elemző hozzátette: mivel a tavalyi GDP növekedés döntően az ipari export és kis mértékben a mezőgazdasági termelés növekedésének volt köszönhető, az ipari termelés visszaesése óvatosságra int, és ismét felerősítheti a recessziós félelmeket.

A befektetési szakember kiemelte: az aggodalmakat enyhítheti valamelyest, hogy a hazai autógyárakban idén új termelői kapacitások indulnak be. Ugyanakkor a hazai ipar termelését felvevő külpiacok – főként az eurózóna – jelenleg szintén gyengélkedik, így számottevő javulás az év első felében nem várható. Hozzátette, hogy az ipari termelés lassulása megkérdőjelezi a már eddig is gyenge növekedési kilátásokat, ez pedig megnehezítheti a költségvetés végrehajtását és az idei évre tervezett 2,5 százalékos deficitcél elérését. A romló kilátások negatívan hathatnak a forint árfolyamára is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG