<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Gyengüléssel indult a nap az euró és a forint számára a devizapiacon. Az amerikai Fed december 12-i kamatdöntését követő, most nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvben ugyanis az szerepel: bár a Fed egyelőre folytatja kötvényvásárlási programját, több döntéshozó is úgy véli, lassan itt lenne az ideje a lazítás befejezésének - a mérleg már így is 2900 milliárd dollár körül jár.

Egyre többen a program leállítása mellett - fontos adat jön délután

A jegyzőkönyvben az áll: a nyíltpiaci bizottság "számos tagja" szerint valószínűleg helyes lenne lelassítani vagy leállítani a kötvényvásárlást jóval 2013 előtt. "Néhány" más tag szerint hagyni kell a programot az év végéig kifutni, megint "néhány más tag" nem határozott meg időkeretet a program befejezésére.

Apu, mi az a QE? >>

A Fed korábban azt közölte, addig biztosan nem változtat politikáján, amíg a munkanélküliség nem csökken 6,5 százalék alá. (Novemberben a munkanélküliség 7,7 százalékon állt.) A jegyzőkönyv fényében így ma különösen fontos lehet a mezőgazdaságon kívüli ágazatok béreiről szóló makroadat - a Reuters elemzői konszenzusa 150 ezer új állást prognosztizál, ha ennél esetleg több is létrejött, magyarán a vártnál gyorsabb ütemben csökkenhet a munkanélküliség, az még korábbra hozhatja a Fed aktuális galamb-korszakának végét.

A Fed Kormányzótanácsának washingtoni székhelye

 

Mi lesz a gazdaságélénkítéssel?

A programnak köszönhetően a Fed mérlege már 2900 milliárd dollárnál jár - ha a kötvényvásárlások havi 85 milliárdos ütemben folytatódnak, az év végéig újabb 1020 milliárddal növelheti az egyenleget.

A kötvényvásárási program idő előtti leállítása ellen szólhat a gazdasági növekedés lassulása: míg tavaly még 3 százalék körüli jártak az idei évi növekedésre szóló várakozások, a múlt hónapban már csak 2,3-3 százalék körüli GDP-növekedést prognosztizáltak a Fed illetékesei, ami rádásul meg is haladja a piaci elemzők várakozásait.

Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője szerint annak ellenére okozott nagy riadalmat a befektetők között a hír, hogy az Egyesült Államoknak a hozamokat muszáj alacsony szinten tartania, hogy a költségvetés ne borulhasson fel. A QE egy rendkívüli intézkedés, nem pedig egy állandó program, így érthető, ha keresik a kilépés lehetőségét az illetékesek - a GazdaságTV.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint azonban a jelenlegi helyzetben nem valószínű, hogy idő előtt újabb terhet tennének az amerikai költségvetésre, így valószínűnek tarja a program kifutását az év végéig.

1,30 közelébe esett az EUR/USD

A piac a likviditásbővítés esetleges korábbi leállására a dollár erősödésével reagált.  Az EUR/USD jegyzés 1,30 közelébe esett pénteken reggel - utoljára december 12-én járt ilyen mélységben az árfolyam, itt viszont egyelőre meg is állt az esés.

EUR/USD
Forrás: Privátbankár Dealbook


Gyengült a forint is

A forint tegnap délután jó hangulatban erősödött, az euró jegyzése 288 forintig csökkent, miközben a CDS-árazás másfél éves mélypontra ereszkedett, és a másodpiaci kötvényhozamok is csökkentek. Pénteken reggel ebből veszített valamelyest a forint: az euró dollárral szembeni gyengülését követve 289,20-ig emelkedett a közös pénz jegyzése a bankközi devizapiacon, majd az árfolyam visszatért 289 alá.

EUR/HUF
Forrás: Privátbankár Dealbook

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő ok hátráltatja az ukrán ellenoffenzívát, dagad a Waters-botrány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG