<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brüsszeli terrortámadások radikálisan rendpárti irányba vitték el a francia belpolitikát. A legmagasabb szinten, a mérsékelt középhez tartozó politikusok beszélnek az arab bevándorlók integrációjának bukásáról és a halálbüntetés szükségességéről. Párizsban határozott lépések következnek.
A francia nemzetgyűlés februárban szavazott arról az alkotmánymódosításról, ami lehetővé teszi, hogy a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthassák állampolgárságuktól. Fotó: EPA/Yoan Valat

A nyugati biztonsági szervek az elmúlt időszakban nyilvánvalóan nem mérték fel helyesen az Iszlám Állam azon szándékát, hogy azok az erőszakot Európába exportálják. Jelenlegi hivatalos becslések szerint 1200-nál több, az IS-nél harci tapasztalatot szerzett személy tért vissza az EU-ba, mintegy 350 az Egyesült Királyságba, 250 Franciaországba, 270-en Németországba, 120-an Belgiumba és hozzávetőleg 200-an Skandináviába. A friss becslések szerint 250-en jelenleg vannak visszaúton Franciaországba.

Közben a brüsszeli terrortámadások belobbantották a francia és a belga belpolitikát. Belgium legerősebb pártjának- az N-VA-nak vezetője, Bart de Wever kemény szavakkal ostorozta a napokban a muszlimok integrációját a belga társadalomba, amelyet egyértelmű bukásként jellemzett. Merkel menekültpolitikáját pedig történelmi hibának nevezte.

Belobbant a francia belpolitika

Egy olyan nyilatkozatban, amelyet a radikális és bevándorlás-ellenes Nemzeti Front is megirigyelhetne, a szociáldemokrata ifjúsági miniszter, Patrick Kanner keményen kritizálta az arab negyedekben uralkodó állapotokat. Kanner először is Molenbeeknek ment neki, annak a brüsszeli, jórészt bevándorlók által lakott negyedének, ahol a múlt héten a hatóságok négy hónap keresés után őrizetbe vették Salah Abdeszlámot, az egyik párizsi robbantót.

A baloldali francia miniszter szerint Molenbeekben nem történt meg a bevándorlók integrációja, maffia-rendszer működik a szürkegazdaságban, a közszolgáltatások szinte eltűntek és a választott képviselők már feladták a próbálkozást a javulásra. Kanner tovább ment ennél és súlyos szavakkal ostorozta Franciaország hasonló negyedeit. Szerinte manapság 1500 olyan negyed van a gallok földjén, amelyek akár Molenbeek-hez hasonló eseményeket produkálhatnak.

A francia mérsékelt jobboldali ellenzéknél pedig egyenesen átszakadtak a gátak. A húsvéti hétvégén a Republikánusok egyik parlamenti képviselője, Laurent Wauquiez a Szíriából visszatértek internálását javasolta. Párttársa Olivier Dassault a terroristákra halálos ítéletet szabna ki. Ezzel tovább ment, mint a Nemzeti Front, amely eddig a guillotine visszavezetését népszavazástól tette volna függővé. A Republikánusok volt pénzügyminisztere, Xavier Bertrand pedig már hibának tartja, hogy 1981-ben Franciaország eltörölte a halálbüntetést.

Határozott lépések következnek

Káncz Csaba

Abban viszont egyetért a francia jobb- és baloldal, hogy a belga hatóságok naivak voltak és Molenbeekben csúfosan megbuktak. Manuel Valls miniszterelnök ezért szorosabb rendőrségi együttműködést követel most az EU partner-szervezetektől, köztük egy európai légiforgalmi adatközpont felállítását.

Párizsban a törvényhozás tegnap tárgyalta az antiterrorista csomag módosító indítványait. Ezek szerint ha egy kommunikációs vállalat nem nyújtja át a nyomozóknak a kért titkosított információkat, akkor a cégvezetőre akár 5 éves börtönbüntetés, a cégre pedig mintegy 110 millió forintos büntetés várhat.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos