BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. március 30. 08:26

A brüsszeli terrortámadások radikálisan rendpárti irányba vitték el a francia belpolitikát. A legmagasabb szinten, a mérsékelt középhez tartozó politikusok beszélnek az arab bevándorlók integrációjának bukásáról és a halálbüntetés szükségességéről. Párizsban határozott lépések következnek.

A francia nemzetgyűlés februárban szavazott arról az alkotmánymódosításról, ami lehetővé teszi, hogy a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthassák állampolgárságuktól. Fotó: EPA/Yoan Valat

A nyugati biztonsági szervek az elmúlt időszakban nyilvánvalóan nem mérték fel helyesen az Iszlám Állam azon szándékát, hogy azok az erőszakot Európába exportálják. Jelenlegi hivatalos becslések szerint 1200-nál több, az IS-nél harci tapasztalatot szerzett személy tért vissza az EU-ba, mintegy 350 az Egyesült Királyságba, 250 Franciaországba, 270-en Németországba, 120-an Belgiumba és hozzávetőleg 200-an Skandináviába. A friss becslések szerint 250-en jelenleg vannak visszaúton Franciaországba.

Közben a brüsszeli terrortámadások belobbantották a francia és a belga belpolitikát. Belgium legerősebb pártjának- az N-VA-nak vezetője, Bart de Wever kemény szavakkal ostorozta a napokban a muszlimok integrációját a belga társadalomba, amelyet egyértelmű bukásként jellemzett. Merkel menekültpolitikáját pedig történelmi hibának nevezte.

Belobbant a francia belpolitika

Egy olyan nyilatkozatban, amelyet a radikális és bevándorlás-ellenes Nemzeti Front is megirigyelhetne, a szociáldemokrata ifjúsági miniszter, Patrick Kanner keményen kritizálta az arab negyedekben uralkodó állapotokat. Kanner először is Molenbeeknek ment neki, annak a brüsszeli, jórészt bevándorlók által lakott negyedének, ahol a múlt héten a hatóságok négy hónap keresés után őrizetbe vették Salah Abdeszlámot, az egyik párizsi robbantót.

A baloldali francia miniszter szerint Molenbeekben nem történt meg a bevándorlók integrációja, maffia-rendszer működik a szürkegazdaságban, a közszolgáltatások szinte eltűntek és a választott képviselők már feladták a próbálkozást a javulásra. Kanner tovább ment ennél és súlyos szavakkal ostorozta Franciaország hasonló negyedeit. Szerinte manapság 1500 olyan negyed van a gallok földjén, amelyek akár Molenbeek-hez hasonló eseményeket produkálhatnak.

A francia mérsékelt jobboldali ellenzéknél pedig egyenesen átszakadtak a gátak. A húsvéti hétvégén a Republikánusok egyik parlamenti képviselője, Laurent Wauquiez a Szíriából visszatértek internálását javasolta. Párttársa Olivier Dassault a terroristákra halálos ítéletet szabna ki. Ezzel tovább ment, mint a Nemzeti Front, amely eddig a guillotine visszavezetését népszavazástól tette volna függővé. A Republikánusok volt pénzügyminisztere, Xavier Bertrand pedig már hibának tartja, hogy 1981-ben Franciaország eltörölte a halálbüntetést.

Határozott lépések következnek

Káncz Csaba

Abban viszont egyetért a francia jobb- és baloldal, hogy a belga hatóságok naivak voltak és Molenbeekben csúfosan megbuktak. Manuel Valls miniszterelnök ezért szorosabb rendőrségi együttműködést követel most az EU partner-szervezetektől, köztük egy európai légiforgalmi adatközpont felállítását.

Párizsban a törvényhozás tegnap tárgyalta az antiterrorista csomag módosító indítványait. Ezek szerint ha egy kommunikációs vállalat nem nyújtja át a nyomozóknak a kért titkosított információkat, akkor a cégvezetőre akár 5 éves börtönbüntetés, a cégre pedig mintegy 110 millió forintos büntetés várhat.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél