4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tovább fogynak a befektetők a budapesti tőzsdéről - leharcolt vén csotrogányokat hozunk be külföldről - hosszú évek után most először van igazi esélye annak, hogy gyengül a svájci frank, ehhez a magyar devizahitelek forintosításának is van köze - mostantól bármikor találkozhatunk a legújabb forint-bankjeggyel

Az előző havi visszaesés után novemberben még tovább csökkent a Budapesti Értéktőzsde forgalma. A napi átlagforgalom mindössze 5,1 milliárd forint volt, 13 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónapja. A tőzsdetagok azonnali piaci rangsorának első helyein nem történt változás novemberben. A lista élén az Erste Befektetési Zrt. állt közel 20 százalékos piaci részesedéssel.

Szécsényi Bálint, a tőzsde alelnöke egyébként épp a mai Napi Gazdaságnak beszélt arról: az állami cégek tőzsdére lépése jelentősen növelhetné a Budapesti Értéktőzsde forgalmát. Szerinte a magyar állam már eddig is sokat profitált a egyes cégek tőzsdére viteléből. Ha most is meghatározó részesedést akar megtartani bennük, és tőkéhez is akar jutni, illetve hatékony és átlátható működésüket is szeretné garantálni, akkor a tőzsdénél nincs jobb eszköz.

Novemberben 5901 új személygépkocsit helyzetek forgalomba Magyarországon, 19 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első tizenegy hónapban összességében 20 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma, és meghaladta a 61 ezret - közölte a Datahouse adatai alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. A kishaszonjárművek élénkülő piacán pedig az látszik: a jegybank olcsó hiteléből, azaz a növekedési hitelprogramból sok esetben fehér furgont vesznek a cégek. Ami viszont nagyon sajnálatos: egyre öregebb használt autók érkeznek az országba, az importált autók több mint 70 százaléka 10 évesnél idősebb.

A vasárnapi svájci népszavazáson bebizonyosodott: van olyan többségi akaratnyilvánítás, ahol nem a demagóg ígéretek vezérlik a szavazókat. A jegybanki aranytartalék kötelező emelése jól hangzó populista ötlet volt, de alaposan kikezdte volna a svájci gazdaságot. A Privátbankár.hu friss elemzése szerint a szavazás után van esély arra, hogy a frank iránti kereslet fokozatosan csökkenni kezd, azaz végre gyengülhet a svájci deviza. A kereslet csökkenésében egyébként a magyar devizahitelek forintosítása is szerepet játszik. A képernyőn azt láthatják, hogy 2011 szeptembere óta hogyan ragadt az euró frankárfolyama az 1,20-as szinthez, amit egyébként a jegybank komoly költségek árán nem hagy áttörni a svájci gazdaság védelmében.

Ha már a forintosítást és a populizmust érintettük: egyre több jel mutat arra, hogy a sokadik végleges devizahitel-mentés sem lesz végleges. Az ellenzéki pártok most egy emberként támadják a kormány döntése alapján a Parlament által elfogadott forintosítási törvényt. A Jobbik szerint a bankoknak kártérítést kellene fizetniük az ügyfeleknek. A kormányhoz lojális Civil Összefogás Fórum azt szeretné, ha az árfolyam miatt a devizahitelesek tovább pereskednének, és a kormány biztosítaná, hogy ezt költségmentesen tehessék. Sokan még most is úgy látják, nem volt deviza a devizahitelek mögött - hiába kellett a pénzintézeteknek november elején közel 8 milliárd eurót vásárolniuk a jegybanktól arra, hogy maguk is visszafizessék a hitelek alapjául szolgáló devizát.

Végül a sok deviza után egy valutás hír: a forgalomban lévő forint bankjegysorozat legrégebbi címleteinek kibocsátása 17 évvel ezelőtt, 1997-ben kezdődött, a jegybank ezért elérkezettnek látja, hogy lecserélje, megújítsa a bankókat. 2014 decemberétől folyamatosan bocsátják ki a készpénzforgalomba a fejlesztett bankjegyeket. Első körben a tízezres címlet megújult változataival találkozhatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG