<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezt jósolja az ismert befektetési elemző.

Magyarország tekintetében lassan 6 százalék közelébe kúszó kamatvárakozást áraz a piac, ami Zsiday Viktor befektetési elemző szerint túlzó. Európában egyelőre tartósan negatív reálkamat van és lesz, és emiatt a mi térségünkben sem nagyon reális pozitív reálkamatra számítani - vélte. Nálunk 4-5 százalékos infláció mellett ugyanekkora kamatnak elegendőnek kellene lennie a forint stabilizálásához, márpedig a fő cél ez  - írta heti összefoglalójában.

Megjegyezte azonban, hogy ezt a kamatszintet valószínűleg hosszú ideig fenn kell tartani, ugyanis a kormányzati fékevesztett költekezés hatásai egész 2022-ben inflatórikusak lesznek. 

"6 százalékos vagy afölötti magyar kamatszintet csak akkor várnék (és ezt sajnos nem lehet kizárni), ha a választások után eldurvul idehaza a politikai helyzet, ami  destabilizálódást és nagyobb forintgyengülést okoz. Ebben az esetben az MNB kénytelen lesz lépni, és a helyzet súlyosságától függően akár nagyobb kamatemelésre is kényszerülhet. Reméljük ilyen helyzetre azért nem kerül sor, de valószínűsége azért nem elhanyagolható: a magyar választás úgymond "major event risk".

A fenti problémák híján viszont továbbra is arra számít, hogy a forint a következő 1-2 évben stabil lesz magas kamatszint mellett, ami azt jelenti, hogy szemben az előző évekkel, ismét forintban érdemes megtakarítani.

Az Egyesült Államokról szólva megemlítette, hogy a kamatemelésen túl azt is megpendítették, hogy a pénznyomtatás (QE) gyors befejezése után el is kezdik leépíteni a korábban megvásárolt állampapír- és jelzálogkötvényállományt.

A befektetési elemző úgy látja, hogy az amerikai munkaerőpiac szűkössége valószínűleg tartós lesz, és lassan felépülő inflációs nyomást okoz (hasonlóan a magyar folyamatokhoz 2016-19 között), ám az ellátási láncok töredezéséből adódó egyszeri inflációs nyomás valószínűleg csökkenni fog.

"Ezért a következő hónapokban inkább az inflációs ütem csökkenése valószínű összességében a fejlett világban, így nem feltétlenül hiszek abban, hogy nagyon nagy további hozamemelkedés lesz USA-ban."

A nemzetközi részvénypiacokon tart az Omikron-para, de a dél-afrikai és brit adatok alapján ez nem lesz tartós és hosszútávú hatás: a gazdaságok fellendülése folytatódni fog. A Fed szigorúsága is aggodalmakat vált ki, így az idei évben erősen hullámzó árfolyamok lehetnek, de ezen belül a következő hetekben inkább azt várnám, hogy a hozamok megugrása után az új vírusvariáns miatti aggodalom csökkenése mellett inkább felfelé kúsznak a részvénypiaci árfolyamok.

Makro / Külgazdaság Észak-Koreában négy nap után feloldották a „szezonális légzőszervi megbetegedések” miatt elrendelt karantént
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 08:30
Az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén elrendelt karantént Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Jens Stoltenberg: a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak és fejlesztenek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:26
A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.
Makro / Külgazdaság Anthony Blinken: az Egyesült Államok minden eszközt kész bevetni, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:57
Az amerikai külügyminiszter az al-Arabíjának adott interjúban beszélt hazája Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjáról és Törökország észak-szíriai beavatkozásáról is.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: „Németország nem küld vadászgépeket”
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:40
Amíg Ön aludt ez történt az ukrajnai fronton.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Ukrajna tényleg megnyerheti a háborút - mit kaptak az ukránok a tankok árnyékában?
Litván Dániel | 2023. január 29. 18:55
Egész januárban a Leopardok körüli huzavonáról szóltak a hírek, pedig érdemes lett volna arra is figyelni, mi mást küldenek nyugatról az ukrán frontokra. Ha a mostani trendek folytatódnak, néhány hónap múlva Ukrajna tényleg komoly csapásokra lehet képes, de ehhez a harckocsik csak az egyik szükséges, de messze nem elégséges részt szolgáltatják.
Makro / Külgazdaság Néhány órán belül hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – sok a civil áldozat
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 18:16
Háromszáz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszkban – az ukrán orvosok vonakodnak ellátni őket. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: azonnal megoldást kell találni a szentföldi erőszak megállítására
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 16:19
Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Iráni tüntetések - több mint ötszázan haltak meg a megmozdulásokon
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 15:51
Az ötszázat is meghaladja a több mint négy hónapja zajló iráni kormányellenes megmozdulások halálos áldozatainak száma.
Makro / Külgazdaság Az észak-koreai rakétaprogramról és Kínáról egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 14:47
A Phenjan rakéta- és nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.
Makro / Külgazdaság Adócsalás: menesztette a Konzervatív Párt elnökét a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 13:16
Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG