<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ezt jósolja az ismert befektetési elemző.

Magyarország tekintetében lassan 6 százalék közelébe kúszó kamatvárakozást áraz a piac, ami Zsiday Viktor befektetési elemző szerint túlzó. Európában egyelőre tartósan negatív reálkamat van és lesz, és emiatt a mi térségünkben sem nagyon reális pozitív reálkamatra számítani - vélte. Nálunk 4-5 százalékos infláció mellett ugyanekkora kamatnak elegendőnek kellene lennie a forint stabilizálásához, márpedig a fő cél ez  - írta heti összefoglalójában.

Megjegyezte azonban, hogy ezt a kamatszintet valószínűleg hosszú ideig fenn kell tartani, ugyanis a kormányzati fékevesztett költekezés hatásai egész 2022-ben inflatórikusak lesznek. 

"6 százalékos vagy afölötti magyar kamatszintet csak akkor várnék (és ezt sajnos nem lehet kizárni), ha a választások után eldurvul idehaza a politikai helyzet, ami  destabilizálódást és nagyobb forintgyengülést okoz. Ebben az esetben az MNB kénytelen lesz lépni, és a helyzet súlyosságától függően akár nagyobb kamatemelésre is kényszerülhet. Reméljük ilyen helyzetre azért nem kerül sor, de valószínűsége azért nem elhanyagolható: a magyar választás úgymond "major event risk".

A fenti problémák híján viszont továbbra is arra számít, hogy a forint a következő 1-2 évben stabil lesz magas kamatszint mellett, ami azt jelenti, hogy szemben az előző évekkel, ismét forintban érdemes megtakarítani.

Az Egyesült Államokról szólva megemlítette, hogy a kamatemelésen túl azt is megpendítették, hogy a pénznyomtatás (QE) gyors befejezése után el is kezdik leépíteni a korábban megvásárolt állampapír- és jelzálogkötvényállományt.

A befektetési elemző úgy látja, hogy az amerikai munkaerőpiac szűkössége valószínűleg tartós lesz, és lassan felépülő inflációs nyomást okoz (hasonlóan a magyar folyamatokhoz 2016-19 között), ám az ellátási láncok töredezéséből adódó egyszeri inflációs nyomás valószínűleg csökkenni fog.

"Ezért a következő hónapokban inkább az inflációs ütem csökkenése valószínű összességében a fejlett világban, így nem feltétlenül hiszek abban, hogy nagyon nagy további hozamemelkedés lesz USA-ban."

A nemzetközi részvénypiacokon tart az Omikron-para, de a dél-afrikai és brit adatok alapján ez nem lesz tartós és hosszútávú hatás: a gazdaságok fellendülése folytatódni fog. A Fed szigorúsága is aggodalmakat vált ki, így az idei évben erősen hullámzó árfolyamok lehetnek, de ezen belül a következő hetekben inkább azt várnám, hogy a hozamok megugrása után az új vírusvariáns miatti aggodalom csökkenése mellett inkább felfelé kúsznak a részvénypiaci árfolyamok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG