1p
Tovább romlott Barack Obama amerikai elnök támogatottsága, különösen ami belpolitikai működését illeti - közölte friss felmérésének eredményét a CBS News
Tovább romlott Barack Obama amerikai elnök támogatottsága, különösen ami belpolitikai működését illeti - közölte friss felmérésének eredményét a CBS News.

A remény és változás jelszavával hatalomra került Obamának egy hónapja 50 százalékra süllyedt a népszerűsége, most viszont már ennél is alacsonyabb, 46 százalékos a mutató. A hírcsatorna szondázásai során ez az első alkalom, hogy Obama népszerűségi barométere nem éri el az 50 százalékot. A tekintélyes Gallup intézet szerint sem tündököl Obama, támogatottsági mutatója 49 százalék.

A Fehér Házban a második évét megkezdő Obama teljesítményét a gazdaság és az egészségügyi reform terén ítélik a leggyengébbnek az amerikaiak. A CBS-nél a megkérdezetteknek csak 41 százaléka helyesli gazdaságpolitikáját (47 százalék ellenzi), és mindössze 36 százalék tartja jónak azt, amit az egészségügy átalakításával kapcsolatban végez (54 százalék helyteleníti).
   
Az amerikaiak többsége számára a gazdaság helyzete és a munkanélküliség a legégetőbb probléma. A válaszolók fele szerint a nemzetgazdaság "elég rossz" állapotban van.
  
A kampányígéreteinek teljesítésére törekvő Obama teljesítményét jobbnak ítélik a nemzetbiztonsági kérdések
kezelését illetően; 52 százalék szerint helyesen jár el a terrorizmus ügyében, 57 százalék úgy érzi, jól lépett fel a karácsonyi detroiti repülőgépes merényletkísérlet után. Afganisztán vonatkozásában az amerikai közvélemény 46 százaléka támogatja Obama politikáját - derült ki a több mint 1200 felnőtt telefonos megkérdezésén alapuló CBS-felmérésből.
   
A Fox News konzervatív hírcsatorna kedden megjegyezte: a Fehér Házból tudósító újságírók csapata egyre nyugtalanabb amiatt, hogy Obama lassan már hat hónapja nem tartott olyan sajtótájékoztatót, ahol a riporterek gyors kérdéseket tehetnek fel neki, utoljára 2009. július 22-én volt ilyen esemény. Robert Gibbs szóvivő az ezzel kapcsolatos érdeklődést tréfával ütötte el: Obama ellen az szokott lenni a kifogás, hogy túl sokat szerepel a médiában.
   
Független sajtószakértők szerint Obamának a népes sajtóértekezletek helyett jobban passzolnak az egyszemélyes interjúk, ahol tetszőleges terjedelemben fejtheti ki nézeteit egy-egy kérdésben, és a Fehér Ház médiastratégiájának megfelelően ilyenből többet is adott tévéknek, rádióknak és lapoknak az utóbbi hónapokban. Veterán tudósítók azonban fontosnak tartják a sajtótájékoztatókat, mert az ország nyilvánossága szerintük azokon ismerheti meg igazán, hogyan viselkedik az elnök nyomás alatt, miképpen reagál arra, ha elszámoltatják. A Fehér Ház legendás riportere, Helen Thomas is elengedhetetlennek tartja, hogy az elnök a média elé álljon, mint rámutatott, a sajtótájékoztató az egyetlen olyan fórum, ahol az amerikai elnöknek kérdéseket lehet szegezni.

Közben az Obama-kormányzat azt tervezi, hogy további 33 milliárd dollárt kér a kongresszustól az afganisztáni és az iraki háború költségeinek fedezésére - jelentette az AP amerikai hírügynökség névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesekre hivatkozva. A védelmi tárcára vonatkozó rekordösszegű, 708 milliárd dolláros jövő évi költségvetési tételen felül szereplő 33 milliárd dolláros összeget javarészt az afganisztáni háború kiterjesztésére fordítanák.

Barack Obama amerikai elnök a tavalyi év végén az afganisztáni stratégia felülvizsgálatának keretében további 30 ezer amerikai katona afganisztáni kiküldéséről döntött.

Amerika bevasalja a mentőakciók árát 
Obama nem akarja megtámadni Jement
Obama: nem hagyjuk futni az al-Kaidát
Obamát utolérte a háború

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG