1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Leminősítette egy fokozattal, de az elsőrendű kockázati kategóriában hagyta Magyarország szuverén adósosztályzatát pénteken a Moody"s Investors Service
A Moody"s Investors Service, a takarékossági program teljes végrehajtása iránti kétségei miatt, pénteken egy fokozattal rontotta, de továbbra is az elsőrendű kockázati kategóriában tartotta Magyarország szuverén adósosztályzatát. A minősítő új magyar osztályzata még így is több szinttel meghaladja a Standard & Poor"s és az európai Fitch Ratings osztályzatát

A Moody"s londoni közleménye szerint a forintban és devizában kiadott kormánykötvények és a devizabankbetétek új besorolási plafonja "A2" az eddigi "A1" helyett. Az új osztályzatok kilátása stabil.

A cég szeptember 23-án, a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása utáni belpolitikai fejlemények hatására vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá - az év eleje óta már negatív kilátással ellátott - hosszú futamú magyar forint- és devizakötvény-, valamint devizabankbetét-besorolásokat. A Moody"s, akkori indoklása szerint, kétségesnek tartotta, hogy ha a kormányfőt eltávolítják, utódja képes lesz-e továbbvinni a megkezdett költségvetési reformokat.

A Moody"s idén február 22-én rontotta negatívra az addigi stabilról a magyar besorolások kilátását; a szeptemberben bejelentett leminősítési vizsgálat a negatív kilátásnál eggyel erőteljesebb jelzés volt a várható leminősítésére. Jonathan Schiffer, a Moody"s alelnöke a pénteki leminősítést kommentálva azt mondta: jóllehet a lépés jelzi a cég véleményét, hogy a magyar hitelképesség valamelyest gyengült, Magyarország besorolása továbbra is magas a feltörekvő piaci csoporton belül. Hozzátette ugyanakkor: a kormány költségvetési csomagja, bár "tiszteletreméltó és régóta esedékes volt, esetleg nem fogja elérni a kitűzött céljait".

Az MTI kérdésére, hogy a kitűzött célszámok helyett a Moody"s milyen hiányadatokat vár, Schiffer elzárkózott a becsléstől. Emlékeztetett, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítása szerint 2006-2010 között a jelenlegi kiigazító csomaggal összesen csaknem 14 százalékos (GDP-arányos) költségvetési megtakarítást kell elérni, ebből 8,9 százaléknyit kiadási oldali intézkedésekből. A kiadási oldali reformok jelentős része azonban kétharmados parlamenti döntésektől függ, mondta. Arra a kérdésre, hogy a Moody"s mikorra várja Magyarország euróövezeti csatlakozását, azt felelte: a legjobb forgatókönyv alapján" 2012-2014 között. A leminősítéshez fűzött pénteki elemzés szerint továbbra sem változik az "Aa1" szintű devizaadósi országplafon, amely azt jelzi, hogy igen alacsony a valószínűsége a kereskedelmi devizaadósokra elrendelt fizetési moratóriumnak, még abban az esetben is, ha a szuverén devizakötvény-adóssággal a kormány törlesztési késedelembe esnék.

Ugyancsak nem változik a hazai valutában vezetett betétek és adósságok "Aaa" szintű országplafonja, vagyis a bármely magyarországi adósságkibocsátónak adható forintadósi osztályzat, amely a lehető legmagasabb. Ez utóbbi besorolási kategóriákat a Moody"s májusban honosította meg, amikor bejelentette: több tucatnyi ország, köztük Magyarország újonnan megállapított adóskockázati besorolási plafonját a szuverén adósi osztályzat fölé emelte, jelezve a szuverén és a kereskedelmi adósság-kibocsátók adósosztályzatai közötti, addigi szoros kapcsolat lazulását.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az egyes országokban bejegyzett cégadósok adóskockázati besorolásának korábban hagyományosan az adott ország szuverén adósi osztályzata szabott határt. A Moody"s májusi londoni bejelentése szerint azonban az új országplafon-metodika tükrözi, hogy egy-egy szuverén devizakötvény-adósi nem fizetővé válás esetén a cég már nem feltételezi automatikusan az érintett országban működő kereskedelmi adósság-kibocsátók devizaadósság-törlesztési moratóriumát.

A pénteki leminősítéshez fűzött kommentár szerint Magyarország adósságlejárati struktúrája kedvező, és az Államadósság Kezelő Központ "igen tehetséges, előretekintő adósságszolgálat-kezelést végez".
A kormány hitelképessége mindazonáltal romlott a hasonló besorolású szuverén adósokéhoz képest viszonylag magas adósságráta és külső sebezhetőség miatt, enyhe hitelkockázat-emelkedést eredményezve.

A Moody"s-leminősítés előtt éppen egy nappal a Standard & Poor"s, a világ legnagyobb hitelminősítője viszont negatívról stabilra javította vissza a magyar adósosztályzat kilátását, igaz, ennél a cégnél a magyar besorolás - közepes befektetői "BBB plusz" - két fokozattal gyengébb a Moody"s által pénteken megadott új osztályzatnál is. A kilátásjavításhoz fűzött S&P-elemzés szerint a lépés tükrözi a haladást azoknak a jogszabályoknak és intézkedéseknek az életbe léptetésében, amelyek a gyorsan növekvő magyar államadósság-teher stabilizálásához szükségesek.

A Standard & Poor"s szerint a "figyelemreméltó" konszolidációs menetrend végrehajtása iránt mutatott kormányzati elkötelezettség jó eséllyel biztosítja, hogy "legalább a következő két évben" teljesülnek a költségvetési célok. Az S&P kilátásjavítása és a Moody"s-leminősítés után - amelynek nyomán e cégnél is stabil lett a kilátás - már csak a Fitch Ratings tart érvényben negatív kilátást a nála is "BBB plusz" szintű magyar adósosztályzatra.

Edward Parker, a Fitch térségi szuverén besorolásokért felelős igazgatója előző nap, az MTI kérdésére, hogy várható-e az S&P-éhez hasonló kilátásjavító lépés a Fitch Ratingstől, Londonban azt mondta: a ház csak szeptemberben rontotta az addigi stabilról negatívra a magyar osztályzat kilátását, és "továbbra is úgy látja, hogy a kockázatok lefelé mutatnak".

A hír rontott a forint árfolyamon.

Forint/euró-árfolyam: a pillanatnyi állás
Pénteken délután már gyér részvétel mellett érte a piacokat a hír, hogy a Moody"s nemzetközi hitelminősítő intézet egy fokkal rontott Magyarország hitelbesorolásán. A 16 órai bejelentés előtt valamivel 252,50/60 forinton jegyezték az eurót, utána 253,50/60 forintra ugrott az uniós valuta kurzusa.

Izland besorolásán is rontott a Moody"s, az izlandi korona, amely az év első felében spekulatív támadásoknak volt kitéve - szemben a forinttal - a gyér piaci részvétel ellenére jelentősen esett.
A piacokat valószínűleg nem lepi meg az október óta lebegtetett visszaminősítés, a valódi reakcióra azonban csak az ünnepek után lehet számítani - mondták kereskedők. Az is elképzelhető, hogy a piac reakciója a megkönnyebbülés lesz: egy kockázati tényezővel kevesebb lesz azzal, hogy a Moody"s lépett, és nem két, hanem csak egy fokkal rontott az osztályzaton. A bejelentés időzítése is tapintatra utal, a lehető legkevesebb kárt okozza a magyar valutának a több napos ünnep előtt - vélik kereskedők.

Javított a magyar kilátáson az S&P
A kormánynál optimistább a Kopint 
Veres: egyelőre marad a jövő évi hiánycél
Az Ecostat szerint idén és jövőre is nő a gazdaság 
 

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG