1p
A reálgazdasági befektetésekkel még kivár a Plotinus, a tőkepiacokon viszont ügyesen manőverezett a BÉT újdonsült, feltörekvő üdvöskéje. Zsiday Viktor igazgatótanácsi elnök az államadósság-krízis évtizedére számít, Magyarországon szerintük durva recesszió jöhet - ahol a kockázatokat csak még tovább emelik a gazdaságpolitikai döntések
A reálgazdasági befektetésekkel még kivár a Plotinus, a tőkepiacokon viszont ügyesen manőverezett a BÉT újdonsült, feltörekvő üdvöskéje. Zsiday Viktor igazgatótanácsi elnök az államadósság évtizedére számít, Magyarországon szerintük durva recesszió jöhet - ahol a kockázatokat csak még tovább emelik a gazdaságpolitikai döntések. A Plotinus ennek ellenére sem tér el alapfilozófiájától - és ez eddig bevált.

Kiváló negyedévet zárt a társaság - írja a 2011-ben a tőzsdére bevezetett Plotinus Nyrt. harmadik negyedévi vezetőségi beszámolója. Az első féléves 47,2 millió forint adózás előtti eredmény után a harmadik negyedévben 127,5 millió forint adózás előtti eredményt ért el a cég, így a teljes első háromnegyed éves adózás előtti eredmény 174,7 millió forint volt.


* negyedév utolsó napján (forrás: Plotinus Nyrt.)

Ügyesen húztak shortot

A tőkepiaci és reálgazdasági befektetésekkel foglalkozó vállalat az újra kiújuló gazdasági krízisben is ügyesen manőverezett. Az elmúlt 12 hónap során az egy részvényre jutó módosított saját tőke értéke 29%-kal növekedett - ez pedig figyelemreméltó eredmény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy eközben a világ tőkepiacain az értékpapírok jellemzően igen komoly értékvesztést szenvedtek el

A cég július elején a fokozódó európai válságra és a rendkívül alulértékelt dollárárfolyamra tekintettel mintegy biztosításjelleggel 300 000 dollárt vásárolt hosszabb távú befektetésként határidőre - ezt később tovább duzzasztották. Nem meglepő, hogy a július folyamán a Plotinus főleg short pozíciókat nyitott, melyek mögöttes értéke (a long pozíciókkal együtt) meghaladta a 2 milliárd forintot.

A cég jelentős profitot realizált az ügyletekből, de mint írják, túl hamar zárták a pozíciókat, mert bár számítottak a részvénypiacok esésére, azok mértéke még őket is meglepte augusztusban. A Plotinus ügyesen reagált a svájci jegybank árfolyamrögzítésére is a későbbiekben.

Reálgazdasági befektetések: még nincs itt az idő

Hosszabb távú befektetések gyanánt a Plotinus tovább növelte részesedését a Graphisoft Park és Fondul Proprietatea társaságokban az augusztus eleji tőkepiaci pánik folyamán, szeptemberben pedig Magnolia (Mol-részvényre átváltható) vállalati kötvényből is bevásároltak. Mindeközben a cég reálgazdasági befektetéseiben nem történt változás, de további lehetőségek felkutatása folyamatosan zajlik. Mivel a Plotinus célja, hogy kiemelkedő megtérülést érjen el ezen a területen is, egyelőre kivár.


Zsiday Viktor és Dr. Mohai György: a Plotinust bevezetik a pesti tőzsdére (2011 februárja)

A cég eredményei magukért beszélnek, így érdemes megnézni, milyen várakozásokkal vágnak neki a következő negyedévnek. Az biztos, hogy a Plotinus nem adja fel filozófiáját, melyet már a tőzsdei bevezetésekor is hangoztatott Zsiday Viktor, az igazgatótanács elnöke: tudatosan vállalnak magas kockázatokat a magasabb hozam reményében. Ez már abból is látszik, hogy cég erőteljesen támaszkodik külső forrásokra, ezért a cég vagyonának alakulása – és ebből következően a részvényárfolyam is – igen jelentős kilengéseket mutathat, és bármikor fennáll a lehetősége a komolyabb tőkeveszteségnek. 

Államadósság-válság évtizede: lesz még pánik a piacon

(Há)borús európai jövőkép
A világ egyik legelismertebb globális befektetője, Jim Rogers a közép-európai térségről, azon belül Magyarországról nagyon negatív képet fest: szerinte a befektetőknek kerülniük kell ezt a régiót, mert nem kizárt, hogy komoly zavargások törnek ki, országok fognak egymásnak feszülni. Részletek >>>
"Hosszabb távú véleményünk nem változott, ugyanazt gondoljuk már sok hónapja: továbbra is az államadósság-válságok évtizedére számítunk, aminek eredményeképpen a következő években – tekintettel a jelentős egyensúlytalanságokra – több kisebb-nagyobb (regionális és/vagy globális) tőkepiaci pánik is bekövetkezhet" - írja a vezetőségi beszámoló.

A Plotinus szerint emiatt célszerű a vagyon egy részét likvid eszközökben tartani, hogy ezekben a pánikokban olcsó eszközöket vásárolhassanak. A kedvezőbb értékelések és piaci pánik hatására ezeket a vásárlásokat el is kezdte a cég, de csak kis mennyiségekkel, ugyanis úgy gondolják, hogy 2012-ben még jóval komolyabb globális problémák lehetnek.

Magyarország: durva recesszióra van kilátás

Az európai adósságválság valószínűleg hosszan tartó, önerősítő jellegű európai recessziót okoz, így a társaság szerint a részvénypiacok esésének trendszerűen még nincsen vége. Ez sajnálatos módon igaz a magyar gazdaságra is, ahol ráadásul a rendkívül kockázatos gazdaságpolitikai döntések miatt nagy az esélye egy durva recessziónak.

A Plotinus a jelenlegi szabályozási környezetben továbbra sem kíván osztalékot fizetni, szavazatelsőbbségi és törzsrészvényeire az értéknövekedést a árfolyam-emelkedés teremtheti meg.
Amennyiben befektetői érdeklődést tapasztal a társaság vezetése, úgy mind zártkörű, mind nyilvános részvénykibocsátás keretében hajlandó újabb tőkét bevonni – ez ugyanis növelné a mérethatékonyságot.

"Megfelelő árazás és piaci helyzet esetén hajlandóak vagyunk közel teljes szabad likviditásunkat kockázatos eszközökbe fektetni. Ezt jeleztük korábban is, ám ez azzal járhat, hogy a mögöttes vagyon árfolyamingadozása és ennek következtében a részvények volatilitása megnőhet, amire már most szeretnénk felhívni a figyelmet" - hívja fel ár az összefoglaló a figyelmet, hogy a Plotinus nem kíván letérni a kijelölt útról.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG