5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sorsfordító napra ébredt az Egyesült Királyság, hiszen csütörtökön több mint 12 évnyi konzervatív kormányzás után mennybe megy az eddig ellenzékből figyelő Munkáspárt (labour). A szigetország története rendkívül tanulságos más hosszú ideje kormányon lévő politikai erő számára is, hiszen nagyon úgy tűnik, a világ legjellegtelenebb politikusa óriási győzelmet arat.

Keir Starmer – ez az a név, amelyet érdemes lesz csütörtöktől megtanulnia a nemzetközi politika szerelmeseinek, ugyanis a Munkáspárt elnökéből minden bizonnyal hamarosan az Egyesült Királyság miniszterelnöke lesz; a kérdés leginkább csak az, hogy nagy arányú, vagy megalázóan nagy arányú győzelmet arat-e.

Starmer 2020 óta vezeti a hosszas ellenzéki ténykedésre ítéltetett pártot, a hatalmat azután szerezte meg, hogy a lényegesen radikálisabb és baloldalibb Jeremy Corbyn rendkívül dicstelenül elvesztette ezt a titulust. A 2019-es választásokon szenvedett vereség csak a csapás egyik részét jelentette, ugyanis a volt pártelnököt antiszemitizmus vádjával rúgták ki, a mostani választásokon már függetlenként próbálkozik elnyerni Islington North körzet képviselői helyét.

Sir Keir Starmer hamarosan nemcsak a munkáspárt elnöki feladaiért felel majd, hanem az Egyesült Királyság vezetéséért?
Sir Keir Starmer hamarosan nemcsak a munkáspárt elnöki feladaiért felel majd, hanem az Egyesült Királyság vezetéséért?
Fotó: EPA/ANDREW MATTHEWS/POOL

Erős személyiség? Milyen személyiség?

A kifejezetten megosztónak és meghatározó személyiségnek számító Corbyn táborának jelöltje 2020-ban egy fiatal szövetségese volt, Rebecca Long-Bailey lojalitása egy pillanatig sem volt megkérdőjelezhető a korábbi munkáspárti vezérhez, azonban a párt választmányának más elképzelései voltak, és 56 százalékos többséggel Keir Starmer neve mellé tették az ikszet. Ez utóbbi azóta kifizetődő döntésnek bizonyult.

Nem véletlen, hogy cikkünkben eddig a pillanatig Starmer kapcsán elődjeiről beszéltünk, ugyanis az Egyesült Királyság leendő következő miniszterelnöke, nos, ne szépítsük, jellegtelen. Nem viccelünk: ahogy például a legendás politikai talk show műsorvezető John Oliver emlékeztetett műsorának a brit választásokkal foglalkozó epizódjában, a munkáspárti politikusnak többször is meggyűlt a baja azzal, hogy mondjon magáról valami érdekeset. Igaz, amikor végül megtette ezt, az nagyot szólt, hiszen kiderült, hogy együtt tanult hegedülni az angol zenész és DJ Fatboy Slim-el.

Felmerül a kérdés, de akkor mégis mi az, amit tudni lehet a minden szempontból szürke eminenciásnak tűnő politikusról? Nos, ez egy bővített mondatban összefoglalható:

2015-től 2024 májusáig Holborn and St Pancras választókörzet képviselője volt, 61 éves, házas, két gyermeke van, végzettsége szerint ügyvéd, politikáját tekintve pedig sokkal centristább, és egyértelműen kevésbé radikális, mint elődje, Jeremy Corbyn.

Ez is elég

Starmer semmilyensége külső szemlélőként rendkívül szórakoztató, ugyanakkor pontos látlelete annak is, hogy milyen állapotba került a szigetország a konzervatív miniszterelnökök egész sora alatt – ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, David Camerontól a jelenlegi miniszterelnök Rishi Sunak ciklusáig hosszas és kimerítő út vezetett:

A Munkáspárt egy, a Brexit gazdasági és társadalmi hatásaitól szenvedő, infláció által sújtott, részben a bürokráciacsökkentő intézkedések miatt a szakadék szélére csúszott egészségüggyel és szociális hálóval rendelkező országot vesz át, így Keir Starmer rengeteg „protesztszavazatra” is számíthat, azaz támogatóinak nem elhanyagolható hányada kis túlzással bárkit megválasztana, csak hogy végre megbukjon a kormány. Starmer a kampány alatt nem vétett kiugró hibát, a tévés vitákon is megállta a helyét, és tartózkodott a megosztó kijelentésektől – ez pedig minden bizonnyal elég lesz egy elsöprő győzelemhez.

Mi történik majd csütörtök este?

Tanácsadói a Guardian kérdésére kijelentették, nem számítanak arra, hogy csütörtök este, a magyar idő szerint este 11-kor várható exit poll eredményeket látva Starmer pezsgőt bont – sőt, valószínűleg egy sört is csak akkor fog meginni, ha valaki a kezébe nyom egyet.

A várakozások szerint hasonlóan visszafogott lesz győzelmi beszéde is, amelyet hagyományosan a Downing Street 10 (a brit miniszterelnök mindenkori rezidenciája) előtt tart majd meg, nem lehet arra számítani, hogy az ügyészként is hatékonyságra és gyors ügymenetre törekedő Starmer drámai, ígéretekkel tűzdelt beszédet tart majd.

Tervei azért akadnak: egy öt pilléren alapuló választási programot hirdetett meg, amelynek alapját a nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) rendbetétele mellett a szociális háló szélesítése, egy büntetőjogi reform, az ingatlanválság kezelése, és az elérhető zöldenergia biztosítása jelenti. Az, hogy ebből mi valósul meg, azonban jelenleg senkit sem érdekel igazán, Keir Starmer egy hagyományos londoni telefonfülke is lehetne, akkor is megválasztanák.

Jön a mindent elsöprő munkáspárti hullám

Cikkünk megjelenésének időpontjában már zajlanak a választások az Egyesült Királyságban, a YouGov július 3-án közzétett utolsó becslése szerint pedig történelmien nagy győzelem születhet, a szavazatok megoszlása így alakulhat majd:

  • Munkáspárt (labour) – 39 százalék
  • konzervatívok (toryk, a jelenlegi kormánypárt) – 22 százalék
  • Reform UK – 15 százalék
  • liberális demokraták – 12 százalék
  • zöldek – 7 százalék

Számszerűsítve így a Munkáspártnak 431, a konzervatívoknak 102, a liberális demokratáknak 72, a zöldeknek 2, a Reform UK-nak pedig 3 mandátum jutna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi A demokratákat még az ág is húzza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:13
Lemondott az amerikai Kongresszus felsőházi pozíciójáról a demokratapárti Bob Menendez, New Jersey szenátora, akit megvesztegetés, zsarolás, bűnszervezet és hivatali hatalommal való visszaélés miatt találtak bűnösnek.
Nemzetközi Amerikai, kínai és vatikáni diplomatákkal is tárgyaltak az ukrán vezetők
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:32
Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Nemzetközi Szerdán megmagyarázza Biden, miért is lépett vissza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 06:59
Joe Biden amerikai elnök, aki a múlt hét második felében közölte, mégsem indul újra a posztért, szerdán televíziós nyilatkozatot tesz.
Nemzetközi Komphajót lőttek az ukránok, Oroszország elfoglalt egy falut
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 20:11
881. napja tart az orosz-ukrán háború. Esti hírösszefoglaló.
Nemzetközi Emelik a nyugdíjkorhatárt? Megdöbbentő bejelentés a világ egyik legnépesebb országából
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 19:47
A kínai nyugdíjrendszernek alkalmazkodnia kell.
Nemzetközi Nagy napja volt kedden a Tisza Pártnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:46
Az Európai Parlamentben kaptak több alelnöki posztot is.
Nemzetközi Tényleg belebukott a Trump elleni merényletbe az amerikai titkosszolgálat feje
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:19
Az elnökök védelmét is ellátó szolgálat vezetője távozni készül.
Nemzetközi Megnyílt az út? Kamala Harris fontos mérföldkövet ért el
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:54
Újabb lépést tett a demokrata elnökjelöltség felé.
Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG