3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

„Az amerikai fegyveres erők készleteiből származnak, de mi fizetjük őket” - mondta a német védelmi miniszter.

  • Borisz Pistorius német védelmi miniszter csütörtökön kijelentette, Ukrajna nyugati szövetségesei további három HIMARS nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszert szállítanak, hogy segítsenek harcolni az orosz invázió ellen. „Az amerikai fegyveres erők készleteiből származnak, de mi fizetjük őket” – tisztázta, miután Washingtonban találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel.Ukrajna felrobbantott két dél-oroszországi olajtározót is. Kijev a gazdaság és a háború finanszírozása szempontjából döntő fontosságú energetikai létesítmények megtámadásával próbálja aláásni a frontvonalak mentén előre nyomuló orosz erőket.

A Himars félelmetes fegyver
A Himars félelmetes fegyver
Fotó: Wikimedia Commons

  • Szlovákia csütörtökön bejelentette, hogy az új mozgósítási törvény hatálybalépése előtt, egy év alatt több mint kétszeresére nőtt az illegálisan érkezett ukrán katonai korú férfiak száma. A határőrszolgálat tájékoztatása szerint az év első négy hónapjában 338 ukránt vettek őrizetbe, akiket később szabadon engedtek – 2023 azonos időszakában ez a szám 166 volt.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette a személyes védelméért felelős osztag vezetőjét Szerhij Rudot, két nappal azután, hogy a testület két tagját azzal vádolták meg, hogy merényletet terveztek ellene. Az őrség vezetőjének utódját még nem jelölték ki.
  • Az ukrán kormány jóváhagyta azokat a változtatásokat, amelyek lehetővé teszik a diákok számára, hogy részt vegyenek tudományos programokban, és tanulmányaikat külföldön végezzék. A módosítások részleteit az Urjad Online Telegram-csatorna tette közzé. Azok a 18 és 22 év közötti fiatal férfiak utazhatnak külföldre, akik: mozgósítás során nem hadkötelesek; egy szemeszteren keresztül részt vesznek a tudományos programokban; nappali tagozaton tanulnak; alapképzést szereznek bármely, vagy mesterképzésen vesznek részt orvosi, gyógyszerészeti vagy állatorvosi szakterületen.
  • Vasárnap, május 12-én rendezik meg a Ungváron a „Krayna Uzhhorod Marathon” elnevezésű jótékonysági maratont, amelyen a katonaság támogatására gyűjtenek. Erről az Ungvári Városi Tanács csütörtökön számolt be a Facebook-oldalán.
  • Egy magányos, szimbolikus tank már második éve szerepel Oroszország május 9-i győzelem napi katonai parádéján, mivel az ország kénytelen volt visszafogni az ünnepségen résztvevő katonai erejét. Az egyetlen harckocsi, amely átgördült a Vörös téren, miközben Vlagyimir Putyin mintegy 9000 katonát tisztelgését fogadta, egy második világháborús T-34-es volt, amelyet a Szovjetunió használt, amikor szövetségeseivel együtt legyőzte a náci Németországot.
  • Vlagyimir Putyin harcos beszédében a Vörös téren ünnepi ruhába öltözött katonák ezrei előtt méltatta az Ukrajnában harcoló hadseregét. A „nyugati elitet” azzal vádolta, hogy konfliktusokat szítanak szerte a világon. „Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozzon egy globális összecsapást, ugyanakkor nem engedjük meg, hogy bárki is fenyegessen bennünket. Stratégiai erőink mindig készenlétben állnak” – mondta Putyin a tömegnek.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 5742-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6686-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken. A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

(The Guardian, Kárpátalja Ma, MTI)

 
 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nagyon lesújtó hírt kapott Izrael és a Hamász
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 20:31
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    
Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG