1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A PSZÁF adatai szerint tavaly október végén már 144 382 lakossági jelzáloghitelesnek volt összesen 983,2 milliárd forintnyi 90 napon túl késedelmes hiteltartozása. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) kék számát eddig mintegy háromezren hívták. A bankok már megkezdték az érintett hiteladósok értesítését arról, hogy ingatlanuk kényszerértékesítésére kerülhet sor.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint tavaly október végén 144 382 lakossági jelzáloghitelesnek volt 90 napon túl késedelmes hiteltartozása, az 1 246 828 jelzáloghiteles 11,58 százalékának.

A 90 napon túl késedelmes hitelek állománya tavaly október végén 983,2 milliárd forint volt, a teljes 7475,4 milliárd forintos lakossági jelzáloghitel-állomány 13,2 százaléka - közölte Binder István, a felügyelet szóvivője. A nem teljesítő állomány és ügyletszám emelkedett az előző időszakhoz képest, tavaly szeptember végén ugyanis a 90 napon túl késedelmes ügyletek száma 143 100, a késedelmes követelések állománya pedig 958,6 milliárd forint volt, míg az NPL ráta (a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya) 11,2, illetve 12,8 százalék.

Egy hónap alatt 3 ezer hívást kapott az Eszközkezelő

Sok hiteladósnak már csak az a reménye maradt, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) megvásárolja majd az ingatlanát, és bérlőként benne maradhat.

Fizetési nehézségek esetén a fedezetként szolgáló ingatlan elárverezésénél mindenképpen jobb megoldás valamilyen fizetéskönnyítő lehetőséget találni. A megfelelő megoldáshoz először mérje fel, milyen mélységű a törlesztési probléma, rövid vagy akár hosszabb távú pénzügyi gondokkal kell-e szembenéznie, továbbá, hogy milyenek a kilátásai a jövőre nézve - javasolja a felügyelet.

A PSZÁF összefoglalója fizetési gondokkal küzdő adósoknak >>

A NET december közepe óta élő kék számát ez idáig mintegy 3 ezren hívták - mondta el Ternyák Edit, a társaság szóvivője. A hívások hozzávetőleg egynegyede a fővárosból érkezik, Pest megyéből a hívások 15 százalékát indították. A hívások mintegy 7 százaléka érkezik Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, illetve Baranya megyéből, hozzávetőleg 5 százalék pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A többi megyéből az arány nem éri el az 5 százalékot.

A kék számon az eszközkezelő munkatársai általános tájékoztatást adnak a törvényben foglalt jogosultsági feltételekről. Azok, akiknek az ingatlanát a hitelező pénzügyi intézmény kényszerértékesítésre jelölte ki, a bankfiókban személyre szabott tájékoztatást is kaphatnak. A NET-programba kerülés első feltétele, hogy a hitelező az ingatlant árverezésre jelölje ki - közölte a szóvivő.

Már érkeznek a rossz hírek a postaládákba

Az MTI által megkérdezett bankok már megkezdték azon ügyfelek értesítését, akiknek fedezetként szolgáló ingatlanát kényszerértékesítésre jelölték ki; azt a megkérdezettek közül csak az OTP Bank árulta el, hogy ez hány ingatlant érint.

Az Erste Bank már elküldte az eszközkezelőnek a hivatalos értesítést, az érintett ügyfelek várhatóan a napokban kapják meg a leveleket. A Budapest Bank (BB) is megkezdte az érintettek értesítését.

A K&H Bank előzetes tájékoztatást küldött arról, hogy a fedezeti ingatlant kényszerintézkedésre jelölte a bank; csak azok az ügyfelek kaptak a NET vonatkozásában is tájékoztatást, akik esetében a banknál rendelkezésre álló adatok alapján a törvényi peremfeltételeknek megfelel az ügylet és az ingatlan, ez azonban még nem jelenti, hogy az érintettek valóban meg fognak felelni minden törvényi feltételnek. Azt, hogy a K&H-nál hány ügylet felel meg a NET konstrukcióba való bevonás feltételeinek, illetve hány ingatlan eszközkezelőnek való értékesítését támogatják, egyelőre nem lehet tudni.

A hitelezőknek minden negyedév 15. napjáig ki kell jelölniük azon fedezeti ingatlanokat, amelyek kényszerértékesítését kezdeményezhetik, 2012 első negyedévében ez a teljes 90 napon túli hátralékos állomány 3 százaléka lehet.

Hosszú az út a végrehajtásig

Az OTP és az OTP Faktoring együttesen 957 darab ingatlant jelentett a felügyeletnek, a hitelek adósait, illetve jelzálog-kötelezettjeit a PSZÁF jelentéssel egyidejűleg értesítette a bank, illetve az OTP Faktoring a kényszerértékesítésre jelölésről is tájékoztatja az ügyfelet.

Az OTP hangsúlyozta: egy soklépcsős adósvédelmi folyamat hivatott megakadályozni, hogy végrehajtás alá kerüljön a fedezetet jelentő ingatlan. Azok az ügyfelek kerülnek ilyen helyzetbe, akik nem működnek együtt a bankkal a fizetési nehézségek megoldásában. A végrehajtási eljárást megelőzően számos lehetőség van a bank adósvédelmi programjának keretében - a konkrét élethelyzethez igazítva - a törlesztési kötelezettség átmeneti csökkentésére.

Ha a banki eszközök nem elegendőek, az OTP a felmondást követően saját work out szervezetének (OTP Faktoring) adja el a hitelt, ahol ugyancsak lehetőség van fizetési megállapodás megkötésére, és egyéb eszközök alkalmazására is, mint például az ingatlan közös értékesítése, kisebb (alacsonyabb értékű) ingatlanra történő cseréje, a követelés fejében való átadása majd visszabérlése. Amennyiben az előző megoldások egyike sem realizálható, illetve az adós nem működik együtt, a követelés érvényesítése érdekében a végrehajtási eljárás megindítása marad a járható út.

A BB-nél a végrehajtás alá kerülő ügyfelek kiválasztásánál egyik fő szempont a fizetési késedelem mértéke, azaz, hogy hány hónapja nem tesz eleget szerződésben vállalt fizetési kötelezettségének az ügyfél. A fizetési nehézséggel küzdő ügyfelek számos fizetési könnyítést vehetnek igénybe, amelyek közé többek között az áthidaló kölcsön nyújtása, a tőkefizetési moratórium, a futamidő hosszabbítása vagy a törlesztőrészletek fizetésének időleges halasztása is beletartoznak, végső esetben pedig az ingatlan közös értékesítése is lehetséges. Az, hogy egy ingatlan végrehajtás alá kerüljön, a BB-nél is hosszú folyamat eredménye, azoknál az ügyfeleknél fordulhat elő, akik semmilyen módon nem működnek együtt a bankkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG