6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rendben halad a devizahiteles elszámolás - erősítették meg a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség képviselői közös sajtótájékoztatójukon. A jegybank rendben találta az eddig vizsgált intézményeknél az elszámolási motorokat, az ügyfeleknek nem a rendszer- hanem az adathibák miatt érdemes panaszt benyújtaniuk. A témavizsgálat az év végéig folyamatosan tart.

A hazai bankszektor működésének alapja az ügyfelek szempontjából a bizalom, az ügyfelek felé a biztonság. A bizalom könnyen lerombolható, ráadásul a politika az elmúlt időszakban bűnbak szerepét osztotta ki a bankokra - kezdte az MNB és a Bankszövetség közös tájékoztatóját Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. A szakember szerint a bankrendszer a támadások ellenére minden pillanatban biztosította a biztonságot: a hazai bankrendszer legkisebb tagja 2, a legnagyobb 1300 milliárd forintos tőkével rendelkezik, legtöbbjük mögött külföldi nagybank áll.

Kovács Levente szerint a Bankszövetség érdekvédelmi szerepén túl szakmai iránymutatással érdemi szerepet vállal a bankrendszer biztonságával és a jogszabályoknak történő maradéktalan megfelelés biztosításával. A bankszektornak egyetlen lehetősége van: záró tolerancia mellett oda kell figyelniük a jelenlegi elszámolás és forintosítás feltételeinek 100 százalékos megfelelésre, hiszen egy ilyen hiba ismét megrendítheti a szektor tagjai iránti bizalmat - hangsúlyozta a főtitkár.

Kovács Levente ismét hangsúlyozta: a 20-25 százalékos visszatérítési arány a teljes állományra vetített átlag - az ügyfelek 5-40 százalék közötti mértékű visszatérítést kapnak majd. Nem ildomos olyan kalkulátoroknak hinni, amelyik 3 adat megadása alapján "kiszámolja", hogy több jár vissza az ügyfélnek, mint amit a bank kimutatott - hívták fel a figyelmet a tájékoztató résztvevői.

Nem sok végtörlesztő lesz

Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke arról beszélt, hogy gyakorlatilag március 31-én történik meg a forintosítás a bankokban. Az ügyfeleket április 30-ig kell kiértesíteni. Szektorszinten a májusi törlesztőrészlet lesz az, ahol mind az elszámolás, mind a forintosítás hatása már együttesen meglátszik majd - bankonként korábban is sor kerülhet erre. Az ügyfeleknek  - a fix árfolyamon végtörlesztők kivételével - érdemes megvárniuk a banki elszámolólevelet, hiszen annál alaposabb tájékoztatást a banki ügyintézők sem tudnak mondani. Ez alól a végtörlesztők a kivételek, nekik március végéig kérniük kell az elszámolást. A végtörlesztésre 370 milliárd forintot költött a bankszektor, így túl sok olyan ügyfélkör nem nem azonosítható, akiknek jó eséllyel visszajár pénz a mostani elszámolás után. Becsei András szerint talán csak azoknak lehet érdemes azzal számolni, hogy jár vissza számukra valami a mostani helyzetben, akik már futamidejük végén jártak és alacsony volt a tőketartozásuk a végtörlesztés idején. Ez előfordulhatott úgy is, ha az ügyfél a végtörlesztés előtt valamikor előtörlesztette hitelét. Becsei szerint az érintettek pár százaléka kért eddig elszámolást.

Kérdésre elhangzott: a végtörlesztést forinthitelből megoldók számára megoldást a korábbi, drágább forinthitel újra cserélése jelentheti.

A számítási motorokban nincs komoly hiba

Márciusban 230 ezer levél kiküldésére kerül sor, míg áprilisban 1,5 millió küldemény kerül kiküldésre a bankok előzetes tájékoztatása szerint - mondta Freisleben Vilmos, az MNB fogyasztóvédelmi igazgatóságának vezetője. Az MNB rendeletben lefektetett elveknek, számítási metódusnak megfelelő programokat adatbekéréssel, illetve helyszíni vizsgálatokkal . Az előzetesen vizsgált szolgáltatók az érintett kör 75 százalékát lefedi, a vizsgálatok az alapkonstrukciókra koncentrál. Miután rendkívül szerteágazó az elszámolás, ezért egyedi vizsgálatokra nem volt mód, s az előzetes vizsgálatok az alapmodell alapján vizsgálta a bankok elszámolási rendszereit. Az eredményekről a jövő héten ígért tájékoztatást a jegybank. A Privátbankár.hu kérdésére az igazgató elmondta, hogy az érintett rendszereket az MNB nem auditálja, csak az alapvető számolási metódusok, algoritmusok ellenőrzésre kerül sor, ez alapján jó eséllyel elmondható, hogy az alapvető számítások rendben lesznek. Freisleben Vilmos azt is elmondta, hogy az eddigi vizsgálatok során komoly hibát nem tártak fel.

Folyamatosan ott lesz a kés a bankok nyakán

Az MNB 308 intézménynél témavizsgálatot is indított annak érdekében, hogy maga az elszámolás is rendben menjen. Vizsgálják a tájékoztatás módját, az elszámolás menetét, a panaszkezelési eljárásokat. Az év végéig tartó témavizsgálat az eddigi legnagyobb feladat a felügyelet történetében, lezárása jövő év tavaszára várható. A vizsgálat során az MNB együttműködik a fogyasztóvédelmi szervezetekkel, a Pénzügyi Békéltető Testületek, a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjával is. Ha az így beérkezett információk alapján a jegybank úgy érzi, hogy beavatkozásra van szükség, azonnal megteszi a szükségesnek tartott intézkedéseket - ígérte Freisleben Vilmos. A Privátbankár.hu kérdésre az igazgató elmondta, hogy az általános fogyasztóvédelmi intézkedésekkel élhet az MNB. Ezen belül azonnali intézkedést írhat elő a jegybank - ilyen lehet például a hibás vagy téves tájékoztatás közlése. Freisleben Vilmos szerint a szankciókon felül sokkal komolyabb anyagi és erkölcsi kárt okozhat egy-egy társaságnak, ha a jegybank arra kötelezi, hogy újból végezze el az elszámolást.

Önmagában az, hogy a bank jelzi, hogy megtörtént az elszámolás, illetve megtörténik a jóváírás, nem okoz semmilyen jogkövetkezményt: a határidők attól a naptól indulnak, amikor az ügyfél átveszi a hivatalos elszámoló levelet - hívta fel a figyelmet Freisleben Vilmos.

Miért érdemes panaszkodni?

Kérdésre elhangzott: eddig komolyabb panaszt nem kaptak az ügyfelektől, ezek beérkezésére április második felétől számítanak az érintettek. A panaszosoknak az egyedi adatok ellenőrzése alapján van értelme panaszt benyújtani, azaz adathiba miatt indulhatnak eljárások. A számítási folyamat, a képlet hibáit a jegybank folyamatosan ellenőrzi - hívta fel a figyelmet az MNB igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG