<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A finomra hangolt kommunikációs fogások helyett egy az egyben letámadta Demján Sándor üzletember Spéder Zoltánt és azzal vádolja, "kiszipolyozzák" a takarékokat. A szövetkezeti integráció tagjai ezt nem hagyták annyiban, cáfolják Demján állításait. Közben farvízen felúszva a Bankszövetség is azt állítja: a takarékokhoz húz a kormány szíve a bankokkal szemben.

Egymásnak esett Demján Sándor milliárdos üzletember és a TakarékBank: Demján nem kevesebbet állított keddi, Orbán Viktornak címzett nyílt levelében, mint azt, hogy teljesen mások a számok a takarékintegrációnál, mint amiről a miniszterelnököt tájékoztatták, leginkább azért, mert a Spéder Zoltánhoz tartozó FHB többmilliárdos veszteségét a takarékokkal tüntetik el. Demján levelére aztán válaszolt a TakarékBank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, cáfolva az állításokat, de beszállt a csörtébe a Bankszövetség is, amelynek vezetője, Patai Mihály váltig állítja, hogy kormány kedvez bizonyos érdekcsoportoknak.

Besegítenek

De kezdjük az elején: Demján, aki az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökeként írt, azt állítja, hogy az integrációs célok finoman szólva is kisiklottak, Orbánt pedig félretájékoztatják a takarékszektor pénzügyi adatait illetően.

A levélben azt írja "a Takarékszövetkezetek mérlegfőösszege jelentősen csökkent, nyeresége + 10 milliárd forintról - 2 milliárd forint veszteségbe fordult."

Demján szerint ugyanakkor a Spéder Zoltánhoz kerülő TakarékBank tizenhatszorosára növelte a nyereségét, a szintén hozzá tartozó integrációs tag FHB viszont tízmilliárdos veszteséggel húzza le a szektor teljesítményét. Azzal folytatja, hogy az FHB 2015 második felében 30 milliárd forintos tőkehiánnyal küzdött, ennek pótlására pedig határidőt állapított meg a bankfelügyelet. Demján szerint ezt a lyukat piacról nem tudta volna betömni az FHB ezért

"Spéder Zoltán, az FHB és a TakarékBank meghatározó tulajdonosa a takarékszövetkezeti szektorra gyakorolt helyzeténél fogva arra kényszerített bizonyos szövetkezeteket, hogy a fenti tőkeemelést hajtsák végre úgy, hogy a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket."

Ezzel az FHB megmenekült. Demján azzal vádolja Spédert, hogy "céghálót" szőnek a takarékok köré "parazitaként szívják el erőforrásaikat". A betéteket a Diófa Alapkezelő alapjaiba irányítják, az alapkezelő pedig a piaci ár háromszorosát, 3,5 százalékot számol fel a kezelésre - írják. A levél szerint Spéder arra készül, hogy a Takarékszövetkezetekkel vásároltassa fel az FHB részvényeit, ezzel finanszírozva a többmilliárdos veszteséget. Demján Sándor a levél végén arra kéri a miniszterelnököt, hogy ne hagyja "százharmincezer részjegytulajdonos kisemmizését".

Demján nem mond igazat, minden rendben

Nem telt bele sok idő, és már jött is a válasz a Takarékbanktól.

Sajnos Demján Sándor ismét tanúbizonyságát adta annak, hogy még mindig nincs tisztában az általa korábban kihasznált szektor pénzügyi folyamataival, fejlődésével és tényleges számaival - írják közleményükben.

A pénzintézet pontról pontra próbálta cáfolni Demján állításait. Mint írják,

  • az integráció jól megy, a törvényben meghatározott keretek között érik el a célokat
  • a mérlegfőösszeg most 2400 milliárd forint, az ügyfelek pedig biztonságban vannak
  • a szektor egyszer sem ért el 10 milliárdos eredményt, de kétmilliárdos veszteséget sem
  • a Takarékbank 2014-ben 2 milliárdos, míg 2015-ben 3,2 milliárdos adózott eredményt ért el, nem növelte tizenhatszorosára a nyereségét
  • az FHB semmilyen hatással nem volt a tavalyi eredményre.

A takarékok is beszálltak, és a 87 tagból 80 által aláírt levelet juttattak el válaszul:

Mély megdöbbenéssel és felháborodással olvastuk a tegnapi napon közzétett nyílt levelét, amelyben számos, nyilvánvalóan alaptalan, minden szakmaiságot nélkülöző, a valóságtól elrugaszkodott állítást, hazugságot fogalmazott meg a takarékszövetkezetek eredményeivel és a teljes takarékszövetkezeti szektor teljesítményével kapcsolatban.

[...]

Ami még fájóbb, hogy nyílt levelében foglalt állításaiból az következik, Ön lenézi, az önálló véleményalkotásra és az abból következő önálló döntéshozatalra képtelennek tartja a takarékszövetkezeteket. Ezt nemcsak megalázónak tartjuk, hanem annak újabb visszaigazolásának tekintjük, hogy Ön – az Ön által vezetett Szervezettel együtt – soha nem tekintette partnernek a szövetkezeti hitelintézeteket.

[...]

Ha valaki megpróbálja félretájékoztatni Orbán Viktor Miniszterelnök urat a Takarékbank és a takarékszövetkezeti szektor ügyében az éppen Ön, a nyílt levelében megfogalmazott alaptalan vádaskodásokkal és hazugságokkal!

- írják a TakarékBank állításait is visszhangzó posztban.

A szomorú harmadik

Szerdán viszont beszálltak a csetepatéba azok is, akiknek legjobban fáj a szövetkezeti integráció: Patai Mihály, a Bankszövetség vezetője még Demján előtt öt nappal írt levelet a kormánynak, ám azt csak a balhé kirobbanása után szivárogtatta ki a hvg.hu. Patai azt írja, hogy a kormány részrehajló, a bankokat háttérbe szorítják a takarékokkal szemben, ez pedig torzítja a versenyt, aminek az ügyfél látja kárát és a hitelezést sem tudja beindítani a bankszektor, pedig ezért mindent megtenne a kormány.

A Bankszövetség elnöke konkrétan megnevezi a problémákat:

  • a bankadó nem sújtja úgy az integráció tagjait, mint a bankokat
  • nem csak a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja a felügyeleti jogokat a tagok felett
  • verseny nélküli előnyökhöz jut a Takarékbank a szövetkezetben
  • a takarékszövetkezeti integráció tagjainak kötelezettségeiért integráción kívüli bankoknak kell néha helyt állniuk.

Patai Mihály is nekimegy az Integrációnak: "fontosnak tartjuk, hogy a létrejött integrációk az eredeti céljuknak megfelelően működjenek. A takarékszövetkezeti integráció ne terjedjen ki a takarékszövetkezeti múlttal nem rendelkező kereskedelmi bankokra..." - áll a levélrészlet a hvg cikkében, amely kimondatlanul is (az egyébként Bankszövetség-tag) FHB-ra utal, amelynek intézetei beléptek az integrációba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megszűnik a LIBOR bankközi kamatláb - készüljenek a hitelpiac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 10:35
Minél előbb fel kell hagyni a megszűnő kamatlábak használatával, ezek helyett az új szerződéseikben alternatív rátákat szükséges alkalmazni. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos