<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Mióta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy az OTP két Magyarországról kivonulni készülő bankot is megvenne, megindultak a találgatások, melyik két pénzintézetről lehet szó. Most úgy tűnik, az egyik célpont a Credigen Bank, de felmerült a CIB, az MKB, a Commerzbank neve is. Mi lesz azokkal, akik ezen bankok ügyfelei? Utánajártunk.

Az, hogy az új tulajdonos mit tesz a megvásárolt bankkal, a saját döntése: megtarthatja „külön” banknak, magába olvaszthatja, vagy összeolvaszthatja egy másik, szintén tulajdonában lévő bankkal - mondta el a Privátbankárnak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Binder István, PSZÁF-szóvivő

A banki szolgáltatások esetében a felek között polgárjogi szerződés van, amely a tulajdonosváltás esetében nem változik, tehát az eredetileg megkötött kondíciók megmaradnak. Az új tulajdonos azonban dönthet úgy, hogy megváltoztatja a szerződési feltételeket, amit az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó szabályok alapján tehet meg.

Ha a banki ügyfélnek nem felel meg, hogy új tulajdonosa lett a banknak, vagy a kondíciómódosításokkal nem ért egyet, akkor a szerződést felbonthatja - mondta Binder István a Privátbankárnak.

Így módosítható a szerződés

Az egyoldalú szerződésmódosítás szabályai szerint ha az ügyfelet kedvezően érinti a módosítás, akkor nem kell előre bejelenteni a változást, de  ha kedvezőtlenül, arról 15-60 nappal a változás előtt értesíteni kell az ügyfeleket. A banki ügyfelek ilyenkor elállhatnak a szerződéstől.

Az egyoldalú szerződésmódosításkor új tételeket nem lehet a szerződésbe tenni, de ha valami már szerepelt a szerződésben, azt meg lehet változtatni, ha időben értesíti a bank az ügyfelet.

Tulajdonosváltáskor tehát  a folyószámlákkal, betétekkel, hitelekkel kapcsolatban automatikusan nem történik változás - mondta a szóvivő. Az is lehetséges, hogy csak lecserélik a bank logóját.

Nem muszáj bankot venni: lehet ügyfeleket is

Magyarországon fiókteleppel rendelkező hitelintézetek

AXA Bank, Banco Primus, BNP Paribas, Citibank, Cofidis, Deutsche Bank, ING Bank, Oberbank.

A terjeszkedés nem csak úgy lehetséges, hogy az egyik bank "tokkal-vonóval" megveszi a másik bankot. Előfordulhat, hogy csak egy adott üzletágat, annak ügyfélállományát adják-veszik a hitelintézetek (az Erste például 2012-ben megvette a BNP Paribas privátbanki üzletágát 400 ügyféllel és 60 milliárdos vagyinukkal).

Ugyanígy ha egy anyabank csak valamely fióktelepét adja el, akkor valójában állomány-átruházás történik. Az állomány-átruházás és ezzel összefüggően esetleges kondícióváltozások esetén az ügyfeleket természetesen jogok illetik meg, az új hitelintézet pedig csak a jogszabályi korlátok között tehet lépéseket az új kondícióinak bevezetésére vonatkozóan.

Ezzel kapcsolatban azonban Binder István azt is elmondta, hogy azok az ügyfelek, akik hitellel vagy jelzáloggal rendelkeznek annál a banknál, amely eladja állományát, kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, szemben azokkal akiknek csak egy folyószámlájuk van a banknál, vagy betétjük van a kivonuló pénzintézetnél. Könnyebb átköltöztetni folyószámlánkat vagy megtakarításainkat egy másik pénzintézethez, mint egyik napról a másikra hitelezőt váltani...

A szerződésállomány átvételéről az átvevő hitelintézetnek - az engedélyező határozat kézhezvételétől számított harminc napon belül - írásban kell értesítenie minden érintett felet. Bemutatóra szóló betét vagy értékpapír esetén az értesítést két országos napilapban hirdetményként kell közzétenni.

Az OTP két bankot venne meg

Csányi Sándor, az OTP
elnök-vezérigazgatója

Korábban a Privátbankár megírta, hogy 3-4 hónapon belül két bankot vehet az OTP, az egyiknél már közel vannak a tárgyalások lezárásához. Két olyan pénzintézetről van szó, amely a magyar piac elhagyására készül - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Az egyik esetében már írásos ajánlatot tettek, a másiknál az utolsó fázisban vannak az egyeztetések. Csányi Sándor úgy várja, hogy 3-4 hónapon belül lezárulhatnak a tárgyalások.

Később felmerült, hogy a CIB, az MKB és a Commerzbank közül venne meg kettőt az OTP. Majd arról is beszámoltunk, hogy feltételezhetően a Sofinco S.A. tulajdonában álló, közvetett módon a francia - Magyarországról kivonuló -  Crédit Agricole érdekeltségébe tartozó Credigen Bank lehet az OTP egyik célpontja.

Az OTP külföldi bankokat is venne, az egyik célpont egy kazah bank lehet. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos