Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mióta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy az OTP két Magyarországról kivonulni készülő bankot is megvenne, megindultak a találgatások, melyik két pénzintézetről lehet szó. Most úgy tűnik, az egyik célpont a Credigen Bank, de felmerült a CIB, az MKB, a Commerzbank neve is. Mi lesz azokkal, akik ezen bankok ügyfelei? Utánajártunk.

Az, hogy az új tulajdonos mit tesz a megvásárolt bankkal, a saját döntése: megtarthatja „külön” banknak, magába olvaszthatja, vagy összeolvaszthatja egy másik, szintén tulajdonában lévő bankkal - mondta el a Privátbankárnak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Binder István, PSZÁF-szóvivő

A banki szolgáltatások esetében a felek között polgárjogi szerződés van, amely a tulajdonosváltás esetében nem változik, tehát az eredetileg megkötött kondíciók megmaradnak. Az új tulajdonos azonban dönthet úgy, hogy megváltoztatja a szerződési feltételeket, amit az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó szabályok alapján tehet meg.

Ha a banki ügyfélnek nem felel meg, hogy új tulajdonosa lett a banknak, vagy a kondíciómódosításokkal nem ért egyet, akkor a szerződést felbonthatja - mondta Binder István a Privátbankárnak.

Így módosítható a szerződés

Az egyoldalú szerződésmódosítás szabályai szerint ha az ügyfelet kedvezően érinti a módosítás, akkor nem kell előre bejelenteni a változást, de  ha kedvezőtlenül, arról 15-60 nappal a változás előtt értesíteni kell az ügyfeleket. A banki ügyfelek ilyenkor elállhatnak a szerződéstől.

Az egyoldalú szerződésmódosításkor új tételeket nem lehet a szerződésbe tenni, de ha valami már szerepelt a szerződésben, azt meg lehet változtatni, ha időben értesíti a bank az ügyfelet.

Tulajdonosváltáskor tehát  a folyószámlákkal, betétekkel, hitelekkel kapcsolatban automatikusan nem történik változás - mondta a szóvivő. Az is lehetséges, hogy csak lecserélik a bank logóját.

Nem muszáj bankot venni: lehet ügyfeleket is

Magyarországon fiókteleppel rendelkező hitelintézetek

AXA Bank, Banco Primus, BNP Paribas, Citibank, Cofidis, Deutsche Bank, ING Bank, Oberbank.

A terjeszkedés nem csak úgy lehetséges, hogy az egyik bank "tokkal-vonóval" megveszi a másik bankot. Előfordulhat, hogy csak egy adott üzletágat, annak ügyfélállományát adják-veszik a hitelintézetek (az Erste például 2012-ben megvette a BNP Paribas privátbanki üzletágát 400 ügyféllel és 60 milliárdos vagyinukkal).

Ugyanígy ha egy anyabank csak valamely fióktelepét adja el, akkor valójában állomány-átruházás történik. Az állomány-átruházás és ezzel összefüggően esetleges kondícióváltozások esetén az ügyfeleket természetesen jogok illetik meg, az új hitelintézet pedig csak a jogszabályi korlátok között tehet lépéseket az új kondícióinak bevezetésére vonatkozóan.

Ezzel kapcsolatban azonban Binder István azt is elmondta, hogy azok az ügyfelek, akik hitellel vagy jelzáloggal rendelkeznek annál a banknál, amely eladja állományát, kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, szemben azokkal akiknek csak egy folyószámlájuk van a banknál, vagy betétjük van a kivonuló pénzintézetnél. Könnyebb átköltöztetni folyószámlánkat vagy megtakarításainkat egy másik pénzintézethez, mint egyik napról a másikra hitelezőt váltani...

A szerződésállomány átvételéről az átvevő hitelintézetnek - az engedélyező határozat kézhezvételétől számított harminc napon belül - írásban kell értesítenie minden érintett felet. Bemutatóra szóló betét vagy értékpapír esetén az értesítést két országos napilapban hirdetményként kell közzétenni.

Az OTP két bankot venne meg

Csányi Sándor, az OTP
elnök-vezérigazgatója

Korábban a Privátbankár megírta, hogy 3-4 hónapon belül két bankot vehet az OTP, az egyiknél már közel vannak a tárgyalások lezárásához. Két olyan pénzintézetről van szó, amely a magyar piac elhagyására készül - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Az egyik esetében már írásos ajánlatot tettek, a másiknál az utolsó fázisban vannak az egyeztetések. Csányi Sándor úgy várja, hogy 3-4 hónapon belül lezárulhatnak a tárgyalások.

Később felmerült, hogy a CIB, az MKB és a Commerzbank közül venne meg kettőt az OTP. Majd arról is beszámoltunk, hogy feltételezhetően a Sofinco S.A. tulajdonában álló, közvetett módon a francia - Magyarországról kivonuló -  Crédit Agricole érdekeltségébe tartozó Credigen Bank lehet az OTP egyik célpontja.

Az OTP külföldi bankokat is venne, az egyik célpont egy kazah bank lehet. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos