5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Jóllehet a bankok túlnyomó többsége a kártyás vásárlást terhelő tranzakciós illetéket nem hárítja át a fogyasztókra - tehát a kártyás vásárlás az esetek legnagyobb részében továbbra is díjmentes - a MasterCard felmérése szerint az év során közel harminc százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik szerint a bankkártyás vásárlásnak díja van. A negatív hírek ellenére, a tavalyi év során nem csupán a kártyás vásárlók aránya érte el az eddigi legmagasabb szintet (84%), de ezzel egy időben a gyakori kártyás vásárlók aránya is jelentősen nőtt, az alkalmi használóké pedig láthatóan csökkent.

Ki fizet  a kártyás vásárlásért?

Egy évvel ezelőtt több bank (FHB, MKB, Raiffeisen, Budapest Bank) bizonyos számlacsomagok esetén, át akarta terhelni a tranzakciós illetéket az ügyfelekre a kártyás vásárlások esetén. Ezt később a bankok visszavonták, de nyáron amikor emelkedett az illeték mértéke, több bank úgy döntött, mégis ezt a lépést választja.

Az MKB és az FHB már díjat szed bizonyos csomagot esetén, és a Raiffeisennek is van olyan csomagja, ahol nem díjmentes a fizetés. Ekkor a CIB és a Citibank is fizetőssé tette ezt a szolgáltatást, bár nem minden számla esetén.

Ha ezen bankok valamelyikénél vezeti a számláját, nézzen utána fizet-e és mennyit!

A tavalyi év legnagyobb tanulsága, hogy a bankkártya használat akkor is fejlődni tudott Magyarországon, míg az ügyfelek nagy része azt gondolta, hogy a kártya bolti használata pénzbe kerül – mondta el Sisa-Molnár Anikó, a MasterCard marketing menedzsere. Mindez véleményem szerint azért van, mert a kártyabirtokosok elsősorban a kártyás fizetés valós előnyei miatt fizetnek plasztikkal, hiszen a kártyahasználat egyre gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb is, mint a készpénz használata. Meggyőződésünk, hogy a kártyás fizetés egyértelmű, kézzelfogható előnyei 2014-ben is megmaradnak az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése után is - tette hozzá Sisa-Molnár Anikó.

Még van hova fejlődni

A MasterCard felmérése szerint a városi, bankkapcsolattal rendelkező népesség 94%-ának van legalább egy bankkártyája, tízből egy honfitársunk pedig egynél több plasztikkal is rendelkezik. Az elmúlt évben a bankkártya műveleteket terhelő tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet: a plasztikot bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81%-ról 84%-ra nőtt 2013 év végére. Ugyanakkor a bankkártyát kizárólag készpénzfelvételre használók aránya 10% alá esett.


A készpénzfelvételi szokásokat vizsgálva a MasterCard felméréséből kiderül, hogy jelenleg a válaszadók közel fele (45%) vesz fel készpénzt havonta több alkalommal. Jóllehet ez az arány csökken, de csak lassan, 5 évente mindössze alig 10%-kal. Ebben az ütemben haladva legalább további húsz év kell ahhoz, hogy többségben legyenek azok, akik csak havonta egyszer mennek az automatához készpénzért, tehát a pozitív tendenciák ellenére még jelentős lépésekre van szükség a magyar gazdaság készpénzmentesítése érdekében – szögezte le Sisa-Molnár Anikó.

Külföldi kártyahasználat: tíz utazóból nyolc viszi a kártyáját is


2013-ban is folytatódott az a tendencia, hogy a külföldi, magáncélú utazások száma 2009 óta folyamatosan csökken, a magyar kártyabirtokosoknak tehát kevesebb alkalmuk van külföldön használni a kártyájukat. Akik azonban külföldre indulnak - a felmérés tanúsága szerint - gyakrabban használják a bankkártyájukat az élelmiszerboltok pénztárainál, étteremben, szállodában vagy benzinkútnál. Jóllehet tíz utazóból nyolc magával viszi a bankkártyáját külföldre, ennek a csoportnak csupán a fele használja a kártyáját készpénzfelvételre és/vagy vásárlásra az utazás során. A fennmaradó 50% vésztartalékként viszi magával a bankkártyát, lévén az utazók nagy része (71%) még itthon, előre vált annyi valutát bankban vagy valutaváltónál, amit elegendőnek vél a teljes kint tartózkodás időtartamára. 

A felmérés szerint a külföldre utazók számára világos, hogy nagyobb mennyiségű valutával utazni sokkal veszélyesebb, mint kártyával, mégis sokan vállalják ezt a kockázatot, mert azt gondolják, a költségek miatt megéri. Ám ezek a költségek tervezhetőek, és a kártyás fizetés biztonsága és kényelme kompenzálja a ráfordítást – mondja Sisa-Molnár Anikó.

Internetes vásárlás: inkább a futárnál fizetnénk kártyával


A MasterCard felmérése rámutat, hogy a hazai kártyabirtokosok mintegy fele tudja, hogy a kártyája alkalmas internetes fizetésre is. Míg az online kereskedelem forgalma jelentősen nőtt az elmúlt években, az interneten kártyával fizetők aránya változatlan a korábbi évekhez képest: a vásárlók mintegy harmada választotta a bankkártyás fizetést az interneten 2013-ban. Ennek elsődleges oka a MasterCard felmérése szerint az, hogy a vásárlók szeretnek akkor fizetni, amikor megkapják az árut. A válaszadók 63%-a viszont szívesen fizetne bankkártyával a futárnak kiszállításkor. 

Mind a MasterCard egyérintéses technológiáját, a PayPass-t használók, mind az azt ismerők aránya kétszeresére nőtt egy év alatt. A felmérés szerint azok, akik egyérintéses funkcióval rendelkező bankkártyával rendelkeznek, aktívabb kártyás vásárlók lettek. Míg a PayPass kártyával rendelkező vásárlók 12%-a használja naponta a kártyáját, a hagyományos kártyát használók között ez az arány mindössze 7%.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG