<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jóllehet a bankok túlnyomó többsége a kártyás vásárlást terhelő tranzakciós illetéket nem hárítja át a fogyasztókra - tehát a kártyás vásárlás az esetek legnagyobb részében továbbra is díjmentes - a MasterCard felmérése szerint az év során közel harminc százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik szerint a bankkártyás vásárlásnak díja van. A negatív hírek ellenére, a tavalyi év során nem csupán a kártyás vásárlók aránya érte el az eddigi legmagasabb szintet (84%), de ezzel egy időben a gyakori kártyás vásárlók aránya is jelentősen nőtt, az alkalmi használóké pedig láthatóan csökkent.

Ki fizet  a kártyás vásárlásért?

Egy évvel ezelőtt több bank (FHB, MKB, Raiffeisen, Budapest Bank) bizonyos számlacsomagok esetén, át akarta terhelni a tranzakciós illetéket az ügyfelekre a kártyás vásárlások esetén. Ezt később a bankok visszavonták, de nyáron amikor emelkedett az illeték mértéke, több bank úgy döntött, mégis ezt a lépést választja.

Az MKB és az FHB már díjat szed bizonyos csomagot esetén, és a Raiffeisennek is van olyan csomagja, ahol nem díjmentes a fizetés. Ekkor a CIB és a Citibank is fizetőssé tette ezt a szolgáltatást, bár nem minden számla esetén.

Ha ezen bankok valamelyikénél vezeti a számláját, nézzen utána fizet-e és mennyit!

A tavalyi év legnagyobb tanulsága, hogy a bankkártya használat akkor is fejlődni tudott Magyarországon, míg az ügyfelek nagy része azt gondolta, hogy a kártya bolti használata pénzbe kerül – mondta el Sisa-Molnár Anikó, a MasterCard marketing menedzsere. Mindez véleményem szerint azért van, mert a kártyabirtokosok elsősorban a kártyás fizetés valós előnyei miatt fizetnek plasztikkal, hiszen a kártyahasználat egyre gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb is, mint a készpénz használata. Meggyőződésünk, hogy a kártyás fizetés egyértelmű, kézzelfogható előnyei 2014-ben is megmaradnak az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése után is - tette hozzá Sisa-Molnár Anikó.

Még van hova fejlődni

A MasterCard felmérése szerint a városi, bankkapcsolattal rendelkező népesség 94%-ának van legalább egy bankkártyája, tízből egy honfitársunk pedig egynél több plasztikkal is rendelkezik. Az elmúlt évben a bankkártya műveleteket terhelő tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet: a plasztikot bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81%-ról 84%-ra nőtt 2013 év végére. Ugyanakkor a bankkártyát kizárólag készpénzfelvételre használók aránya 10% alá esett.


A készpénzfelvételi szokásokat vizsgálva a MasterCard felméréséből kiderül, hogy jelenleg a válaszadók közel fele (45%) vesz fel készpénzt havonta több alkalommal. Jóllehet ez az arány csökken, de csak lassan, 5 évente mindössze alig 10%-kal. Ebben az ütemben haladva legalább további húsz év kell ahhoz, hogy többségben legyenek azok, akik csak havonta egyszer mennek az automatához készpénzért, tehát a pozitív tendenciák ellenére még jelentős lépésekre van szükség a magyar gazdaság készpénzmentesítése érdekében – szögezte le Sisa-Molnár Anikó.

Külföldi kártyahasználat: tíz utazóból nyolc viszi a kártyáját is


2013-ban is folytatódott az a tendencia, hogy a külföldi, magáncélú utazások száma 2009 óta folyamatosan csökken, a magyar kártyabirtokosoknak tehát kevesebb alkalmuk van külföldön használni a kártyájukat. Akik azonban külföldre indulnak - a felmérés tanúsága szerint - gyakrabban használják a bankkártyájukat az élelmiszerboltok pénztárainál, étteremben, szállodában vagy benzinkútnál. Jóllehet tíz utazóból nyolc magával viszi a bankkártyáját külföldre, ennek a csoportnak csupán a fele használja a kártyáját készpénzfelvételre és/vagy vásárlásra az utazás során. A fennmaradó 50% vésztartalékként viszi magával a bankkártyát, lévén az utazók nagy része (71%) még itthon, előre vált annyi valutát bankban vagy valutaváltónál, amit elegendőnek vél a teljes kint tartózkodás időtartamára. 

A felmérés szerint a külföldre utazók számára világos, hogy nagyobb mennyiségű valutával utazni sokkal veszélyesebb, mint kártyával, mégis sokan vállalják ezt a kockázatot, mert azt gondolják, a költségek miatt megéri. Ám ezek a költségek tervezhetőek, és a kártyás fizetés biztonsága és kényelme kompenzálja a ráfordítást – mondja Sisa-Molnár Anikó.

Internetes vásárlás: inkább a futárnál fizetnénk kártyával


A MasterCard felmérése rámutat, hogy a hazai kártyabirtokosok mintegy fele tudja, hogy a kártyája alkalmas internetes fizetésre is. Míg az online kereskedelem forgalma jelentősen nőtt az elmúlt években, az interneten kártyával fizetők aránya változatlan a korábbi évekhez képest: a vásárlók mintegy harmada választotta a bankkártyás fizetést az interneten 2013-ban. Ennek elsődleges oka a MasterCard felmérése szerint az, hogy a vásárlók szeretnek akkor fizetni, amikor megkapják az árut. A válaszadók 63%-a viszont szívesen fizetne bankkártyával a futárnak kiszállításkor. 

Mind a MasterCard egyérintéses technológiáját, a PayPass-t használók, mind az azt ismerők aránya kétszeresére nőtt egy év alatt. A felmérés szerint azok, akik egyérintéses funkcióval rendelkező bankkártyával rendelkeznek, aktívabb kártyás vásárlók lettek. Míg a PayPass kártyával rendelkező vásárlók 12%-a használja naponta a kártyáját, a hagyományos kártyát használók között ez az arány mindössze 7%.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló