<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Jóllehet a bankok túlnyomó többsége a kártyás vásárlást terhelő tranzakciós illetéket nem hárítja át a fogyasztókra - tehát a kártyás vásárlás az esetek legnagyobb részében továbbra is díjmentes - a MasterCard felmérése szerint az év során közel harminc százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik szerint a bankkártyás vásárlásnak díja van. A negatív hírek ellenére, a tavalyi év során nem csupán a kártyás vásárlók aránya érte el az eddigi legmagasabb szintet (84%), de ezzel egy időben a gyakori kártyás vásárlók aránya is jelentősen nőtt, az alkalmi használóké pedig láthatóan csökkent.

Ki fizet  a kártyás vásárlásért?

Egy évvel ezelőtt több bank (FHB, MKB, Raiffeisen, Budapest Bank) bizonyos számlacsomagok esetén, át akarta terhelni a tranzakciós illetéket az ügyfelekre a kártyás vásárlások esetén. Ezt később a bankok visszavonták, de nyáron amikor emelkedett az illeték mértéke, több bank úgy döntött, mégis ezt a lépést választja.

Az MKB és az FHB már díjat szed bizonyos csomagot esetén, és a Raiffeisennek is van olyan csomagja, ahol nem díjmentes a fizetés. Ekkor a CIB és a Citibank is fizetőssé tette ezt a szolgáltatást, bár nem minden számla esetén.

Ha ezen bankok valamelyikénél vezeti a számláját, nézzen utána fizet-e és mennyit!

A tavalyi év legnagyobb tanulsága, hogy a bankkártya használat akkor is fejlődni tudott Magyarországon, míg az ügyfelek nagy része azt gondolta, hogy a kártya bolti használata pénzbe kerül – mondta el Sisa-Molnár Anikó, a MasterCard marketing menedzsere. Mindez véleményem szerint azért van, mert a kártyabirtokosok elsősorban a kártyás fizetés valós előnyei miatt fizetnek plasztikkal, hiszen a kártyahasználat egyre gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb is, mint a készpénz használata. Meggyőződésünk, hogy a kártyás fizetés egyértelmű, kézzelfogható előnyei 2014-ben is megmaradnak az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése után is - tette hozzá Sisa-Molnár Anikó.

Még van hova fejlődni

A MasterCard felmérése szerint a városi, bankkapcsolattal rendelkező népesség 94%-ának van legalább egy bankkártyája, tízből egy honfitársunk pedig egynél több plasztikkal is rendelkezik. Az elmúlt évben a bankkártya műveleteket terhelő tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet: a plasztikot bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81%-ról 84%-ra nőtt 2013 év végére. Ugyanakkor a bankkártyát kizárólag készpénzfelvételre használók aránya 10% alá esett.


A készpénzfelvételi szokásokat vizsgálva a MasterCard felméréséből kiderül, hogy jelenleg a válaszadók közel fele (45%) vesz fel készpénzt havonta több alkalommal. Jóllehet ez az arány csökken, de csak lassan, 5 évente mindössze alig 10%-kal. Ebben az ütemben haladva legalább további húsz év kell ahhoz, hogy többségben legyenek azok, akik csak havonta egyszer mennek az automatához készpénzért, tehát a pozitív tendenciák ellenére még jelentős lépésekre van szükség a magyar gazdaság készpénzmentesítése érdekében – szögezte le Sisa-Molnár Anikó.

Külföldi kártyahasználat: tíz utazóból nyolc viszi a kártyáját is


2013-ban is folytatódott az a tendencia, hogy a külföldi, magáncélú utazások száma 2009 óta folyamatosan csökken, a magyar kártyabirtokosoknak tehát kevesebb alkalmuk van külföldön használni a kártyájukat. Akik azonban külföldre indulnak - a felmérés tanúsága szerint - gyakrabban használják a bankkártyájukat az élelmiszerboltok pénztárainál, étteremben, szállodában vagy benzinkútnál. Jóllehet tíz utazóból nyolc magával viszi a bankkártyáját külföldre, ennek a csoportnak csupán a fele használja a kártyáját készpénzfelvételre és/vagy vásárlásra az utazás során. A fennmaradó 50% vésztartalékként viszi magával a bankkártyát, lévén az utazók nagy része (71%) még itthon, előre vált annyi valutát bankban vagy valutaváltónál, amit elegendőnek vél a teljes kint tartózkodás időtartamára. 

A felmérés szerint a külföldre utazók számára világos, hogy nagyobb mennyiségű valutával utazni sokkal veszélyesebb, mint kártyával, mégis sokan vállalják ezt a kockázatot, mert azt gondolják, a költségek miatt megéri. Ám ezek a költségek tervezhetőek, és a kártyás fizetés biztonsága és kényelme kompenzálja a ráfordítást – mondja Sisa-Molnár Anikó.

Internetes vásárlás: inkább a futárnál fizetnénk kártyával


A MasterCard felmérése rámutat, hogy a hazai kártyabirtokosok mintegy fele tudja, hogy a kártyája alkalmas internetes fizetésre is. Míg az online kereskedelem forgalma jelentősen nőtt az elmúlt években, az interneten kártyával fizetők aránya változatlan a korábbi évekhez képest: a vásárlók mintegy harmada választotta a bankkártyás fizetést az interneten 2013-ban. Ennek elsődleges oka a MasterCard felmérése szerint az, hogy a vásárlók szeretnek akkor fizetni, amikor megkapják az árut. A válaszadók 63%-a viszont szívesen fizetne bankkártyával a futárnak kiszállításkor. 

Mind a MasterCard egyérintéses technológiáját, a PayPass-t használók, mind az azt ismerők aránya kétszeresére nőtt egy év alatt. A felmérés szerint azok, akik egyérintéses funkcióval rendelkező bankkártyával rendelkeznek, aktívabb kártyás vásárlók lettek. Míg a PayPass kártyával rendelkező vásárlók 12%-a használja naponta a kártyáját, a hagyományos kártyát használók között ez az arány mindössze 7%.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Pénzügyi szektor Az SPB szerint a rövid futamidejű, dolláros kötvényekbe érdemes fektetni
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 16:26
A pénzügyi társaság szerint folytatódik az euró mélyrepülése.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG