TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon jó a hangulat ma az amerikai tőzsdéken, közepesen jó volt Európában, de kifejezetten rossz Budapesten. Egy sor pozitív hír és várakozás mozgatta a piacokat, a legfontosabb az lehet, hogy az amerikai internetes óriások feje fölül elhárult egy veszély. Az autóiparnak pedig az tett jót, hogy a General Motors eladásai Kínában nagyon jól alakultak. Itthon a Mol húzta le az indexet.

Szárnyalnak ma az amerikai tőzsdék, az S&P 500 1,7, a Nasdaq 100-as 3,0, a Dow Jones ipari átlag 1,0 százalékkal van feljebb most. Európában a párizsi és a frankfurti index 0,7 százalékkal ment fel, Londonban kisebb süllyedés volt.

Itthon a BUX index csúnyát esett, 1,7 százalékkal, bár kisebb mértékben Varsóban, Prágában és Bukarestben is lejjebb ment a vezető mutató. Ekkorát azonban sehol nem esett a tőzsde, mint Budapesten, kivéve az egyetlen Athént. Főleg a Mol húzta le itthon az indexünket, amely 3,9 százalékos gödörben, 1605 forinton távozott a parkettről. A Richter 1,7 százalékkal esett, az OTP csak 0,4, a Telekom 0,3 százalékkal zárt lejjebb .

Két forinttal drágább az euró

A forint is nagyot gyengült, az euró majdnem két forinttal került feljebb a péntek esti állapothoz képest, 357,70 az ára. Igaz, pár nappal korábban még stabilan 360 felett volt a keresztárfolyam, így a mai gyengülés egyben egy kisebb korrekció a múlt hét végi erősödő szakasz után. A dollár alig változott, kissé erősödött az euróhoz képest, 1,1805 a keresztárfolyam. A arany és az ezüst nulla körül kering. Az olaj viszont határozottan lefelé mozdult el, 2-3 százalékkal esik ma.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A tőzsdéken tulajdonképpen sok kisebb-nagyobb jó hír is volt, de a technológiai óriások újabb felül teljesítése lehet a legerősebb téma. Az Apple, az Alphabet (Google), a Facebook, a Twitter és az Amazon kifejezetten száguld ma. A legfontosabb hírek a következők voltak.

1. Tovább optimalizálhatják adójukat az óriások

Az OECD nevű szervezet bejelentette, hogy zátonyra futottak azok a tárgyalások, amelyek a nagy internetes nemzetközi holdingok megadóztatásáról szóltak. Ezt a sajtó mindjárt úgy tálalta, hogy tovább optimalizálhatják adó fizetésüket a cégek nemzetközileg. Egyelőre nem kell nagyobb globális összefogástól tartaniuk, bár az is igaz, hogy ezen kívül az Egyesült Államok törvényhozói is próbálják őket meg szorongatni. (Erről már többször beszámoltunk, lásd itt.)

Bika és medve (Pixabay.com) Bika és medve (Pixabay.com)

2. Jön az 5G-s iPhone

Holnap mutatják be az Apple új termékeit, a sztár valószínűleg az új iPhone lesz, amelyet az 5G rendszerre is fel készítettek. Amint arról délelőtt beszámoltunk, hosszú évek óta ez lehet a legnagyobb jelentőségű Apple-újítás, ami a készülékek lecserélésének hullámát idézheti elő.

3. Ha nem most, hát majd januárban élénkítenek

Bár egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy a november 4-i amerikai elnökválasztás előtt sikerül valamiféle gazdaságélénkítő csomagról megállapodni, a piacok továbbra is hisznek benne. Ha nem most, akkor majd januárban, az elnökválasztás után következik – vélik sokan. Persze van a piacoknak olyan állapota, amikor akár a rossz hírekre is képesek emelkedni.

4. Indul a gyorsjelentési szezon

Ezen a héten elindul az amerikai gyorsjelentési szezon néhány nagybank jelentésével. Európában inkább a jövő héten várható az első jelentősebb mérlegek közzététele.

5. Kína lazít

A kínai jegybank fontos gazdaságélénkítő lépéseket jelentett be reggel, emiatt reggel a kínai tőzsdeindexek mintegy három százalékos pluszban végeztek. Az élénkebb kínai gazdaság persze másoknak is jó, például az európai exportőröknek.

6. Jól járt a GM Kínában

Miután a General Motors eladásai nagyon jól alakultak Kínában, az egész autóipar a húzóágazatok közé tartozik ma a tőzsdéken. Sőt nemcsak az Egyesült Államokban, hanem kontinensünkön is. A Daimler 1,8, a Volkswagen 1,3 százalékkal emelkedett ma.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Friss
hírlevél