TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Reggel raliztak a kínai részvények a jegybank lazító politikája miatt. Európában inkább emelkedés jellemző, de vannak kivételek, Varsóban és Budapesten pedig határozottan süllyed az index. A Mol húzza le a BUX-ot, kissé a forint is gyengül. Izgalmas hét elé nézünk, holnap bemutatót tart az Apple, az USA-ban megkezdődik a gyorsjelentési szezon. Több Robinhood-ügyfélnek eltűnt a vagyona.

A CSI 300 (Shanghai-Shenzhen) kínai részvényindex három százalékos pluszban zárt, miközben a japán index kissé süllyedt, aminek a magyarázata a kínai jegybank új lazító politikájában keresendő. A múlt héten Amerikában főleg az újabb gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos optimizmus vitte fel az árakat. Még mindig nem adták fel a befektetők az ezzel kapcsolatos reményt.

Az amerikai határidős indexek ma szerény pluszban vannak. Az európai tőzsdéken a pluszok gyakoribbak, a német DAX 0,2 a párizsi mutató 0,4, az amszterdami és stockholmi 0,8 százalékkal megy fel. Kisebb esés van Londonban és Madridban, 0,7 százalék a mínusz Varsóban.

Esik az olaj és a Mol

Itthon a BUX index 0,9 százalékkal süllyed, főleg a Mol két százalékos esése húzza le. Az OTP 0,1, a Richter 1,1 százalékkal esik, a Telekom minimális erősödést mutat. A forint a múlt héten sokat erősödött, ma viszont kissé gyengül, 70 fillérrel feljebb van az euró, 356,40-en. Erősödik a dollár, stagnál az arany és az ezüst, másfél százalékos mínuszban van a kőolaj. Ezzel az amerikai típusú WTI ismét 40 dollár alá ért.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Tulajdonképpen az elnök választás utáni, januári gazdaságsegítő stimulust árazzák a piacok – írja az Investing.com. Ezen kívül jöttek jó vállalati hírek is, a Daimler értékelésén például a Goldman Sachs javított, a Société Générale francia bank a Jefferies brókercég vételi ajánlása miatt ugrik három százalékkal. A KPN holland társaság pedig azért drágul nyolc százalékkal, mert a készülő felvásárlásáról jöttek hírek.

Apple-készülék (Pixabay.com) Apple-készülék (Pixabay.com)

Csomagolnak a törvényhozók

Donald Trump amerikai elnök új, 1800 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot nyújtott be a múlt héten, ami nincs már túl messze a demokraták által korábban kidolgozott 2200 milliárd dolláros csomagtól. Ám azt a demokraták és a Szenátus egyes republikánus képviselői is elutasították.

A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint a héten folytatódhatnak az újabb fiskális stimulus körüli tárgyalások Steven Mnuchin és Nancy Pelosi között írta az Erste Befektetési Zrt. Kérdéses, hogy lesz-e ennek bármi eredménye, ugyanis a felek továbbra is inkább egymás kritizálásával vannak elfoglalva.

Még több korlátozás

A koronavírus-fertőzések túl sok országban ugrottak meg ahhoz, hogy felsorolhassuk ezeket – írta a Bloomberg hírlevele. Több állam szigorította a korlátozásokat.

Megtiltották a nem feltétlenül szükséges mozgásokat Madridba és Madridból. A cseh kormány a lezárás továbbfejlesztett változatával kísérletezik. Olaszország is felülvizsgálja intézkedéseit, az Egyesült Királyság is új korlátozásokról döntött. Az utóbbiban háromszintű, helyi rendszert vezetnek be, amelynek során Észak-Anglia egyes részei szembesülnek a legszigorúbb korlátozásokkal.

Boris Johnson brit elnök a Brexit-megállapodás vázlatának elfogadására október 15-ig szabott határidőt egy intenzív diplomáciai tevékenységgel telt hétvégét követően. (A brit korlátozásokról lásd: Sci-fi-szerű korlátozások jönnek Angliában a koronavírus miatt.)

Jön az iPhone-show

Kedden az Apple várhatóan bemutatja új telefonjait, miután az előző rendezvényen, szeptemberben inkább új okosórákat, valamint iPadeket prezentált.

A keddi Apple esemény az utóbbi évek legfontosabbja lehet írta az Equilor Befektetési Zrt. A telefonok új megjelenést kapnak, a 2018 óta piacon levő lekerekített élek helyett várhatóan sokkal szögletesebb vonalvezetést kapunk. Támogatni fogják az 5G hálózatot, ami egy átfogó frissítési ciklus kialakulását is eredményezheti. Utoljára 2014-ben történtek ekkora változtatások az iPhone-okban, akkor az iPhone 6-ot mutatták be, ami a következő négy negyedévben 231 millió készülék eladásával járt. Ez a rekord a mostani iPhone-ok bemutatásával megdőlhet véli a brókercég.

Indul az új szezon

A héten már indul a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az amerikai részvénypiacon – írja a KBC Equitas.

Holnap a nagybankok közül a Citigroup és a JP Morgan is közzéteszi a számait, ezen kívül a Johnson&Johnson és a Delta Airlines is jelent. A hét további részében jelent majd a Goldman Sachs, a Wells Fargo, a Morgan Stanley, a United Airlines és a Honeywell is. Európában majd inkább csak a jövő héten pörög fel a szezon. A friss elemzői becslések szerint az S&P 500 komponenseinél a harmadik negyedévben 4,4 százalékos bevétel- és 21 százalékos éves profitcsökkenés lehetett.

Nagy botrány a Robinhoodnál

A híres, sok millió kisbefektetőt aktivizáló, jutalékmentes befektetési lehetőséggel feltűnt Robinhood-alkalmazás nagy botránynak néz elébe. Mintegy fél tucat felhasználó állította a Bloombergnek, hogy a fiókjukat kifosztották, a cégnél pedig senkit sem tudtak felhívni, mivel nincs telefonos ügyfélszolgálat.

Valaki eladta befektetéseiket és kivonta a pénzüket a számláról. Mivel a népszerű alkalmazásnak nincs sürgősségi telefonszáma, hiába próbáltak beavatkozni, csak tehetetlenül figyelték, ahogy eltűnik a pénzük. Úgy tűnik, számítógépes bűnözők támadták meg a Robinhood-fiókokat személyes e-mail fiókjukon keresztül. A vállalat szóvivője szerint nem a Robinhood rendszereit törték fel, és aktívan dolgoznak a fiókok biztonsága érdekében. Az ügyfelek a hatóságokkal is felvették a kapcsolatot.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél