TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.

Tegnap szép emelkedésben végeztek az amerikai tőzsdeindexek, főleg a technológiai papírok, a Nasdaq 100 index 1,4, az S&P 500 0,5 százalékkal emelkedett. Ma is szerény optimizmus látható a fejlett piaci tőzsdéken, a Stoxx 600 európai index 0,4, a német és a francia mutató 0,2, százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is pluszban vannak.

A BUX index ma is rosszabbul teljesít, mint nyugat-európai társai, 0,2 százalékkal süllyed. Elsősorban az OTP miatt, amely 1,2 százalékkal megy le, miközben a Mol 0,4, a Richter 0,7 és a Magyar Telekom 1,9 százalékkal emelkedik. Az Auto Wallis bejelentette, hogy az Opel importőre lehet Magyarországon is. Az Alteo pedig kötvénykibocsátásra készül.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint ismét gyengül, az euró 358,90, ami 1,40 forinttal magasabb a tegnap esti állapotnál. A dollár kissé süllyed, szerényen emelkednek a nemesfémek, újabb két százalék körüli pluszt tud felmutatni a kőolaj. Pedig éppen rossz hírek érkeztek a fekete arannyal kapcsolatban, mint az OPEC vagy az IEA előrejelzései.

Miért esett ekkorát a magyar tőzsde?

Tegnap 2,2 százalékos esést szenvedett el a magyar BUX index, miközben a nyugat-európai mutatók emelkedtek, az amerikai indexek pedig egyenesen szárnyaltak. A BUX ma is némileg alulteljesít. Kerestük ennek magyarázatát brókercégek hírleveleiben, de nem találtuk. Hacsak a hitelmoratórium és a lakástámogatások körül indult találgatásoktól nem ijedtek meg a befektetők, újabb unortodox lépésektől tartva.

A BÉT és az OTP irodáinak otthont adó épület (fotó: EJ) A BÉT és az OTP irodáinak otthont adó épület (fotó: EJ)

Az alulteljesítésnek lehetnek azonban hosszabb távú okai is. A BUX már március óta gyengébb, nem nyert vissza annyit a tavaszi esésből, mint más tőzsdék. A koronavírus-járvány nálunk is nagy erővel tört ki az utóbbi hetekben. Egy további lehetséges magyarázat az Alapblog értékelésében lehet.

A magyar gazdaságpolitikai reakció – elsősorban fiskális oldalon – visszafogottnak tekinthető a régiós és a nyugat-európai országok gazdasági stimulusainak fényében – írták. Magyarország a hitelmoratóriumot kivéve utolsóként lépett, és a Kurzarbeit program érintettjei itt jelentik a legszűkebb kört, körülbelül egy százalékát a munkaerőpiacon foglalkoztatottaknak. Akiket már elbocsátottak vagy fizetés nélküli szabadságra küldtek, esetleg egyéni vállalkozók nagy kieső jövedelemmel, itthon nem kapnak segítséget, szemben más országokkal. Összességében stabil helyzetben érte a gazdaságot a válság, de a döntéshozók nem szánták el magukat olyan nagy gazdasági stimulus mellett, mint más országokban, ezért lassabb lehet a kilábalás.

Van pénz a háborúhoz

A BUX méltánytalanul esett nagyot az Erste Befetketési Zrt. kommentárja szerint.

A BofA szeptemberi felmérése vételi kedvet mutat, az alapkezelőknél a készpénzállomány tovább növekedett 4,6-ról 4,8 százalékra. Azaz rendelkezésre áll a pénz is a háborúhoz. Ha a jövő évi eredményekkel számított P/E rátákat nézzük, akkor a DAX és az S&P 500 mintegy 40 százalékkel van a sokéves átlag fölött, míg a Nasdaq inkább 50 százalékkal. A magyar piac pedig alatta van, s még ehhez sikerül néha jó nagyokat is esnie. De ha az amerikai tíz éves kötvényhozamra nézünk, akkor az olyan alacsony, hogy 50 százalékkal magasabb P/E értékeltséget is jelenthet. De ez csak akkor igaz, ha az alacsony hozam sokáig így marad, és a növekedési kilátások nem változnak. Szerintünk egyik sem igaz – teszik hozzá.

Csalódást okozott az Apple?

Tegnap az Apple bemutatót tartott, főleg új okosórákat, valamint iPadeket mutatott be.

Az Apple Watch bővült egy új funkcióval, így már a vér oxigénszintjét is tudja monitorozni, ezen felül pedig új hardvert és kezelőfelületet kapott. Bejelentettek egy olcsóbb órát is, és az új órákat egy speciális funkcióval olyanok is használhatják, akiknek nincs iPhone készülékük. Az új iPad Air szintén frissített hardvert kapott, valamint a kijelző már szinte a teljes felületét borítja a készüléknek. Az Apple az előfizetéses szolgáltatásait az Apple One név alatt fogja egyesíteni, és a Fitness+ szolgáltatást is bevezeti – sorolja a KBC Equitas.

A részvény árfolyama azonban a nap végére 1,3 százalékos mínuszba fordult, így a piac valószínűleg többet várt a bemutatótól. Az új iPhone prezentációja októberben várható.

Vakcina-verseny, kereskedelmi háborúk

A Pfizer Covid-19 kísérleti vakcinájával végzett nagyszabású kísérlet során a kutatók nem jelentettek biztonsági problémát, még azután sem, hogy több mint 12 000 ember kapta meg a második adagot.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) aláásta Donald Trump elnök Kína elleni kereskedelmi háborújának legfőbb indokolását, mondván, hogy a kínai árukra vonatkozó amerikai vámok megsértik a nemzetközi szabályokat. A Trump-adminisztráció azonban már korábban kihúzta a WTO méregfogát – jegyzi meg a Bloomberg.com.

Boris Johnson saját párján belüli lázadókkal folytatott tárgyalásokat, akiket megdöbbentett a nemzetközi jog megsértésével, amikor egyoldalúan átírta az EU-val aláírt Brexit kilépési megállapodás egyes részeit. Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) pedig több mint egy éve vizsgálja a Facebook-ot, hogy tevékenysége káros-e a versenyre.

Év végéig nyújthat be keresetet a bíróságon egy bennfentes személy szerint. Ez újabb jelentős eszkalációt jelentene az amerikai hatóságok és a domináns amerikai technológiai óriások közötti harcban – írta a Bloomberg.

A Fed-re figyelnek

Ma tart kamatdöntő ülést a Federal Reserve.

A kamatszintben ezúttal sem várható változás, de több fontos üzenetre érdemes figyelni az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Megjelenik a frissített makrogazdasági előrejelzés, a júniusi prognózisban 6,5 százalékos gazdasági visszaesést várt a jegybank az idei évre vonatkozóan. A munkanélküliséggel kapcsolatban túl pesszimistának bizonyult, 9,3 százalékot prognosztizáltak év végére, miközben augusztusban 8,4 százalékra süllyedt a mutató. Megjelenik a Dot Plot ábra is, mely a jegybankárok kamatvárakozásait tartalmazza. Több információt kaphatunk az új inflációs célkövetési rendszerről is. Arra lehet számítani, hogy nagyjából 2,4 százalékig engedheti fel az inflációt a Fed – írják.

Elektromosautó-forradalom?

Forradalom várható 2020 és 2040 között a Concorde Értékpapír blogja szerint az elektromos autók piacán.

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) nemrég jelentette meg az elektromos autó piac következő két évtizedére vonatkozó előrejelzéseit. Egyre gyakrabban fogunk elektromos autókat látni, a BNEF becslése szerint az elektromos járművek száma a 14-szeresére fog emelkedni 2020 és 2030 között. A jelenleg az utakon futó elektromos autók már napi egymillió hordónyi olajfelhasználást váltanak ki, ez 2040-re napi 17,6 millió hordóra fog nőni.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
hírlevél