<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a következő hónapokban növekedni fog a napi koronavírusos halálesetek száma Európában. Magyarországon szeptemberben már jóval többen vesztették életüket, mint a nyári hónapokban. Nyugat-Európában viszont a fertőzésszám növekedése ellenére is relatív alacsony maradt az elhunytak száma eddig.

A napi koronavírusos halálesetek számának növekedését jósolja októberre és novemberre az Egészségügyi  Világszervezet (WHO).

Biciklis a pirosan kivilágított Palais am Festungsgrabennél Berlinben 2020. június 22-én. A világítás a járvány miatti korlátozások nyomán nehéz helyzetbe került rendezvényszervezők problémáira hívta fel a figyelmet. EPA/OMER MESSINGERBiciklis a pirosan kivilágított Palais am Festungsgrabennél Berlinben 2020. június 22-én. A világítás a járvány miatti korlátozások nyomán nehéz helyzetbe került rendezvényszervezők problémáira hívta fel a figyelmet. EPA/OMER MESSINGER

Keményebb lesz a helyzet a mostaninál. A halálozási mutatók emelkedését figyelhetjük majd meg

-mondta Hans Kluge, a szervezet európai igazgatója az AFP hírügynökségnek.

A szakember egyúttal óva intett attól, hogy túl nagy reményeket fűzzünk a koronavírus ellenes oltóanyagokhoz:

Állandóan azt hallom, hogy az oltóanyag a járvány végét jelenti majd. Ez természetesen nem igaz.

Szerinte bizonytalan, hogy egy oltóanyag mindenkin segítene-e. Vannak ugyanis jelek arra, hogy az emberek egy részének használhat, más részének viszont nem.

Mi történik Nyugaton?

Mint arról lapunk is számos cikkben beszámolt, az elmúlt hónapokban számos európai országban jelentősen növekedett a regisztrált, új koronavírus-fertőzések száma, a halálozások száma azonban a korábbi, relatív alacsony szinten maradt.

Ez a helyzet például Németországban is, ahol június közepe óta egyre több az új fertőzött:

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Németországban. (Forrás: Our World In Data)Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Németországban. (Forrás: Our World In Data)

Az új halálesetek száma viszont a júniusi szinten maradt:

A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World In Data)

Ottani szakértők szerint a regisztrált fertőzöttek számának növekedése egyrészt a tesztszám növekedésének, másrészt a kisebb járványkitöréseknek, valamint a nyaralásból visszatérők okozta fertőzéseknek és egyéb okoknak köszönhető.

Az elhunytak számának továbbra is alacsony szintjét pedig azzal is magyarázzák, hogy a diagnosztizált fertőzöttek között egyre több a középkorú és fiatal, akik relatív könnyen átvészelik a betegséget; a vírus új mutációi pedig enyhébbek lehetnek az eredetinél.

Minderre tekintettel német orvosok egy része a korlátozások lazítását követeli. Hendrik Streeck, a Bonni Egyetem Orvostudományi Kar Virológia- és HIV-kutató Intézetének vezetője pedig egyenesen stratégiaváltást javasol:

szerinte a fertőzöttek száma helyett inkább a kórházi kezelésre szorulók számára kellene fókuszálni.

Utóbbi szintén alacsony szinten van Németországban.

Ugyanakkor a WHO európai igazgatója mostani nyilatkozatával

azt sugallja, hogy a második hullám a halálozásokat tekintve is meg fog érkezni Európába.

Németország a többi nagy európai országhoz képest eddig jól átvészelte a járványt. Összesen 9367-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben, miközben az Egyesült Királyságban mintegy 42 ezren, Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban 31 ezren, Spanyolországban 30 ezren hunytak el.

Globálisan a legtöbb áldozatot (196 ezret) az Egyesült Államokban jegyezték fel. Világszerte csaknem 30 millió fertőzöttről tudnak. Közülük 935 ezren hunytak el, 20 millióan meggyógyultak.

Magyarország: egyre több az új haláleset    

Hazánkban a közelmúltban jelentősen nőtt a regisztrált, új fertőzöttek száma, és jelenleg már csaknem 10 ezer aktív fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok.

Egyértelműen növekszik a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma is: míg szeptember elején 96-an feküdtek kórházban, tegnap már 324-en. Igaz, ez a szám még mindig jelentősen elmarad a tavaszi csúcsértékektől.          

Itthon a vírus eddig 654 halálos áldozatot követelt. Az elmúlt 24 órában nyolcan hunytak el a járvánnyal összefüggésben  – május vége óta nem volt ennyi halálos áldozat egy nap alatt.

Míg júliusban 11-en, augusztusban pedig 19-en vesztették életüket, addig szeptember 1. és 16. között már 38-an  – azaz a napi áldozatok száma Magyarországon már jelentősen növekszik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos