TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ezt azzal indokolják, hogy nincsenek nagy járványgócok, az intenzíven alig vannak betegek, a halálozások száma pedig továbbra is alacsony.

A koronavírus-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések további lazítását követeli Németországban a helyi betegbiztosító pénztárak orvosait tömörítő szövetség (Kassenärztliche Bundesvereinigung, KBV).

Rendezvényszervezők és kulturális területen dolgozók tüntetnek Berlinben a korlátozások lazításáért vagy anyagi kompenzációért 2020. szeptember 9-én. EPA/FILIP SINGER Rendezvényszervezők és kulturális területen dolgozók tüntetnek Berlinben a korlátozások lazításáért vagy anyagi kompenzációért 2020. szeptember 9-én. EPA/FILIP SINGER

Bőven van hely a kórházakban 

Az érdekvédelmi szerv kérését azzal indokolja, hogy jelenleg nincsenek robbanásszerűen növekedő járványgócok, az intenzív osztályokon jelentős szabad kapacitások találhatók, az ott ápolt betegek, valamint a napi elhunytak száma pedig továbbra is alacsony szinten van.

Ki lehet kapcsolni a pánik üzemmódot. (...) A számok alkalmat adnak arra, hogy átgondoljuk a  koronavírus-ellenes intézkedéseket anélkül, hogy könnyelművé válnánk

-mondta Andreas Gassen, a KBV elnöke a Business Insidernek a Die Welt beszámolója szerint.

Hozzátette: nem érti például, miért ne lehetne egy 60 ezer fős stadionban 5-8 ezer fős rendezvényeket tartani. Eközben persze figyelni kell arra, hogy minimalizálják a fertőzésveszélyt, és kerüljék a túl közeli kontaktusokat.

A német Robert Koch országos közegészségügyi intézet adatai szerint

a reprodukciós ráta - ez azt mutatja meg, hogy egy fertőzött hány embernek adja át a vírust átlagosan - tegnap 0,9 volt Németországban. Ha ez a mutató egynél kisebb, akkor  a vírus terjedése lassul.

Sok fertőzött, relatív kevés halott  

Az elmúlt hónapokban  – számos más uniós államhoz hasonlóan – Németországban is jelentősen növekedni kezdett az új, regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma (eddig összesen 258 ezer vírushordozót diagnosztizáltak).

Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Németországban. (Forrás:  Our World In Data) Az új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Németországban. (Forrás: Our World In Data)

Az intenzívosztályon ápoltak és az új halálesetek száma ugyanakkor nem követte ezt az emelkedést, hanem a korábbi, relatív alacsony értéken maradt:

A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World In Data) A napi koronavírusos halálesetek számának alakulása Németországban. (Forrás: Our World In Data)

Német szakértők szerint a regisztrált fertőzöttek számának növekedése egyrészt a tesztszám növekedésének, másrészt a kisebb járványkitöréseknek, valamint a nyaralásból visszatérők okozta fertőzéseknek és egyéb okoknak köszönhető.

Az elhunytak számának továbbra is alacsony szintjét pedig azzal is magyarázzák, hogy a diagnosztizált fertőzöttek között egyre több a középkorú és fiatal, akik relatív könnyen átvészelik a betegséget; a vírus új mutációi pedig enyhébbek lehetnek az eredetinél. (Háttéranyagunk: a halálozásokat tekintve nincs második hullám.)

Németország a többi nagy európai országhoz képest eddig jól átvészelte a járványt.

Összesen 9345-en vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben, miközben az Egyesült Királyságban mintegy 42 ezren, Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban 31 ezren, Spanyolországban 29,5 ezren hunytak el. 

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 5843 áldozatot jegyeztek fel. Itt a pozitív tesztek aránya múlt héten rekordalacsony szintre süllyedt. (Háttéranyagunk: a svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus.)

Globálisan eddig az Egyesült Államokban vesztették a legtöbben életüket (192 ezren). Világszerte több mint 28 millió fertőzöttről tudnak. Közülük mintegy 910 ezren hunytak el, 19 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél