BUX
36 369.22
+0.06%
+23.00
OTP
10 700.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 991.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.66%
-185.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2019. július 26. 18:34

A Twitter, a Google, az Amazon gyorsjelentése is ma érkezett, a háromból kettő jó eredményei nyomán óriásit ugrik a tőzsdén. Az idén az internetes óriások különbözőségeik ellenére egyben megegyeztek: mindegyik részvénye két számjegyű emelkedést ért el a tőzsdén. Még a csúcsokat döntögető Nasdaq indexet is lekörözték.

Ma emelkednek a tőzsdeindexek Európában is, az USA-ban is, de igazán nagyot az amerikai technológiai papírok mennek. A Nasdaq Composite index bő egy százalékos pluszban van jelenleg, napon belül pár ponttal túlszárnyalta eddigi történelmi maximumát is.

Az emelkedésnek szokás szerint több oka is lehet, így jött ma amerikai GDP-adat is (2,1 százalék az 1,9 százalékos konszenzussal szemben). De ez a hét volt a legzsúfoltabb a gyorsjelentési szezonban is, és úgy tűnik, ma a jó hírek domináltak.

Kiemelkedett a jelentések közül a Twitter, amelynek részvénye az eredményei nyomán tíz százalékkal drágul, valamint a Google (Alphabet), amely 11 százalékkal ugrott meg. Jelentett még az Amazon is a technológiai óriások közül, amelynek számait azonban nem fogadták ennyire kedvezően. Ez utóbbi papír két százalékos mínuszban van.

A Libra és a büntik ellenére ment a FB

A napokban a Facebook is jelentést tett közzé, amelyet először jól fogadtak a befektetők, de az utóbbi két napban már inkább esik a papír. A Netflix is túl van rajta, ami először nagy esést okozott – az előfizetői számának csökkenése miatt –, de megint felfelé tart a részvény. Az Apple várhatóan július 30-án, piaczárás után jelent.

(Grafikon: Tradingview.com)

Az ábra az öt "FAANG-részvényről"* és a Twitterről talán kissé bonyolultra sikeredett, de a lényeg a bal tengelyen, a színes címkéken van. Kiderül belőle, hogy a Facebook részvénye az idén – a milliárdos büntetések és a Libra kriptodeviza körüli politikai támadások ellenére is – már 46 százalékot ment. A Twitter is 44-et, miközben az Apple 31, az Amazon papírja 27 százalékkal drágult.

Egyik szemük sír

Ezek mind túlteljesítették a Nasdaq Compostite index 25 százalékos ez évi emelkedését (pirossal, IXIC kóddal). A Netflix is csak egy hajszállal, a Google pedig öt százalékponttal maradt le az épp történelmet író indextől. De az is 20 százalék alig hét hónap alatt.

“Google, Amazon: Egyik szemünk sír, a másik nevet” – írta ma a KBC Equitas hírlevele. “Minden soron felülmúlta a várakozásokat a Google, és nyoma sincs a lassulásnak a cégnél. Az Amazon viszont nem tudta megverni a profitvárakozásokat, a vártnál magasabb költségszint miatt”.

A trollmentesítés haszna

“Trollmentesítéssel lett vonzóbb a Twitter” – írták a harmadik mai említett jelentésről. Amint arról nemrég beszámoltunk, a közösségi médiában nagy gondot jelent a zaklatás, trollkodás, a hamis regisztrációkkal elkövetett visszaélések. Ennek javítására többen is nagy erőfeszítéseket tesznek, köztük a Twitter is.

Mitől ment az Intel?"A chipgyártó mind profit, mind bevétel soron felülteljesítette a várakozásokat. Az egy részvényre eső igazított profit 1,06 dollár lett, szemben a várt 89 centtel, míg tavaly ilyenkor 1,04 dollárt jelentett. A bevétel éves alapon ugyan enyhén csökkent, de a jelentett 16,51 milliárd dollár meghaladja a várt 15,70 milliárd dollárt" - írta ma az Equilor Befektetési.

A felülteljesítés oka a vártnál jobb processzoreladási számokban keresendő,  az adatcenter is jó eredményről számolt be. A menedzsment megemelte idei profit- és bevételvárakozásait is.

A KBC Equitas szerint “a mikroblogóriás aktív felhasználói bázisa lendületesen növekedett a felhasználói élmény fokozásának köszönhetően. Szintén biztató, hogy a bevételsoron is várakozáson felüli volt a teljesítmény. Viszont kicsit árnyalja a képet a tisztított nettó profit csökkenése, valamint a mérsékeltebb harmadik negyedéves prognózis”.

Miért bicsaklott meg az Amazon?

Az Erste Befektetési reggeli kommentárja szerint “tegnap piaczárás után jelentett a Google, Amazon és az Intel is. Az eredmények azt sugallják, hogy inkább javuló környezetre kell számítanunk az elkövetkező negyedévekben. Míg az Intel egyértelműen pozitívan látja a közeljövőt, addig a Google eredménye kirobbanó volt.”

Az Amazon megbicsaklása szerintük inkább csak annak tudható be, hogy még jobb szolgáltatást akar nyújtani az egy napos kiszállítással. Ennek költségei átmenetileg erős nyomást gyakorolhatnak a profitra.

(*FAANG: A Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google technológiai óriások csoportja. FANG: ugyanez az Apple nélkül.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél