<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Ha egy befektető részvények vásárlása mellett dönt, nem árt azon gondolkoznia, hogy mi is a befektetés célja. Mire számítunk? Egy adott cég papírjától, egy iparágtól, egy régiótól vagy az egész részvénypiactól várunk-e magas hozamot? És tudjuk-e kezelni a kockázatokat?

Egyedi részvények

Az egyedi részvények megvásárlása sokszor tűnik vonzónak egy befektetőnek, ha egy cég felkapott, új iparágban tevékenykedik. A jövő nagy reménységének tartják, emiatt óriási szárnyalást várnak tőle. Sokkal könnyebb elképzelni, hogy egy részvény emelkedik 30-50 százalékot, vagy akár a duplájára, netán a többszörösére is, minthogy a részvénypiac összessége teljesítsen így. Ez pedig óriási lélektani hajtóerő a befektető számára, hisz esetenként nem csak a jó hozam, hanem egyenesen a meggazdagodás reménye sejlik fel az adott ügyletnél.

Ez elvileg lehetséges is, hisz vannak rá példák is, hogy egy részvény a sokszorosára menjen. Klasszikus esetek: ha valaki a cégek tőzsdére menetelekor vett akár csak egy darab Microsoft vagy McDonald’s részvényt, és az osztalékot mindig visszaforgatta a papírba, akkor az illető ma dollármilliomos (persze egy részvénynél magas lehet a jutalék, de tételezzük fel, hogy nem egy részvényt vett a befektető, ebben az esetben ráadásul ma már többszörös milliomos lenne az illető). Ezek mellett sok olyan papír is akad, ami pár év alatt a többszörösére megy (Google, Apple stb.)

Csakhogy van egy bökkenő. Sokan azt hiszik, könnyű megtalálni az olyan részvényeket, amelyekre fényes jövő vár. A valóságban azonban roppant nehéz megítélni, mely cégekben rejlenek olyan lehetőségek, amik indokolnák az árfolyam sokszorozását.

Csőd miatt a tőzsdéről kivezetett részvények (Fotó: Eidenpenz József)

A befektetők gyakran követik el azt a hibát, hogy megtetszik nekik egy iparág, és azt gondolják, hogy elég megvenni az adott szektorban zászlóshajónak számító részvényt, és akkor már lehet is nemsokára a kasszához járulni. A probléma ott jelentkezik, hogy a jövő nagy reménységének tűnő iparág vagy nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, vagy nem az adott cég lesz az, amelyik megvalósítja az elképzelést. És végül a leggyakoribb probléma: a befektetők nem vizsgálják meg elég gondosan, hogy az adott részvényt a többi befektető hasonló várakozása nem repítette-e már olyan magasságokba, ahol már bele van árazva a várható legnagyobb siker.

A kockázatok

Két példa a közelmúltból: a 3 dimenziós nyomtatás rendkívüli mértékben mozgatta meg sokak fantáziáját, és gondolkodás nélkül megvették az iparágat még nevében is képviselő részvényt, a 3D-t. A cég azonban távolról sem teljesít úgy, ahogyan ezt sokan várták: árfolyama a korábbi, 100 dollár körüli magasságok óta szakadatlanul esik, immár alig van 30 dollár fölött. Ez önmagában elfogadhatatlan mértékű veszteség (ha valaki a magasan vett), és ami a legveszélyesebb, hogy a trend akár folytatódhat, a papír el is értéktelenedhet. És itt érünk el az egyedi részvények legnagyobb kockázatához: ha nagyreményű cégnek nem jön be az elképzelése, esetleg a konkurencia leszorítja a pályáról, akkor pénzügyi gondjai adódhatnak, melyeket csak ideig óráig tud finanszírozni. Ezt követően vagy csődöt jelent, vagy olcsón felvásárolja egy konkurens vállalat. Mindkét esetben a részvény az eredeti ár töredékére esik, felszámolás esetén akár 0-ig.

Összefoglalva azt mondhatjuk, az egyedi részvény vásárlása, noha komoly hozamlehetőséget is jelent, egyúttal rendkívüli kockázatot is hordozhat magában. Ennek mérséklésére legjobb eszköz a stop, vagyis a veszteség limitálása. Sokan nem szeretik, illetve úgy érzik, ha kiüti őket stop, vége az álomnak, a reménynek, melyet az adott papírhoz fűztek.

Részvényalapok

Ezért az átlagos befektetőnek sokkal inkább ajánlható a diverzifikálás, vagyis több részvény tartása. Ennek legmegfelelőbb eszközei a részvényalapok. A papírok kiválasztását, és egyben kockázatuk kezelését így rábízhatjuk az alapkezelőkre. Az egyedi papír vagy akár egy iparág extrém kockázata ezzel ki van védve, ugyanakkor a részvénypiac emelkedéséből kivehetjük a részünket. Természetesen, ha a részvénypiac eső trendben van, akkor az alapok sem tudnak jól teljesíteni, viszont megfelelő portfólió-kialakítással, esetleg a készpénz arányának növelésével könnyebben átvészelik az eső időszakot. Ráadásul az alapok kiválasztásánál eldönthetjük, hogy egy adott ország, országcsoport vagy kontinens tőzsdéin forgó részvényeket szeretnénk-e birtokolni.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az egyedi részvény vásárlása azoknak ajánlható, akik képesek egy részvényt elemezni, a kockázat/hozam arányt felmérni, adott esetben stopot húzni, és higgadtan tudomásul veszik, ha az eredeti befektetés nem bizonyult megfelelőnek. Utána hajlandók újabbakat keresni, és azokat ugyanolyan fegyelmezetten kezelni. Akik nem szeretnének ennyire elmélyülni a részvénybefektetés tudományában, de optimisták a részvénypiacokat illetően és szeretnének részt venni a hosszban, mindenképpen a részvényalapokat válasszák. Természetesen a McDonald’s-, vagy Microsoft-szerű meggazdagodás reményének búcsút kell mondani, azonban a nagymértékű, esetleg végzetes veszteség sem fenyeget minket, jó piaci körülmények között viszont szép hozamot érhetünk el.

A cikk támogatója a Concorde Alapkezelő

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
hírlevél
depositphotos