Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A short üzletek nemkívánatos áreséseket okozhatnak, ezért kell fellépni ellenük – állítják a felügyelő hatóságok. Ugyanakkor nálunk nem akut probléma a shortállomány, a PSZÁF eddig mintegy tucatnyit publikált a jelentősebb esetekből.

MNB+PSZÁF=szuperfelügyelet?

A PSZÁF-nak nincs hivatalos értesülése arról, sem az MNB-től, sem a kormányzati szervektől, hogy a két szervezet összevonásáról politikai döntés született volna. Ilyen témájú munkában való közreműködésre a felügyeletet nem kérték fel sem a jegybankból, sem kormányzati körökből. Ha ez bármikor felmerülne, akkor  a vonatkozó Státusztörvényben foglalt jogosultsága alapján véleményt nyilvánít, javaslatot tesz – mondta el Binder István szóvivő.

A válság terméke a nem kívánatos esésre játszó short értékpapírügylet, mert nem kívánatos hatást indíthat el a tőkepiacon. Ez nem csak a hazai PSZÁF véleménye, hanem az Európai Bizottság által kialakított álláspont is – hangzott el a PSZÁF sajtótájékoztatóján.

Már a régi pestiek is

Wermeser Zsolt ügyvezető igazgató szerint nagyon régi jelenség a shortolás, az esésre játszók száz éve is megvoltak a pesti parketten, bessz-spekulánsoknak, kontaminőröknek (contaminaeur) nevezték őket, és a tőkepiac természetes velejáróinak tekintették. Nem magyar jelenségről, nem ágazati jelenségről, hanem évszázados gyakorlatról van szó. Erre a Felügyelet szerint a felügyeletek összehangolt munkájával lehet választ adni – hangzott el.

Már a 2008-as válság kapcsán vezettek be időszakos korlátozásokat, ám általában csak bizonyos ágazatokra és egyes országokban korlátozottan. Tavaly novemberben azután újabb, ezúttal már összeurópai korlátozások léptek életbe. A magyar hatóságok korábban szintén eseti adatszolgáltatást rendeltek el, majd nálunk is életne léptek az európai korlátozások.

Ez egy indokolatlan rosszkedv?

A short-üzletektől azért kell tartani, mert indokolatlanul felerősítik az árfolyamzuhanásokat – mondta Wermeser. A jelenség felvet egy elszámolási problémát, mivel olyat adnak el, ami nincs a birtokukban, így a vevőhöz sem kerülhet, valójában az sem rendelkezhet még vele. Mindez pedig veszélyezteti az ügylet elszámolását. A fedezetlen (meztelen) short ügyletek, amikor az eladó még kölcsön sem kéri az adott értékpapírt, hogy eladja – csak ígéretet tesz rá lényegében –, eleve tiltottak.

Wermeser szerint a shortolás jogi problémát is jelent, mert az eladással negatív üzenetet közvetítenek a piac felé, például egy országról kialakult képet le lehet rontani állampapír-eladással.

Tucatnyi lényegesebb tranzakció néhány hónap alatt

Novemberben bejelentési kötelezettséget írtak elő az EU-ban a short üzletekre, Európa-szerte több ezer bejelentés érkezett, ebből a PSZÁF mintegy 90-et kapott, amiből mintegy tucatnyit tett közzé. A közzétételi kötelezettség a részvénytársaság tőkéjének 0,5 százaléka feletti értékekre vonatkozik, bejelentést tenni a felügyeletek felé 0,2 százalék felett kell. (A közzétételekről a Privátbankár korábban beszámolt.) Az állampapírokra csak bejelentési kötelezettség vonatkozik, Magyarországon ennek értékhatára körülbelül a 17 milliárd forint körüli tranzakcióknál van.

Ugyanaz a piaci szereplő újra és újra felbukkanhat az adatokban, ha ugyanis a részvénytulajdona 0,1 százalékpontot elérő mértékben változik, újabb bejelentést kell tennie. Az EU-ban az ESMA nevű szervezet – és az egyes országok saját felügyeleti szervezetei – foglalkoznak az adatok publikálásával. Egységes adatbázist is működtetnek, ennek révén például az OTP-re vonatkozó összes ügylet eljut a hazai felügyelethez is, bárhol is jelentsék azt le.

Hedge fundok játékszere, de módjával

Nálunk az OTP-részvények shortjával kapcsolatos a legtöbb bejelentés. (Ezek közül a nagyobbakat itt publikálják, a listát lásd a cikk végén.) Ám a hazai részvények összmennyiségére vetítve elhanyagolható, vagy nem jelentős a short-állomány és az ezzel foglalkozó szereplők száma – mondják a PSZÁF-nál. A shortolók általában angolszász hedge fund-ok (például Lansdowne, Linden Advisors), amelyeknek korábban még a létezéséről sem lehetett hallani. A pozíciókat a keletkezésük utáni nap délig be kell jelenteni.

Megvizsgálták, hogy csak Magyarországot nem szeretik-e ezek a külföldi szereplők, vagy másokat sem. De azt látták, hogy sok más országból is bőven választanak maguknak célpontokat. Bátran vállalnak kockázatokat egyéb helyeken is, Lengyelországban például a BRE Bankot, Ausztriában a Raiffeisent is előszeretettel shortolják.

Titokban shortoltak?

A PSZÁF szerint volt piaci hatása a szabályozás változásának. Más felügyeleti hatóságok is megerősítették, hogy a korlátozások, nyilvánosságra hozatali kötelezettségek életbe lépése előtt sok piaci szereplő lezárta a pozícióit, csökkent a short-állomány. Ezért azt feltételezik, hogy sokan nem akartak a nyilvánosság elé lépni. Csökkent annak idején a hazai CDS-felár is.

Binder István PSZÁF-szóvivő szerint ez a szabályozás még új, az elején vannak, kevés a tapasztalat, de remélik, nem lesz majd a jövőben sem keletkezik majd túl sok negatív történet.

Jól jöhet még a spekuláns a háznál

Örök vita, hogy a shortolókra mennyire van szükség. Válsághelyzetben nagy szükség van rájuk, mert vásárlásaik – pozíciózárásaik – tompítják az eséseket – mondta Wermeser. (A korábban eladott termékeket ugyanis ilyenkor rendszerint visszavásárolják, ezzel stabilizálhatják az árfolyamot, tompíthatják az esést, növelhetik a likviditást és a forgalmat – a szerk.)

De negatív események esetén nagyon gyorsan elindul egy hirtelen lefelé mutató árspirál, mindenki egyszerre szeretne shortolni, ami gyors árfolyamesést okoz. Ezért igyekeznek ezt korlátozni, illetve tompítani különböző eszközökkel, például kereskedési szünetekkel, felfüggesztési limitekkel is. Sokféle eszköz van erre, a short-üzletek korlátozása az egyik.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Friss
hírlevél