<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A short üzletek nemkívánatos áreséseket okozhatnak, ezért kell fellépni ellenük – állítják a felügyelő hatóságok. Ugyanakkor nálunk nem akut probléma a shortállomány, a PSZÁF eddig mintegy tucatnyit publikált a jelentősebb esetekből.

MNB+PSZÁF=szuperfelügyelet?

A PSZÁF-nak nincs hivatalos értesülése arról, sem az MNB-től, sem a kormányzati szervektől, hogy a két szervezet összevonásáról politikai döntés született volna. Ilyen témájú munkában való közreműködésre a felügyeletet nem kérték fel sem a jegybankból, sem kormányzati körökből. Ha ez bármikor felmerülne, akkor  a vonatkozó Státusztörvényben foglalt jogosultsága alapján véleményt nyilvánít, javaslatot tesz – mondta el Binder István szóvivő.

A válság terméke a nem kívánatos esésre játszó short értékpapírügylet, mert nem kívánatos hatást indíthat el a tőkepiacon. Ez nem csak a hazai PSZÁF véleménye, hanem az Európai Bizottság által kialakított álláspont is – hangzott el a PSZÁF sajtótájékoztatóján.

Már a régi pestiek is

Wermeser Zsolt ügyvezető igazgató szerint nagyon régi jelenség a shortolás, az esésre játszók száz éve is megvoltak a pesti parketten, bessz-spekulánsoknak, kontaminőröknek (contaminaeur) nevezték őket, és a tőkepiac természetes velejáróinak tekintették. Nem magyar jelenségről, nem ágazati jelenségről, hanem évszázados gyakorlatról van szó. Erre a Felügyelet szerint a felügyeletek összehangolt munkájával lehet választ adni – hangzott el.

Már a 2008-as válság kapcsán vezettek be időszakos korlátozásokat, ám általában csak bizonyos ágazatokra és egyes országokban korlátozottan. Tavaly novemberben azután újabb, ezúttal már összeurópai korlátozások léptek életbe. A magyar hatóságok korábban szintén eseti adatszolgáltatást rendeltek el, majd nálunk is életne léptek az európai korlátozások.

Ez egy indokolatlan rosszkedv?

A short-üzletektől azért kell tartani, mert indokolatlanul felerősítik az árfolyamzuhanásokat – mondta Wermeser. A jelenség felvet egy elszámolási problémát, mivel olyat adnak el, ami nincs a birtokukban, így a vevőhöz sem kerülhet, valójában az sem rendelkezhet még vele. Mindez pedig veszélyezteti az ügylet elszámolását. A fedezetlen (meztelen) short ügyletek, amikor az eladó még kölcsön sem kéri az adott értékpapírt, hogy eladja – csak ígéretet tesz rá lényegében –, eleve tiltottak.

Wermeser szerint a shortolás jogi problémát is jelent, mert az eladással negatív üzenetet közvetítenek a piac felé, például egy országról kialakult képet le lehet rontani állampapír-eladással.

Tucatnyi lényegesebb tranzakció néhány hónap alatt

Novemberben bejelentési kötelezettséget írtak elő az EU-ban a short üzletekre, Európa-szerte több ezer bejelentés érkezett, ebből a PSZÁF mintegy 90-et kapott, amiből mintegy tucatnyit tett közzé. A közzétételi kötelezettség a részvénytársaság tőkéjének 0,5 százaléka feletti értékekre vonatkozik, bejelentést tenni a felügyeletek felé 0,2 százalék felett kell. (A közzétételekről a Privátbankár korábban beszámolt.) Az állampapírokra csak bejelentési kötelezettség vonatkozik, Magyarországon ennek értékhatára körülbelül a 17 milliárd forint körüli tranzakcióknál van.

Ugyanaz a piaci szereplő újra és újra felbukkanhat az adatokban, ha ugyanis a részvénytulajdona 0,1 százalékpontot elérő mértékben változik, újabb bejelentést kell tennie. Az EU-ban az ESMA nevű szervezet – és az egyes országok saját felügyeleti szervezetei – foglalkoznak az adatok publikálásával. Egységes adatbázist is működtetnek, ennek révén például az OTP-re vonatkozó összes ügylet eljut a hazai felügyelethez is, bárhol is jelentsék azt le.

Hedge fundok játékszere, de módjával

Nálunk az OTP-részvények shortjával kapcsolatos a legtöbb bejelentés. (Ezek közül a nagyobbakat itt publikálják, a listát lásd a cikk végén.) Ám a hazai részvények összmennyiségére vetítve elhanyagolható, vagy nem jelentős a short-állomány és az ezzel foglalkozó szereplők száma – mondják a PSZÁF-nál. A shortolók általában angolszász hedge fund-ok (például Lansdowne, Linden Advisors), amelyeknek korábban még a létezéséről sem lehetett hallani. A pozíciókat a keletkezésük utáni nap délig be kell jelenteni.

Megvizsgálták, hogy csak Magyarországot nem szeretik-e ezek a külföldi szereplők, vagy másokat sem. De azt látták, hogy sok más országból is bőven választanak maguknak célpontokat. Bátran vállalnak kockázatokat egyéb helyeken is, Lengyelországban például a BRE Bankot, Ausztriában a Raiffeisent is előszeretettel shortolják.

Titokban shortoltak?

A PSZÁF szerint volt piaci hatása a szabályozás változásának. Más felügyeleti hatóságok is megerősítették, hogy a korlátozások, nyilvánosságra hozatali kötelezettségek életbe lépése előtt sok piaci szereplő lezárta a pozícióit, csökkent a short-állomány. Ezért azt feltételezik, hogy sokan nem akartak a nyilvánosság elé lépni. Csökkent annak idején a hazai CDS-felár is.

Binder István PSZÁF-szóvivő szerint ez a szabályozás még új, az elején vannak, kevés a tapasztalat, de remélik, nem lesz majd a jövőben sem keletkezik majd túl sok negatív történet.

Jól jöhet még a spekuláns a háznál

Örök vita, hogy a shortolókra mennyire van szükség. Válsághelyzetben nagy szükség van rájuk, mert vásárlásaik – pozíciózárásaik – tompítják az eséseket – mondta Wermeser. (A korábban eladott termékeket ugyanis ilyenkor rendszerint visszavásárolják, ezzel stabilizálhatják az árfolyamot, tompíthatják az esést, növelhetik a likviditást és a forgalmat – a szerk.)

De negatív események esetén nagyon gyorsan elindul egy hirtelen lefelé mutató árspirál, mindenki egyszerre szeretne shortolni, ami gyors árfolyamesést okoz. Ezért igyekeznek ezt korlátozni, illetve tompítani különböző eszközökkel, például kereskedési szünetekkel, felfüggesztési limitekkel is. Sokféle eszköz van erre, a short-üzletek korlátozása az egyik.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15540 15535 15650 -0,54% 15535 15540 616 236 930 Ft 2021-07-27 09:37:40
MOL 2346 2342 2364 -0,09% 2342 2346 36 532 538 Ft 2021-07-27 09:37:24
MTELEKOM 425 425 427 0,00% 425 427 2 715 417 Ft 2021-07-27 09:36:32
RICHTER 7905 7905 8000 -0,63% 7905 7910 112 916 765 Ft 2021-07-27 09:36:32
OPUS 235 235 235 0,00% 235 238 2 350 950 Ft 2021-07-27 09:22:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Részvény / Deviza / Áru Jót ment ma a MOL a pesti tőzsdén
MTI | 2021. július 22. 18:14
A vezető részvények közül csak a MOL szerepelt jól csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi a diagnózisa, Réz doktor úr?
Eidenpenz József | 2021. július 22. 17:11
A réz ára visszaesett ugyan a tavaszi csúcsokról, de így is magas szinten áll hosszú távú összehasonlításban. Az egyik nagy befektetési bank rendkívül optimista hosszú távon, mert a bányavállalatok továbbra sem akarnak beruházni. A bányászok viszont szkeptikusak, mert már többször megjárták ezzel.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk megint bitcoin-lufit fúj, az EKB kavarhatja fel a piacot
Eidenpenz József | 2021. július 22. 11:31
A részvénypiacok ma is jó hangulatban vannak, záporoznak a gyorsjelentések, bár a befektetőket inkább a kilátások érdeklik, mint a múlt. Elon Musk újra pozitívan nyilatkozott a bitcoinról, fel is ment az ára. A forint stabil, a 360-as euró eddig nem volt tartós.
Részvény / Deviza / Áru Ismét feljövőben a Netflix, szenvednek a német autógyárak
Eidenpenz József | 2021. július 21. 12:20
Mintha nem is lett volna minipánik a hét elején, minden szépen felfelé tart Európában, bár néhány gyorsjelentést rosszul fogadtak Németországban. A magyar BUX indexet csak a Mol menti meg, a többi nagyobb papír esik. A Netflix előfizetőinek száma végre jobban nőtt, mint a várakozás. A bitcoin-tulajdonosok újra 30 ezer dollár feletti árra ébredtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos