TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.

A nap eleji enyhe pluszok az európai tőzsdéken nem tartottak sokáig, a végére az összes fontosabb index határozott mínuszba ment át. Frankfurtban 0,9, Párizsban 1,8, Londonban 1,1 százalékos volt a vezető index esése. Különösen nagyot esett Bécs, 3,6 százalékot. Az USA-ban a Nasdaq 100-as technológiai index fél százalékkal emelkedik, a Dow Jones ipari átlag ugyanennyivel esik. Az S&P 500 esése 0,1 százalék.

A BUX index minimális, 20 pontos csökkenéssel végzett. Az OTP és a Mol egyaránt 0,9 százalékkal emelkedett, ezzel a bankpapír ismét tízezer fölé ért. A Richter 1,7, a Telekom 1,6 százalékkal esett, az Opus négy és fél százalékkal lett olcsóbb. A forint kissé gyengült, az euró 365,30.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Gyengült a dollár is, az arany és az ezüst szerény pluszban van. Az olajárak két százalék körüli emelkedést mutatnak a tegnapi három százalékos esés után.

Akik esnek a jelentésük után

A rossz hangulat egyik oka, hogy az amerikai gazdaság-élénkítő csomaggal kapcsolatban teljes a bizonytalanság. Az elnökválasztás előtt már aligha lesz, de utána a folytatás is kérdéses. Záporoznak a gyorsjelentések, amelyek vegyesek. Az ipari cégeket büntetik, ilyen volt a Caterpillar, amely két százalék fölötti mínuszban van a jelentése után.

Öt százalékos mínuszban van az Eli Lilly részvénye, miután rossz hírek érkeztek a háza tájáról.

Egyrészt a vállalat negyedéves számai alulmúlták az elemzői konszenzust, másrészt a cég felhagyott antitest koktéljának súlyos koronavírusos betegeken való kísérletével, miután az hatástalannak bizonyult. Öröm az ürömben, hogy más, enyhébb tüneteket mutató betegeken folytatódnak a kísérletek.  A negyedéves EPS (nyereség/részvény) 1,54 dollár lett a várt 1,74 dollárral szemben, amit 5,7 milliárd dolláros árbevételen ért el a cég a várt 5,9 milliárd dollárral szemben írta az Erste Befektetési Zrt.

Nagyon veszik a maszkokat

Az Advanced Micro Devices (AMD) jelentése jól sikerült, a részvény azonban esett, miután 35 milliárd dolláros üzletben megvásárolhatja a Xilinx Inc részvényeit. A felvásárlási célpont részvénye tíz százalékkal emelkedett. A vetélytárs Intel is több mint három százalékos mínuszban van. Jelentett a Merck gyógyszerkonszern is, de a részvény alig mutat elmozdulást.

A 3M viszont az előző negyedévben nagyon szépen keresett, főleg a maszkok iránt a koronavírus-válság miatt megnövekedett kereslet dobta meg az eredményt. Eközben az irodai eszközök iránti igény viszont visszaesett. Bár a forgalom emelkedett, a nyereség hét százalékkal csökkent, 1,4 milliárd dollárra. Az elemzők ennél is nagyobb visszaeséssel számoltak. A részvény mindezek ellenére 1,9 százalékos mínuszban van.

Harley-Davidson (Pixabay.com) Harley-Davidson (Pixabay.com)

Megugrott az ikonikus motorgyártó

A Harley-Davidson motorgyártó részvényei viszont hatalmasat ugrottak, miután a nyereség 39 százalékkal 120 millió dollárra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Bár a negyedév során a koronavírus-válság itt is rányomta a bélyegét az üzletmenetre, a mérleget javították a költségcsökkentések és az alacsonyabb adóterhek. A számok jóval túlszárnyalták az elemzők várakozásait, és a részvény 26 százalékkal lőtt ki ma a tőzsdén.

Újabb százezer embert vesz fel az Amazon

Az Amazon már készül a karácsonyi üzletmenetre, százezer idénymunkást vesz fel, akik elsősorban az áruk csomagolásában és kiszállításában segédkeznek majd. Arra számítanak, hogy a járvány miatt nagyon sok ember a karácsonyi bevásárlást elsősorban online fogja intézni. Az Amazon ebben az évben már erősen növelte az alkalmazottainak számát, korábban már százezer raktári dolgozót és sofőrt felvett.

Felfelé kúszik a bitcoin

Újabb hat százalékkal magasabban van a bitcoin árfolyama, 13 600 dollár körül, ami több mint egy és negyed éves csúcspont.

A JPMorgan ezen a héten fogja először élesben használni saját kriptovalutáját, a JPM Coint. Egy nagy ügyfele globális fizetéseket fog vele bonyolítani. Onyx néven egy új részleget is létrehoznak a vállalatnál a digitális fizetőeszközök kezelésére, több mint 100 alkalmazottal – írta a SeekingAlpha.

A bitcoin árát a napokban az tolta sokkal feljebb, hogy a PayPal bejelentette, azt és más kriptodevizákat is elfogad majd jövőre fizetési eszközként.

Influenza elleni oltásért megy a roham

A Bloomberg szójátéka szerint a pandémia után a twindémia (twindemic), az ikerjárvány veszélye fenyeget – azaz az influenzavírus és a koronavírus kettős támadása.

A CVS amerikai gyógyszertárlánc október közepére már több influenza elleni oltást adott el, mint az elmúlt szezonban összesen. “Az idősek az elsők között voltak az ajtóban idéznek egy szakembert. A szezonális influenza az elmúlt szezonban becslések szerint 34 200 amerikait ölt meg. Mégis csak az amerikaiak kevesebb mint fele oltotta be magát abban a szezonban. Az orvosok és járványügyi hivatalok ösztönzik az embereket, hogy védekezzenek legalább egy veszélyes vírus ellen, és segítsenek megőrizni az értékes orvosi erőforrásokat írta a Bloomberg.com.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél