5p

A részvénypiacok lendülete egyelőre kifulladni látszik, de bőven jönnek még hírek a héten. Magyarországon a négy legnagyobb tőzsdei cég pár napon belül jelent, ráadásul a forintot befolyásoló fontos adat is érkezik. Izgalmas Tesla-hírek jöttek, fontos szinteket ostromolnak a kriptovaluták.

Kifújt a lendület a nemzetközi tőzsdéken, az amerikai indexeknek hétfőn még sikerült szerény pluszt felmutatniuk, Nyugat-Európában azonban ma inkább 2-3 ezrelékes süllyedés látható. De jönnek még hírek bőven, Jerome Powell Fed-elnök például kétszer is beszél majd a héten, nyilván minden szavát lesni fogják. Kínában meglepően fellendült az import a fogyasztást ösztönző intézkedések hatására.

A vállalati eredményszezon kezd lecsengeni, az S&P 500 index vállalatainak 80 százaléka már közzétette negyedéves pénzügyi eredményeit. De van még néhány kulcsfontosságú vállalat, amely ezen a héten adatokat fog közölni, például a Walt Disney, az Occidental Petroleum vagy az Uber.

378 közelében az euró

A BUX index is 0,3 százalékkal esik, a Mol 0,8, a Richter 0,4 százalékos veszteségét az OTP stagnálása tompítja. Fél százalékkal megy fel azonban a Telekom, amelyre még visszatérünk.

Az euró/forint 378,20 is volt a nap elején, jelenleg 378,60, de az is 60 fillérrel alacsonyabb a tegnap estinél. Az európai földgáz hétfőn jó nagyot esett, közel hét százalékkal 43,80 euróra, ma pedig felfelé korrigál, közel négy százalékkal. Két százalékkal esik viszont az olaj.

Árfolyamok és grafikonok

A magyar tőkepiac hete következik

Izgalmas hét lesz ez a magyar tőzsdén, hiszen szerda reggel a Richter gyorsjelentése érkezik, este pedig a Telekom teszi közzé számait. Azután az OTP és a Mol jelentése esedékes péntek hajnalban.

A magyar inflációs adat is pénteken jön, amely a forintra hathat elsősorban, de ha nagy meglepetést okoz, esetleg a részvényekre is. Plusz kiskereskedelmi statisztika is várható, mégpedig szerdán.

Jó lesz a duplázó Telekom jelentése?

Erős jelentésre számít a Telekom részéről a KBC Equitas, újabb rekordbevétel születhet. “Hiszen a növekedési trendekben továbbra sem mutatkozik sérülés”, ráadásul az inflációkövető díjkorrekció pozitív hatásai is változatlanul javuló eredményeket hozhatnak – írták.

Hasonlóan vélekedett tegnap egy másik brókercég is, egy harmadik pedig alaposan megemelte a papír célárát, erről hétfői cikkünkben írtunk. A várakozások azonban már jelentős részben megjelenhettek az árfolyamban, hiszen a részvény egy év alatt már több mint a duplájára ment fel.

Izgalmas Tesla-hírek jöttek

A Tesla ismét reflektorfénybe került, miután a Reuters jelentése szerint az elektromos járműgyártó új modell gyártására készül berlini üzemében. Ennek tervezett ára 25 ezer euró körül lenne, ami jelentősen alacsonyabb, mint a jelenleg Németországban elérhető riválisok. Ezzel nyilvánvalóan a kínai konkurenciát is próbálnák legyőzni. A Tesla legolcsóbb autója Németországban 43 ezer eurónál kezdődik A Tesla részvényei hétfőn először emelkedtek, majd csekély mínuszban végeztek.

A Tesla árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Tesla árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Tesla harmadik negyedéves gyorsjelentése viszont mind bevétel, mind profit tekintetében negatív meglepetést okozott. A működési marzs az árcsökkentések következményeként elmaradt a várttól, csalódást jelentett, hogy még így sem sikerült növelni az értékesítéseket – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ostrom a kriptovalutáknál

A bitcoin a 35 ezer dolláros, az ether az 1900 dolláros határral küzd, eddig egyik sem tudott tartósan felette maradni, de nem is távolodik el túlságosan. A bitcoin ezzel együtt is másfél éves csúcs közelében jár. A piac teljes kapitalizációja – az összes érme piaci áron vett értéke – 1320 milliárd dollár.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A tartósan emelkedő árfolyam miatt a Bitcoin-tulajdonosok, akiknek jelenleg több mint 78 százaléka nyereséges pozíciókkal rendelkezik, tűkön ülnek – fogalmaz a sajtó. Sokan eddig kételkedtek abban, hogy a bitcoin áremelkedése tartós lesz, de ha a 35 ezer dolláros határt is sikerülne tartósan átlépni, az erős jelzés lenne.

A világ legnagyobb kritptotőzsdéje, a Binance beharangozott mára egy fontosnak nevezett bejelentést. Ez állítólag “a következő egymilliárd felhasználót” is bevonzhatja a kriptovaluta-piacra.

Merre tovább, olaj?

Az olaj kedden esik ugyan, de hétfőn sokat emelkedett, miután Szaúd-Arábia és Oroszország a hétvégén megerősítették, hogy az év végéig fenntartják a folyamatban lévő kínálatcsökkentést. Az árfolyamok mintegy hat százalékkal estek a múlt héten, a geopolitikai kockázati prémium ugyanis halványult. Az Izrael és a Hamasz közötti háború ugyanis eddig nem eszkalálódott szélesebb közel-keleti konfliktussá.

A Waberer’s legfontosabb számai. Forrás: Gyorsjelentés
A Waberer’s legfontosabb számai. Forrás: Gyorsjelentés

Zuhant a Waberer’s eredménye

Stabilan növelte árbevételét az első kilenc hónapban a Waberer’s Csoport, miközben EBIT eredménye már az első háromnegyed évben elérte a tavalyi teljes évi nyereséget. A magyar tőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele így az év eddig eltelt időszakában négy százalékkal 527,2 millió euróra, EBIT eredménye pedig több mint harmadával, 33,4 millió euróra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A csoport az újabb számok ismeretében fenntartja a korábban megemelt, 40 millió eurót meghaladó éves EBIT eredményvárakozását közölte a társaság.

A cég nettó eredménye viszont jelentősen csökkent, 88 százalékkal. Emiatt az Erste Befektetési Zrt. megfogalmazása szerint “gyenge negyedév” volt valójában a Waberer’s jelentésében. A nemzetközi szállítási üzletág az üzemi eredmény szintjén veszteséges is volt, amit “az azonnali piac rossz teljesítménye és a növekvő üzemanyagárak” okoztak. Az áremelés ugyanis csak egy hónapos késéssel hárítható át az ügyfelekre.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG