6p

Enyhe esés jellemző az európai tőzsdéken és Budapesten is, az euró/forint tartja a 380 alatti szintet. Jönnek a hazai nagy cégek gyorsjelentései, céláremelés érkezett az OTP-re és a Magyar Telekomra. Elindult Elon Musk mesterségesintelligencia-rendszere, nagyot bukott egy másik guru.

Álmosan indult a kereskedés Nyugat-Európában, a főbb részvényindexek 1-2 ezrelékes mínuszban vannak, London stagnál. Az amerikai határidős indexek viszont 1-3 ezreléknyi pluszban állnak. Az amerikai gyorsjelentési szezon kifulladóban van, de érkezik majd néhány makroadat a héten.

Pénteken gyengécske amerikai foglalkoztatási adatok érkeztek, ami mágikus hatással volt a kockázatos befektetési eszközökre. Az amerikai gazdaság lassulására utalt ugyanis, ami a kamatemelési sorozat végét jelentheti, esetleg korábbi kamatcsökkentést is. Emiatt nagyon jó hangulat alakult ki a tőkepiacokon.

A BUX index Budapesten 0,2 százalékkal süllyed, az OTP 0,1, a Mol 0,3 és a Richter 1,2 százalékos gyengülése okozza ezt. A Telekom négy százalékkal ugrik, erre a cégre még visszatérünk.

380 forint alatt az euró

Az euró hétfő délben 379,70 forint, de volt 379,20 is a délelőtt folyamán. Az erősödés nagy része voltaképpen péntek délután zajlott le, de ma is szépen tartja pozícióját a forint. Az európai földgáz ára is négy százalékkal esik, a kőolaj viszont 1,6 százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Mitől ilyen izmos a forint hétfőn?

Folytatódik a forint erősödése, az EUR/HUF árfolyam hétfő reggel már a 379-es szint közelében mozgott – írta a KBC Equitas.

Azután tudott új lendületet szerezni a forint, hogy a gyengébb amerikai munkaerőpiaci adatokra gyengüléssel reagált a dollár, erősítve a régiós devizákat.

Utoljára egyébként augusztus végén járt ilyen szinteken az EUR/HUF, akkor azonban gyorsabb felpattanás jött innen.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Jönnek a magyar gyorsjelentések

A héten sorban jönnek a nagy magyar tőzsdei cégek jelentései. Először, szerda hajnalban a Richter számait érdemes figyelni, és még ugyanazon a napon teszi közzé adatait a Telekom is, de zárás után. Az OTP és a Mol jelentése pedig péntek hajnalban érkezik a KBC Equitas szerint.

Áremelés OTP-re és Telekomra

Céláremelés érkezett az OTP-re és a Magyar Telekomra – írta az Equilor Befektetési Zrt. Az Autonomous Research 17 554 forintról 17 846 forintra emelte az OTP célárfolyamát, ajánlása pedig változatlanul “felülteljesítő”. A Concorde Értékpapír Zrt. pedig 600 forintról 950 forintra módosította a Magyar Telekom célárfolyamát, változatlanul vételi ajánlással látva el a papírt.

Mindjárt jelent a Richter

A Richter november 8-án teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit. “Árbevétele 14,7 százalékkal, 185,9 milliárd forintra, adózott eredménye pedig 54 százalékkal, 37,9 milliárdra csökkenhetett előrejelzésünk szerint” – írta az Erste Befektetési Zrt. Az árbevétel visszaesésében három fő tényező játszik szerepet:

  1. a forint erősödése év/év alapon,
  2. a román kis- és nagykereskedelmi vállalat értékesítése,
  3. az oroszországi visszaesés a magas bázis és a rubelgyengülés együttes hatásaként.

Észak-Amerikában viszont a 35,4 százalékkal, 751 millió dollárra emelkedő Vraylar-értékesítéseknek köszönhetően ismét erőteljes, 20,9 százalékos lehetett az árbevétel növekedése. Bár e a hatások pozitívan hathatnának az eredménymarzsokra, felülírja azokat a tavaly év végén kivetett különadó. Emiatt csökkenhetett erősen az eredmény.

A díjemelés segíthetett a Telekomnak

A Magyar Telekom is november 8-án, de a piaczárást követően fogja közzétenni a harmadik negyedéves eredményét – írja az Erste Befektetési Zrt.

Az árbevétel 13 százalékkal bővülhetett év/év alapon, elsősorban a magasabb mobilbevételeknek köszönhetően. Pozitívan befolyásolta azt az inflációs díjkorrekció.

Az adózott eredmény pedig 33,8 százalékkal, 22,8 milliárd forintra emelkedhetett a harmadik negyedévben.

Nagyot bukott a guru

A sztárbefektető Warren Buffett tulajdonában lévő Berkshire Hathaway konglomerátum 10,76 milliárd dolláros működési nyereséget ért el a legutóbbi negyedévben, ami elsősorban a saját vállalatai nyereséges üzletmenetének köszönhető. A csoport azonban Apple-részvényeket is birtokol, amelyek zuhanórepülése miatt jókora veszteséget könyvelhettek el. A harmadik negyedévben ez nettó 12,77 milliárd dollár volt, négyszerese az egy évvel korábbinak.

Az Apple részvényei tizenkét százalékkal estek, és más részvénycsomagok is veszítettek az értékükből, mindez 23,5 milliárd dolláros könyv szerinti veszteséget eredményezett. De a 93 éves csúcsbefektető cégcsoportjának nettó eredménye eddig is erősen ingadozott – teszi hozzá a német N-Tv.de.

Elon Musk elindította AI-robotját

Megkezdték a Grok AI mesterségesintelligencia-chatbot forgalmazását, amely készítői szerint képes felülmúlni a ChatGPT teljesítményét is. A Grok havi 16 dollárba kerül az X (volt Twitter) Premium Plus szolgáltatásában, de egyelőre csak korlátozott számú felhasználónak kínálják az Egyesült Államokban. Musk és az xAI csapata szerint “egyedülálló és alapvető előnye”, hogy az X platformon keresztül valós idejű ismeretekkel rendelkezik a világról.

Olyan pikáns kérdésekre is választ ad, amelyeket a legtöbb más AI-rendszer elutasít állítják.

A Grok-ot úgy tervezték, hogy a kérdésekre egy kis szellemességgel válaszoljon, és van egy lázadó jellemvonása is.

Mit csinálnak, ha felmegy a bitcoin? Játszanak

Az amerikai bitcoin-ETF-ek körüli piaci pezsgés (hype) újra felizzította a blokklánc-játékok iránti érdeklődést is Yat Siu, az Animoca Brands alapítója és vezérigazgatója szerint. Számos kriptovaluta árfolyamának emelkedése újra felélesztette a befektetők bizalmát a web3-játékok iránt, új aktivitási hullám indult el – írta a Cointelegraph.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az elmúlt hónapban az Animoca legtöbbet játszott blokklánc-alapú játékában, az Axie Infinity-ben a DappRadar szerint 50 százalékkal nőtt a tranzakciószám és 14 százalékkal a kereskedési volumen. Az Axie Infinitynél az aktivitás egyébként már a július 2-i éves mélypont óta folyamatosan emelkedett.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG