4p

A ritkaföldfém-lelőhelyek igen ritkák. Annyira, hogy világpolitikai kérdés az e nyersanyagokhoz való hozzáférés. Most Finnországban fedeztek fel új lelőhelyet, az év elején pedig Svédországban, így végre csökkenhet Európa kóros függése a főleg kínai importtól. 

Finnország ritkaföldfém-tartalmú ásványokat fedezett fel a Sokli lelőhelyen. A Finnish Minerals Group és a Finn Földtani Intézet kukharenkoitot és kordilitet azonosított a vállalat Sokli lelőhelyén. Ez az első alkalom, hogy ezeket az ásványokat felfedezték az országban – írta a Mining.com. Az esetleges kitermelés azonban ettől még messze van.

"Az eredményeket a jövőben a Sokliban végzett geológiai felmérések és modellezés, valamint az ércfeldolgozás tesztelése során fogjuk felhasználni. Ami az ásványkincsek becslésének, valamint a bányatervezésnek az alapjául szolgál" – mondta a projekt vezetője.

Újabb akkumulátor-nagyhatalom születik

Finnország az akkumulátorfémek kulcsfontosságú bányászati és feldolgozó központjává fejlődik a szaklap szerint. Sokli a világ legnagyobb karbonatit-lelőhelye, az Európában az állandó mágnesek gyártásához évente szükséges ritkaföldfém-mennyiség legalább tíz százalékát kitermelheti.

Ezt az egyedülálló ásványi lelőhelyet Európa nyersanyag-önellátásának megőrzése érdekében termeljük majd ki mondta Pasi Heino, a projekt igazgatója.

A mágnesek előállítása a megújuló energia felhasználásának és a közlekedés villamosításának egyik legfontosabb alapja is. A ritkaföldfémek legnagyobb részét a mágnesekben használják, de szerepük van a vegyiparban, a mikrochipek és más elektromos berendezések előállításában is.

Nyilvános értékpapírpiacokon forgó ritkaföldfém-társaságok (a lista nem teljes). Forrás: Investing.com
Nyilvános értékpapírpiacokon forgó ritkaföldfém-társaságok (a lista nem teljes). Forrás: Investing.com

Hatalmas lelőhely Svédországban

Az év elején a svédországi Kirunában fedeztek fel nagy ritkaföldfém-lelőhelyet, amire a Holdblog hívta fel a figyelmet.

Végre az USA-hoz hasonlóan az EU számára is csökkenhet valamelyest a kínai függés, ha majd egyszer, évek múlva beindulhat a kitermelés értékelték.

Márpedig a függőségünk “nem csekély”, ugyanis a kontinens ritkaföldfém-importjának 98 százalékát Kínából szerzi be, évi mintegy 1400 tonnát. Ez a mennyiség azonban a várakozások szerint 2030-ra 6500 tonnára nőhet.

Egymillió tonna kincs

De ez csak a nyersanyagimport, feldolgozott termékként, például mágnesek formájában évente 16 ezer tonnát importálunk. A svéd lelőhely a becslések szerint egymillió tonna fémet rejt, így jó pár évre biztosíthatja az EU ellátását.

Kína sem pihen

Eközben azonban Kína is tovább ösztönzi a stratégiai fontosságú ritkaföldfémek ágazatának fejlesztését a Mining.com és a Reuters szerint. Az ország közmédiája közölte, hogy koordinálni fogja az iparágban a feltárást, a fejlesztést, a hasznosítást. Peking igen fontosnak tartja ezt a stratégiai ásványkincset.

A VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) – a ritkaföldfémek és más stratégiai fontosságú fémek tőzsdén kereskedett alapja. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) – a ritkaföldfémek és más stratégiai fontosságú fémek tőzsdén kereskedett alapja. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kína egyes ritkaföldfémek előállításának több mint 90 százalékát ellenőrzi. Az ázsiai birodalom 2022-ben a ritkaföldfémek globális bányászati termelésének 70 százalékát adta, őt követte az Egyesült Államok, Ausztrália, Mianmar és Thaiföld – derül ki az USA Földtani Intézetének (USGS) adataiból.

17 ritka elem a modern berendezésekben

A világ második legnagyobb gazdaságának ritkaföldfém-ellátásban betöltött dominanciáját azonban megkérdőjelezik a Kínán kívüli országok folyamatos erőfeszítései. A Kínától való függőség csökkentése érdekében az ellátási lánc változatosabbá tételére (diverzifikálására) törekszenek.

A CRIT Optica Rare Earths & Critical Materials ETF. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A CRIT Optica Rare Earths & Critical Materials ETF. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A ritkaföldfémek egy 17 elemet tartalmazó csoport, amelyet a lézerektől kezdve a katonai berendezéseken át az elektromos járművekben, szélturbinákban és szórakoztatóelektronikai eszközökben található mágnesekig sok területen használnak – teszik hozzá.

Kína korlátoz és véd

Peking októberben bejelentette, hogy a nemzetbiztonság védelme érdekében decembertől kiviteli engedélyeket írt elő egyes grafitszármazékokra. Júliusban pedig a félvezetőiparban széles körben használt galliumra és germániumra vonatkozó exportkorlátozásokat vezetett be, ami augusztusban és szeptemberben fennakadásokat is okozott a chipgyártáshoz használt fémek nemzetközi szállításában.

Emellett Kína szigorúan fel fog lépni az illegális bányászat ellen is az iparágban – tette hozzá az állami műsorszolgáltató. A 17 ásványi anyag kínai kivitele 2023 első kilenc hónapjában 6,6 százalékkal nőtt, éves szinten 40 372 tonnára – derült ki a vámadatokból.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG