7p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.

Pénteken is rossz, sőt inkább nagyon rossz a tőzsdék hangulata az Európai Unióban. A német index egy százalékkal, a francia 2,2-vel, a brit 0,4-el megy le. Az amerikai határidős indexek kisebb, 0,1-0,4 százalékos mínuszban vannak, pedig csütörtök este még új történelmi csúcsra érkeztek, elsősorban a technológiai papírok vezetésével. A fő témák a Tesla részvényesi szavazásai, az Adobe cég gyorsjelentése és prognózisai, valamint persze a kamatvárakozások és az európai politikai feszültségek.

Budapesten a BUX index 0,4 százalékkal esik, pedig csütörtökön napközben történelmi csúcsot is döntött, de azután a forinttal együtt lefelé indult el. Pénteken az OTP 0,3, a Mol 1,0, az Opus 1,2 százalékkal esik, utóbbi a gyorsjelentése nyomán. A Richter 0,3, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékkal javítani tud.

Az euró/forint, az euró/zloty és az euró/cseh korona árfolyamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint, az euró/zloty és az euró/cseh korona árfolyamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az euró/forint árfolyam már 398 forint tíz fillér, ami 1,4 forinttal magasabb a csütörtök estinél. A forint három hónapja, március közepe óta nem volt ennyire gyenge. Az olaj kismértékben esik, az európai földgáz stagnál, az arany és az ezüst felfelé korrigál.

A büntetés miatt esett megint a forint

A hazai deviza csütörtökön is sokat gyengült az euróval szemben, a zárás kicsivel 397 alatt történt, a pénteki nyitásban pedig már 397 fölé emelkedett az EUR/HUF. A hangulatnak nem tett jót az Európai Bíróság büntetése, amit a menekültügyi politika kapcsán kapott Magyarország – írják brókercégek.

Árfolyamok és grafikonok

Ez éves szinten mintegy 140 milliárd forintos terhet jelenthet majd. Nem segíti a forintot a dollár ereje sem – kalkulált az Erste Befektetési Zrt. Pénteken este pedig jön a Fitch bejelentése az szuverén adósságbesorolás felülvizsgálatának eredményéről.

Várakozásunk szerint maradhat a jelenlegi BBB besorolás negatív kilátással írta a brókercég.

Az Apple lekörözte a Microsoftot

Az amerikai részvények csütörtökön új történelmi csúcson zártak, főleg a technológiai részvények emelkedtek. Az Apple megelőzte a Microsoftot, visszahódította a világ legértékesebb vállalatának címét. A befektetői hangulat főleg a mesterséges intelligencia növekedése miatt javul – véli a Bloomberg.

Az amerikai részvények a JPMorgan vagyonkezelési részlege szerint valószínűleg 2024 második felében is erőt fognak mutatni.

Elon Musk 56 milliárd dollárt nyerhet

A Tesla részvényesei két fontos határozatról szavaznak a csütörtöki éves közgyűlésen. Egyfelől Elon Musk 56 milliárd dolláros bércsomagjáról, amit eredetileg 2018-ban fogadtak el, de egy delaware-i bíró januárban érvénytelenítette – írta az Equilor Befektetési Zrt. A másik döntés a Tesla Texasba költözéséről szól.

A kompenzációt támogató részvényesek azzal érveltek, hogy Musk szerves része a Tesla jövőbeli sikerének, és hogy a milliárdos máshol fogja végezni a munkáját, ha nem kap megfelelő díjazást. Azt állítják, hogy a fizetési csomag ösztönzőleg hatott Muskra.

Rajongói segítettek a Tesla-vezérnek?

A hírek szerint mindkét javaslatot elfogadták, részben annak köszönhetően, hogy Musk erős támogatásra lelt a lakossági befektetők körében, akik dicsérik őt a Tesla múltbeli eredményeiért. Szavazataik segítettek ellensúlyozni több intézményi befektető hangos ellenállását, akik aggályokat fogalmaztak meg a fizetés túlzott nagysága miatt, ami a legnagyobb az amerikai vállalati történelemben – írta az Investing.com.

Elon Musk tweetje és ábrája az X-en a Texasba költözés szavazásának állásáról. (Kékkel az “igen” szavazatok, naranccsal a szükséges szavazatok száma.)

4iG, Opus-bejelentések

A 4iG bejelentette, hogy leányvállalatára 120 millió forintos bírságot szabott ki a GVH, még a korábbi tulajdonos időszakában elkövetett, 2022-es jogsértés miatt. Péntek reggel pedig az Opus tette közzé első negyedéves eredményeit, a cégcsoport 144 milliárd forintos bevételt ért el, és EBITDA soron 24,7 milliárdos eredményt realizált. A magyar ipar általános gyengélkedése nem segítette a cégcsoport forgalmát – foglalta össze a K&H Értékpapír. Lásd még:

Lejtőre küldték a jent

Gyengült a japán jen, miután a Bank of Japan elhalasztotta a kötvényvásárlások menyiségének csökkentését. Változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, és közölte, hogy júliusi ülésén ismerteti a vásárlások mennyiségének csökkentésére vonatkozó terveit – írta a Bloomberg.

A döntés napokkal azután született, hogy a Federal Reserve tisztviselői visszavettek az idei kamatcsökkentési várakozásaikból, ami egyébként is nyomást gyakorolt a japán valutára (és erősítette a dollárt).

Zuhantak a francia kötvények (is)

A politikai bizonytalanság miatt tovább mélyült a francia kötvénypiac válsága, az árfolyamok csütörtökön is zuhantak. A befektetők aggódnak, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás pártja lazább költségvetési politikát folytat, ha megnyeri a közelgő választásokat. A héten a francia kötvények hozamfelára például Németországhoz képest ugrásszerűen megnőtt, a 2011-es európai adósságválság óta a legnagyobb mértékű elmozdulást lehetett látni – írta a Bloomberg.

A héten a francia részvények is jelentősen alulteljesítették európai társaikat.

Valamikor a nyáron jön az Ethereum ETF?

Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC elnöke, Gary Gensler szerint az Ethereum ETF-ek végső jóváhagyása (az “S1 űrlap”) a nyár folyamán várható – derült ki a szenátus egy bizottsági meghallgatásán. Ezt követheti a tényleges kereskedés. Nemrég a szervezet a “19b-4 űrlapot” hagyta jóvá, ami az egyik feltétel volt, de az S1 űrlap is kell, mielőtt a kereskedés megkezdődhet.

Egyes kibocsátók még mindig dolgoznak a regisztrációs folyamaton, de ez zökkenőmentesen folyik – mondta Gensler.

A SEC több reménybeli Ethereum ETF-kibocsátó, köztük a VanEck és a BlackRock számára is jóváhagyta a 19b-4 formanyomtatványokat, ami a korábbi álláspontjának változását jelezheti.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Mesterséges szuperintelligenciára szövetkeznek

Az ASI Alliance (Artificial Superintelligence Alliance) nevű kriptovaluta-projekt július 15-re ütemezte át a tervezett egyesülést (június 13-ról), amelynek során a Fetch.ai, a SingularityNET és az Ocean Protocol együtt hoz létre új vállalkozást. Amint a technikai integrációkat véglegesítik, az ASI token (érme) elindul, és a jelenlegi FET, AGIX és OCEAN tokenek önálló kereskedése megszűnik. A token-tulajdonosokat biztosították arról, hogy részükről nincs szükség további lépésekre.

Az egyesülés célja, hogy létrehozza a legnagyobb nyílt forráskódú, decentralizált hálózatot, amely a mesterségesintelligencia-iparra összpontosít. Amely így kihívást jelenthet a nagy technológiai vállalatoknak is a mesterséges intelligencia területén. Az ASI a fejlett mesterséges intelligenciára, a blokkláncra és a decentralizált irányításra (governance) irányuló közös törekvés szimbóluma lehet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18620 18380 18645 +0,49% 0 0 9 362 778 615 HUF 2024-07-19 17:08:50
MOL 2846 2844 2872 -1,04% 0 0 805 816 116 HUF 2024-07-19 17:14:19
MTELEKOM 1078 1078 1090 -1,10% 0 0 268 492 866 HUF 2024-07-19 17:05:13
RICHTER 9765 9605 9765 +0,88% 0 0 679 946 545 HUF 2024-07-19 17:05:14
OPUS 436 435 439 +0,23% 0 0 59 004 475 HUF 2024-07-19 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a budapesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:55
A részvénypiac forgalma 11,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírta 390 forint alatt az euró, szemüveget a Facebook-nak
Eidenpenz József | 2024. július 19. 12:19
Rossz a hangulat, a részvényindexek többsége jelentősebb mínuszban van, a BUX egyenlőre megúszta minimális gyengüléssel. A forint nagyjából stagnál, egyre inkább az MNB keddi kamatdöntése befolyásolhatja. Szemüveggyártót vehet a Facebook, vadászat folyik az árnyékflottára, azaz orosz az olajszállító hajókra. Jó jelentést, de pesszimistább előrejelzést tett közzé a Netflix.
Részvény / Deviza / Áru Meg se kottyant a hőség a forintnak, még jót is tett neki
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 18:53
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Inkább csak az a kérdés, hogy mikor? Földindulástól tartanak a szakértők
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 18:39
Az elmúlt két év a tőzsdék töretlen meneteléséről szólt, ám ahogy ez a börzék világában megszokott, a hegymenetet szakadékba zuhanás követheti. 
Részvény / Deviza / Áru Megváltotta a világot csütörtökön az OTP és a Mol a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 390 forint alá bukott az euró, a fogyi lesz a jövő bombaüzlete
Eidenpenz József | 2024. július 18. 12:36
Máris elmúlt a tőzsdék rosszkedve, ami főleg Amerikán söpört végig szerdán, a BUX is emelkedik. A forint is erős, június eleje óta nem látott szinten járt. A fogyókúrás gyógyszer lehet a jövő bombaüzlete. Mire számíthatunk Trumptól a tőzsdén, melyek a Trump-részvények? Kína gátolja az ezüstöt? Két nap, két sok millió dolláros hackertámadás.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz azzal, aki nem vett szerdán eurót a nyaralásra?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 07:32
A reggeli állás szerint semmi, majd vesz ma: egyelőre teljesen beállt a jegyzés.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mennyire ártott a hőség a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:54
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is csak ásítoztak szerdán Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,08 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel 72 539,74 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG