BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 3. 11:13

Fél éve nem látott eséssel zártak az amerikai piacok, Kínában pedig a koronavírus miatt meghosszabbított ünnepi szünet után öt éve nem látott szakadással indult újra a tőzsdei kereskedés. Egyre biztosabb, hogy a járvány komoly gazdasági károkat okoz, a befektetők viszont abban bíznak, hogy monetáris és fiskális lazítás jön, ami akár az árfolyamok emelkedését is hozhatja.

Napról-napra több betegről és áldozatról adnak számot a kínai hatóságok, ami miatt több ország informálisan karanténba tette Pekinget, a nemzetközi légijáratok egy részét ugyanis leállították. Az is jelzi, a kivárást, hogy a napokban több nemzetközi óriásvállalat jelezte, hogy szünetelteti a kínai operációját, így például az IKEA bezárta az áruházait, míg az Apple azt jelentette be, hogy a koronavírussal összefüggő óvintézkedések miatt február 9-éig nem nyitnak ki kínai irodái és 42 boltja. Mellettük hivatalosan már korábban bejelentette a Google, az Amazon és a Microsoft is, hogy a helyi irodáiban felfüggesztik a munkavégzést. Két nagy vendéglátóipari lánc, a Starbucks és a McDonald's pedig az éttermeik egy részét zárta be.

Arról nem beszélve, hogy több, az idegenforgalommal kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozás adott ki figyelmeztetést az utóbbi napokban, a tőzsdéken pedig a légitársaságok, a nagy szállodaláncok, és egyes kaszinócégek részvényei is erősen alulteljesítők voltak. Talán a fentiekből is látszik, hogy a koronavírus immár biztosan érezhető hatással van nem csak a kínai, hanem a világgazdaságra is. A befektetők viszont egyelőre nem kapcsoltak pánik üzemmódba, sokan ugyanis azt remélik, hogy a jegybankok és a kormányok újabb lazításokat és gazdaságösztönző programokat jelentenek be, amelyek átbillenthetik a világgazdaság szekerét ezen az akadályon. Ezt nehéz megítélni, ráadásul a piacok hangulata folyamatosan változik a napvilágra kerülő hírek hatására, nézzük a legfontosabbakat.

1; Szakadtak a kínai tőzsdék, menti a helyzetet a jegybank
Közel öt éve nem volt ilyen rossz napja a kínai tőzsdéknek, mint hétfőn, amikor több mint egy hét elteltével, a tüdőgyulladás-járvány miatt meghosszabbított holdújévi ünnepek után először újraindult a kereskedés Sanghajban és Sencsenben. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 7,72 százalékkal, 2746,61 pontra, hat havi mélypontra zuhant.
A kínai központi bank (PBOC) próbálta gyorsan orvosolni a helyzetet, hiszen a lassuló gazdaság élénkítésére és a kornoavírus miatti tőzsdepánik enyhítésére reagálva tavaly november óta először csökkentette a hétnapos, illetve a tizennégynapos hitelköltséget hétfőn. A fordított repokamatok csökkentése mellett 2004 óta a legnagyobb értékű, 174 milliárd dollárnyi likviditást pumpált a pénzpiacokra. A tőzsdefelügyelet is lépéseket tett az eladási hullám fékezésének érdekében, egyebek között a shortolás korlátozásával.

2; Fontos beszédet mond Trump
Donald Trump amerikai elnök kedden tartja meg évértékelő beszédét "az Unió állapotáról", amelynek több mint kétszáz évre visszanyúló hagyománya van az Egyesült Államokban. A kongresszus két háza előtt elmondott beszédben a mindenkori elnök általában a nemzet gazdaságának helyzetéről, az általa követett politika prioritásairól, valamint a terveiről szól.
Donald Trump elnök mostani beszédéről a Fehér Ház előzetesen nem adott ki tájékoztatót. Az amerikai lapok meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva számolnak be arról, hogy Trump optimizmust sugárzó beszédre készül, elemezve kormányzata politikájának sikereit. Várhatón kiemeli a szárnyaló gazdaságot, a több mint négy évtizede nem tapasztalt alacsony munkanélküliséget, a munkások és a középosztály anyagi helyzetének javulását.
A lapok arról is beszámolnak, hogy az elnök hangsúlyosan szól majd az általa, illetve a kormányzat által tető alá hozott új kereskedelmi egyezményekről: az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodást (NAFTA) felváltó amerikai-mexikói-kanadai egyezményről (USMCA), valamint a Kínával megkötött részleges kereskedelmi megállapodásról.
Elemzők biztosra veszik, hogy Donald Trump nem felejt el szólni az impeachmentről. Annál is kevésbé, mert az évértékelőt követő napon, szerdán szavaz majd a republikánus többségű szenátus arról, hogy felmenti-e a demokrata párti törvényhozók által megfogalmazott vádak alól, vagy sem. Csaknem valamennyi amerikai kommentátor szerint egyébként Trump felmentése várható.

3; Kedvezőtlen adatok érkeztek Kínából
Öthavi mélypontra gyengült a kínai feldolgozóipar teljesítménye januárban, ráadásul az új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járvány tovább erősítette a világ második legnagyobb gazdaságát fenyegető kockázatokat. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,1 pontra süllyedt az előző havi 51,5 pontról. Elemzők 51,3 pontra számítottak januárról.
Az sem ad okot optimizmusra, hogy négy év után tavaly először csökkent a kínai iparvállalatok nyeresége annak hatására, hogy lelassult a gazdaság bővülése és számos cég megsínylette az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktust. A kínai statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy az ipari nagyvállalatok nyeresége 6199,6 milliárd jüan (897,96 milliárd dollár) volt, ami 3,3 százalékos csökkenés 2018-hoz képest. Az első 11 hónapban az éves szintű nyereségcsökkenés kisebb, 2,1 százalék volt. Utoljára 2015-ben csökkent a kínai vállalatok nyeresége, akkor 2,3 százalékkal.

4; Európában is pesszimista az üzleti hangulat
Ismét zsugorodott az euróövezet magánszektorának teljesítménye januárban, de bizakodásra ad okot, hogy a visszaesés 2019 áprilisa óta a legkisebb volt. Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn azt közölte, hogy az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 47,9 pontra, tavaly április óta legmagasabb szintre emelkedett a decemberi 46,3 pontról. Elemzők 47,8 pontra számítottak januárra. A januári mutató már a tizedkettedik egymást követő hónapban állt a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.

5; Jövedelmező volt az ünnepi szezon a Ryanair számára
A vállalat 7,9 euró centes egy részvényre jutó eredményt ért el, ami 8,1 centtel haladja meg a prognózist. A vártnál jobb eredmény a rengeteg karácsonyi és újévi last-minute foglalásoknak köszönhető, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Árbevétel tekintetében 1,91 milliárd eurót értek el, ami 6,5 százalékkal magasabb az elemzői várakozásoknál és közel 24,5 százalékkal a tavalyi bevételhez képest. A 700 millió eurós saját részvény visszavásárlási programját a légitársaság júliusig meghosszabbítja a Boeing 737 Max körüli bizonytalanságok miatt. A program eredetileg májusban fejeződött volna be. Júliust követően ugyanakkor felfüggesztik a részvények további visszavásárlását és a vállalat adósságainak csökkentésére helyezik át a hangsúlyt. A pénzügyi igazgató hozzátette, hogy idén szeptemberben és októberben szállíthatnak újra utasokat a 737 Max gépek. A pénzügyi igazgató várakozásai szerint idén télen 50 ilyen gép állhat újra forgalomban majd 50-50 a következő két évben majd újabb tíz 2023-ban. A vállalat a teljes évre vonatkozó adózás utáni eredmény várakozásai az előre jelzett 0,95 és 1,05 milliárd dolláros sáv közepére várható. A vállalat részvényei 2,9 százalékos emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedési napot.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Friss
hírlevél