TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Fél éve nem látott eséssel zártak az amerikai piacok, Kínában pedig a koronavírus miatt meghosszabbított ünnepi szünet után öt éve nem látott szakadással indult újra a tőzsdei kereskedés. Egyre biztosabb, hogy a járvány komoly gazdasági károkat okoz, a befektetők viszont abban bíznak, hogy monetáris és fiskális lazítás jön, ami akár az árfolyamok emelkedését is hozhatja.

Napról-napra több betegről és áldozatról adnak számot a kínai hatóságok, ami miatt több ország informálisan karanténba tette Pekinget, a nemzetközi légijáratok egy részét ugyanis leállították. Az is jelzi, a kivárást, hogy a napokban több nemzetközi óriásvállalat jelezte, hogy szünetelteti a kínai operációját, így például az IKEA bezárta az áruházait, míg az Apple azt jelentette be, hogy a koronavírussal összefüggő óvintézkedések miatt február 9-éig nem nyitnak ki kínai irodái és 42 boltja. Mellettük hivatalosan már korábban bejelentette a Google, az Amazon és a Microsoft is, hogy a helyi irodáiban felfüggesztik a munkavégzést. Két nagy vendéglátóipari lánc, a Starbucks és a McDonald's pedig az éttermeik egy részét zárta be.

Arról nem beszélve, hogy több, az idegenforgalommal kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozás adott ki figyelmeztetést az utóbbi napokban, a tőzsdéken pedig a légitársaságok, a nagy szállodaláncok, és egyes kaszinócégek részvényei is erősen alulteljesítők voltak. Talán a fentiekből is látszik, hogy a koronavírus immár biztosan érezhető hatással van nem csak a kínai, hanem a világgazdaságra is. A befektetők viszont egyelőre nem kapcsoltak pánik üzemmódba, sokan ugyanis azt remélik, hogy a jegybankok és a kormányok újabb lazításokat és gazdaságösztönző programokat jelentenek be, amelyek átbillenthetik a világgazdaság szekerét ezen az akadályon. Ezt nehéz megítélni, ráadásul a piacok hangulata folyamatosan változik a napvilágra kerülő hírek hatására, nézzük a legfontosabbakat.

1; Szakadtak a kínai tőzsdék, menti a helyzetet a jegybank
Közel öt éve nem volt ilyen rossz napja a kínai tőzsdéknek, mint hétfőn, amikor több mint egy hét elteltével, a tüdőgyulladás-járvány miatt meghosszabbított holdújévi ünnepek után először újraindult a kereskedés Sanghajban és Sencsenben. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 7,72 százalékkal, 2746,61 pontra, hat havi mélypontra zuhant.
A kínai központi bank (PBOC) próbálta gyorsan orvosolni a helyzetet, hiszen a lassuló gazdaság élénkítésére és a kornoavírus miatti tőzsdepánik enyhítésére reagálva tavaly november óta először csökkentette a hétnapos, illetve a tizennégynapos hitelköltséget hétfőn. A fordított repokamatok csökkentése mellett 2004 óta a legnagyobb értékű, 174 milliárd dollárnyi likviditást pumpált a pénzpiacokra. A tőzsdefelügyelet is lépéseket tett az eladási hullám fékezésének érdekében, egyebek között a shortolás korlátozásával.

2; Fontos beszédet mond Trump
Donald Trump amerikai elnök kedden tartja meg évértékelő beszédét "az Unió állapotáról", amelynek több mint kétszáz évre visszanyúló hagyománya van az Egyesült Államokban. A kongresszus két háza előtt elmondott beszédben a mindenkori elnök általában a nemzet gazdaságának helyzetéről, az általa követett politika prioritásairól, valamint a terveiről szól.
Donald Trump elnök mostani beszédéről a Fehér Ház előzetesen nem adott ki tájékoztatót. Az amerikai lapok meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva számolnak be arról, hogy Trump optimizmust sugárzó beszédre készül, elemezve kormányzata politikájának sikereit. Várhatón kiemeli a szárnyaló gazdaságot, a több mint négy évtizede nem tapasztalt alacsony munkanélküliséget, a munkások és a középosztály anyagi helyzetének javulását.
A lapok arról is beszámolnak, hogy az elnök hangsúlyosan szól majd az általa, illetve a kormányzat által tető alá hozott új kereskedelmi egyezményekről: az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodást (NAFTA) felváltó amerikai-mexikói-kanadai egyezményről (USMCA), valamint a Kínával megkötött részleges kereskedelmi megállapodásról.
Elemzők biztosra veszik, hogy Donald Trump nem felejt el szólni az impeachmentről. Annál is kevésbé, mert az évértékelőt követő napon, szerdán szavaz majd a republikánus többségű szenátus arról, hogy felmenti-e a demokrata párti törvényhozók által megfogalmazott vádak alól, vagy sem. Csaknem valamennyi amerikai kommentátor szerint egyébként Trump felmentése várható.

3; Kedvezőtlen adatok érkeztek Kínából
Öthavi mélypontra gyengült a kínai feldolgozóipar teljesítménye januárban, ráadásul az új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járvány tovább erősítette a világ második legnagyobb gazdaságát fenyegető kockázatokat. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,1 pontra süllyedt az előző havi 51,5 pontról. Elemzők 51,3 pontra számítottak januárról.
Az sem ad okot optimizmusra, hogy négy év után tavaly először csökkent a kínai iparvállalatok nyeresége annak hatására, hogy lelassult a gazdaság bővülése és számos cég megsínylette az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktust. A kínai statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy az ipari nagyvállalatok nyeresége 6199,6 milliárd jüan (897,96 milliárd dollár) volt, ami 3,3 százalékos csökkenés 2018-hoz képest. Az első 11 hónapban az éves szintű nyereségcsökkenés kisebb, 2,1 százalék volt. Utoljára 2015-ben csökkent a kínai vállalatok nyeresége, akkor 2,3 százalékkal.

4; Európában is pesszimista az üzleti hangulat
Ismét zsugorodott az euróövezet magánszektorának teljesítménye januárban, de bizakodásra ad okot, hogy a visszaesés 2019 áprilisa óta a legkisebb volt. Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn azt közölte, hogy az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 47,9 pontra, tavaly április óta legmagasabb szintre emelkedett a decemberi 46,3 pontról. Elemzők 47,8 pontra számítottak januárra. A januári mutató már a tizedkettedik egymást követő hónapban állt a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.

5; Jövedelmező volt az ünnepi szezon a Ryanair számára
A vállalat 7,9 euró centes egy részvényre jutó eredményt ért el, ami 8,1 centtel haladja meg a prognózist. A vártnál jobb eredmény a rengeteg karácsonyi és újévi last-minute foglalásoknak köszönhető, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Árbevétel tekintetében 1,91 milliárd eurót értek el, ami 6,5 százalékkal magasabb az elemzői várakozásoknál és közel 24,5 százalékkal a tavalyi bevételhez képest. A 700 millió eurós saját részvény visszavásárlási programját a légitársaság júliusig meghosszabbítja a Boeing 737 Max körüli bizonytalanságok miatt. A program eredetileg májusban fejeződött volna be. Júliust követően ugyanakkor felfüggesztik a részvények további visszavásárlását és a vállalat adósságainak csökkentésére helyezik át a hangsúlyt. A pénzügyi igazgató hozzátette, hogy idén szeptemberben és októberben szállíthatnak újra utasokat a 737 Max gépek. A pénzügyi igazgató várakozásai szerint idén télen 50 ilyen gép állhat újra forgalomban majd 50-50 a következő két évben majd újabb tíz 2023-ban. A vállalat a teljes évre vonatkozó adózás utáni eredmény várakozásai az előre jelzett 0,95 és 1,05 milliárd dolláros sáv közepére várható. A vállalat részvényei 2,9 százalékos emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedési napot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél