Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarországon az intézményi befektetők számára rekordnagyságú, mínusz négy százalékos reálkamat van érvényben. Így egyáltalán nem meglepő a forint gyengülése, és ha nem túl gyorsan történik, az MNB is tovább engedheti ezt. Nem lenne meglepő 2-3 éven belül egy 360 forint körüli euró – mondja az Axiom Alapkezelő.
Schuszter Péter

A forintnak nem lesz a legjobb éve 2020-ban, mert messze ennél a devizánál van a legalacsonyabb reálkamat a világon. Több mint mínusz három százalék még a 0,9 százalékos alapkamattal számolva is. Ekkora rövid távú hozam azonban az intézmények számára nem is elérhető. Valójában sok esetben mínusz négy százalék a reálkamat – mondta Koncz Péter, az Axiom Alapkezelő vezető portfólió-menedzsere egy sajtóreggelin.

Így a forint érthető módon folyamatosan értékelődik le. Az Axiom Alapkezelő is erre számít a közeljövőben. Annál is inkább, mert az MNB-nek a jelek szerint nincsen semmi késztetése arra, hogy ezen a tendencián változtasson. Ha két-három év múlva lesz 360 forint az euró, az vélhetően elfogadható lehet a jegybank számára. (Ma reggel ismét a 338,80-as csúcsot ostromolta az árfolyam – a szerk.)

Egy folyamatos forintleértékelődés a jelek szerint a jegybank számára is kívánatos. Hiszen a forint gyengülése jó a magyar exportőrök számra. De ezen kívül a magyar kormány kamatterheit is csökkenti. (A magyar jövedelmek leértékelődése már csak “járulékos veszteség” a szakember szerint.) Ha azonban már idén nyáron lenne 360 forint az euró, az vélhetően nem lenne elfogadható. A monetáris politika ezzel együtt jelenleg működőképes.

Ennél sokkal rosszabb forintvilág jöhet

Az opciós üzletekre specializálódott alap egyébként viszonylag ritkán spekulál az euró/forintra. Arra ugyanis kevés esélyt látnak, hogy a forint erősödjön. A másik oldalon, gyengülő forintnál pedig olyan az árazás, hogy nem éri meg opciókat kiírni a jelenlegi környezetben. Így inkább csak óvatos, rövid távú pozíciókat vesznek fel a forintra. Egyes termékekre, mint például zloty, pedig nemigen tudnak üzletet kötni, mivel ezek opciós piaca túl kicsi.

Ha a világban valamilyen nagyobb probléma lépne fel, akkor ennél sokkal rosszabb forgatókönyvek is jöhetnek a forint számára – hangzott el. Válság, recesszió esetén elképzelhető, hogy “bedobnák a lovak közé a gyeplőt”, végképp elengednék a forint árfolyamát – mondja Koncz Péter. Bár maga is elismeri, hogy véleménye a pesszimistábbak közé tartozik.

A dollártól a koronáig

Az alapkezelőnél az euró/dollár devizapártól azt várják, hogy az euró lassan magára talál. Egy esetleges amerikai kamatcsökkentést sem lehet kizárni, ez segítheti az eurót.

A norvég korona nagyon sokat gyengült tavaly, a forinthoz hasonlóan. A koronát az olajárak ingadozása is befolyásolja. De ez az egyetlen olyan ország, amelynek minősítése AAA, és mégis pozitív hozamot lehet elérni a devizáján. A kamatkülönbözet miatt a norvégok pénze így inkább az erősödés felé mozdulhat el. A svéd korona viszont az ország stabil gazdasága ellenére is gyengülhet.

Az opcióktól a lábtörésig

Koncz Péter szerint az opciókra, amelyek cége specialitását képezik, a biztosítások analógiáját lehet alkalmazni. A biztosítások eladói az opciók eladóihoz hasonlítanak. A biztosító például elad egy síbaleset-biztosítást, az opció kiírója pedig egy biztosítást arra, ha valamely árfolyam túlságosan elmozdulna.

Mitől (nem) kell félni idén?

Ebben az évben a világgazdaságban az előrejelzések szerint viszonylag jó év következhet. lehetséges, de nem feltétlenül komoly kockázatok az Axiom szerint:

– A kereskedelmi háború kiújulása

– Az amerikai elnökválasztás

– Lokális konfliktusok

– A társadalmi elégedetlenség növekedése, balra vagy jobbratolódás a politikában

– A monetáris vagy a fiskális politika esetleges meglepetései

Ezek után ahogy a síelők többsége sem szokta eltörni a lábát, egyes pénzügyi termékek árának elszabadulása is kevéssé valószínű. Így az opciókkal foglalkozó alapkezelő dolga bizonyos szempontból könnyű, mert nem azt akarja megmondani, mint a többi alapkezelő, hogy mi lesz, mi fog történni. Inkább azt, mi az, ami nagy valószínűséggel nem fog bekövetkezni.

Ifjak több évtizedes múlttal

A hazai piac egyik legifjabb, de legrutinosabb szereplőjének nevezte az Axiom Alapkezelőt Schuszter Péter vezérigazgató. Amely olyat kínál, ami a magyar piacon még nincsen, így más alapkezelőkhöz nem hasonlítható. Csak így van jogosultsága egy magánszemélyek által alapított magyar alapkezelőnek, ha újat tud nyújtani – vélte. Egy “niche” piaci szegmensben jelentek meg (réspiacon, szűk részpiacon – a szerk), amikor opciós piaci műveletekre  specializálódtak.

Jelenleg elsősorban devizaopciókkal kereskednek nagyobb mértékben. A közeljövőben azonban egy részvényopciós alapot is terveznek. Egy-két hazai alapkezelő aktív ugyan valamilyen mértékben az opciós piacokon, de csak erre szakosodott alapot egyik sem hozott létre – hangzott el.

Nyolcmilliárd felett a vagyon

Nem a retail (lakossági), hanem a private banking ügyfélkört akarják megcélozni. Az alapkezelő több mint nyolcmilliárd forint vagyont kezel egy nyilvános és három zárt körű alapban. (Axiom EF, Axiom V, Axiom Bónusz.) A nyilvános Axiom Aplus vagyona ebből 3,5 milliárd.

Az Axiom Alapkezelő vezető munkatársai: Molnár Tímea operációs vezető, Schuszter Péter vezérigazgató, Koncz Péter és Zakár Tivadar portfolió menedzserek

Az Axiom Aplusz 9,1 százalékos hozamot ért el tavaly. Ez hét százalékpont felülteljesítés a teljesítménymérésre kiválasztott irányadó index, azaz a benchmark felett. Ezzel bekerültek az első tízbe a hazai abszolút hozamú alapok között – mondta Schuszter Péter. Az indulás óta elért 7,2 százalékos hozammal pedig a negyedik volt a maga kategóriájában.

Stresszteszteket készítenek

A cég stratégája azt célozza meg, hogy megállapítsák, mik azok a forgatókönyvek, amelyek nem fognak bekövetkezni. Ha ez valóban így történik, hozamprémiumra tehetnek szert. Például, ha nem lesz 350 forint felett az euró/forint árfolyam a következő hónapokban. Euró/forint, dollár/forint, norvég korona, zloty voltak a főbb devizapárok, amelyekkel hozamokat tudtak elérni tavaly.

Az átlagostól eltérő kockázat miatt nagyon komplex számításokat és előrejelzéseket végeznek, stresszteszteket készítenek. Megvizsgálják például, mekkora veszteséget érne el az alap, ha bekövetkeznének olyan események, mint az “orosz válság” (1998) vagy a Lehman-csőd (2008). Vagy ha globálisan elterjedne egy vírus.

Egymást kioltó kockázatok

Az alapban azonban vannak olyan befektetések, amelyek kockázata csökkenti vagy kioltja egymást, így az egész alapban jelen levő kockázat alacsonyabb lehet, mint az egyes befektetéseknél. A jellemző tőkeáttétel, amivel dolgoznak, 2-4-szeres – mondták el.

Az alap befektetési jegyeinek forgalmazását egyelőre az alapkezelő maga végzi, de tárgyalnak más potenciális forgalmazókkal is. Az idei tervek között a portfóliókezelés elindítása, új alap is szerepel. Hosszabb távon a Mesterséges Intelligenciával is foglalkozni szeretnének.

Schuszter Péter 25 évig volt a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A Bamosz elnökségi tagja, a BÉT-nél a befektetők képviselője. A cég fő tulajdonosa Emőri Gábor (I-Cell cégcsoport).

(Az alapkezelővel nemrég interjút is készítettünk.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13080 13070 13260 -0,87% 13085 13150 583 986 480 Ft 2021-04-19 14:13:49
MOL 2062 2054 2090 -0,48% 2058 2062 768 339 778 Ft 2021-04-19 14:13:29
MTELEKOM 415 414 421 -1,07% 415 415 102 063 524 Ft 2021-04-19 13:55:54
RICHTER 8535 8505 8750 -1,50% 8525 8535 750 566 705 Ft 2021-04-19 14:08:35
OPUS 248 245 250 -0,80% 248 248 19 283 015 Ft 2021-04-19 13:42:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Véres vasárnap a bitcoinpiacon, baljós árnyak a Tesla felett
Eidenpenz József | 2021. április 19. 12:44
Nagyot zuhantak a kriptodevizák a hétvégén, állítólag egymillió tőkeáttételes számlát kellett likvidálni, de ma konszolidálódni látszanak. A Tesla napját egy baleset árnyékolja be, de a Volkswagen is nagyon nyomul Kínában. Az európai tőzsdék szerény pluszban vannak, de négy fontosabb magyar rézvényből három esik.
Részvény / Deviza / Áru Követte a pozitív nemzetközi hangulatot a BUX pénteken
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 16. 19:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 370,90 pontos, 0,87 százalékos emelkedéssel, 42 997,61 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 360 felett az euró ára, a Daimler az európai tőzsdék motorja
Eidenpenz József | 2021. április 16. 12:34
Rekordot rekordra halmoznak a tőzsdék, a Dow Jones indexet ma a német DAX követi a sorban. Jó gyorsjelentések érkeztek mindkét kontinensről, a Daimler vagy az amerikai nagybankok sokat lendítettek a hangulaton. Csúcson a katalizátor-fémek árfolyama, a kriptó-őrület pedig a második vonalban folytatódik.
Részvény / Deviza / Áru Miért olyan nagy durranás a Coinbase, és mi jöhet még?
Eidenpenz József | 2021. április 16. 09:56
Sikernek számít a Coinbase amerikai kriptodeviza-tőzsde részvénykibocsátása, a sok tízmilliárd dolláros összértékű társaság egyben fontos hidat vert a kriptóvilág és a hagyományos pénzügyi szektor között. Másrészt azonban csak egy hosszabb folyamat egyik újabb állomása, amely során a két szféra egyre jobban összefonódik. Amit részvénytársaságok, pénzügyi szolgáltatók, befektetési alapok, ETF-ek és más konstrukciók tömege jelez.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat? Így teljesített ma a budapesti index
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 15. 18:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 111,77 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 42 626,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Bankot vehet az OTP, kedvező képet festenek a gazdaságról a gyorsjelentések
Eidenpenz József | 2021. április 15. 12:32
Enyhe emelkedéssel folyik a kereskedés Európában, és Pesten is ez a jellemző, de a Richter visszahúzza a mezőnyt. Az OTP állítólag szlovén bank megvásárlására készül, ami jól illene a portfóliójába. Sikeres volt a Coinbase-részvények bevezetése, de jóval lejjebb zártak a napi csúcsnál. Elképesztő magasságokban a faanyag ára.
Részvény / Deviza / Áru Eladási hullám a BÉT-en – nagyot gyengült a Mol és a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 18:11
A nemzetközi befektetői hangulat sem volt valami jó. 
Részvény / Deviza / Áru Kiütötte a biztosítékot az OTP és a Mol, izzik a levegő a tech-szektorban
Eidenpenz József | 2021. április 14. 12:26
Tegnap a tech-szektor emelkedett nagyot, miután a Johnson & Johnson oltásával kapcsolatos probléma lassíthatja a vírusválság leküzdését. Ma beindul a gyorsjelentési szezon, nagy tőzsdei bevezetés jön a hagyományos és a kriptodeviza-szektor határmezsgyéjén, és dőlnek a rekordok. Miért gyenge az OTP és a magyar részvénypiac?
Részvény / Deviza / Áru Eladási hullám érte el a MOL-t és az OTP-t
MTI | 2021. április 13. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 401,62 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 42 865,63 ponton zárt kedden. Az egyik elemző szerint indokolatlan eladási hullám érte el a MOL-t és az OTP-t.  
Részvény / Deviza / Áru A Fed titkos nevelése a tőzsdei bika? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 12:27
Kivárnak a piacok az induló gyorsjelentési szezon és az amerikai inflációs adat előtt, Európában és Budapesten enyhe optimizmus tapasztalható. A forint gyengül, mintha fordulat jött volna az emelkedő szakasz után. Új rekordot hozott a bitcoinnak a Coinbase-kibocsátás, vagy fordított az összefüggés? A Fed vezérelte tőzsdeélénkítés valójában fogyasztás-ösztönzés egy amerikai szakértő szerint.
hírlevél
depositphotos