9p
A bitcoinon túl is van élet, méghozzá nagyon is pezseg: számos kriptodevizával működő alkalmazás, weboldal célozza meg a felhasználók azon vágyát, hogy szórakozva keressenek egy kis kriptodevizát. Játékkal, szerencsejátékkal, blogolással, képmegosztással – sőt egyszerűen csak olvasgatással is lehet.
Reklámnézésért kriptodevizát adnak (Fotó: Brave.com)

Miközben egyes közgazdászok még azon vitatkoznak, hogy a bitcoin és a többi kriptodeviza lehet-e pénz, vagy mikor fog az értékük nullára zuhanni, egy gobális mértékkel kicsiny, talán pár százezer fős közösség ezen már régen túllépett. Egyszerűen használják ezeket az eszközöket, és távolról sem csak pénzküldésre.

Megkülönböztetik az első generációs kriptodevizákat, mint a bitcoin és főleg azok klónjai, másolatai: a litecoin, a dogecoin, illetve több, mára többé-kevésbé kihalt korai kezdeményezés. Ezek célja valóban fizetések lebonyolítása, esetleg egyfajta értékfelhalmozás, befektetés.

Ha a konvencionális szakemberek szerint nincs is értékük, elég, hogy sokan úgy gondolják, hogy van. Főleg a fiatalok, az Y, Z generáció, de idősebbek is. A bitcoint digitális aranynak tekintik, a litecoint pedig hívei digitális ezüstnek.

Szoftvert futtató blokklánc

A második generációs kriptodevizák már nem a bitcoin utánzatai, és sokkal többre hivatottak. Egyfajta virtuális számítógépek az interneten, amelyeket bárki programozhat, szoftvert tud rájuk írni. Ezeket a programokat, “okosszerződéseket” azután a kriptodevizát nyilvántartó hálózat, a blokklánc futtatja, szétszórva a világban sok számítógépen. “Decentralizált applikációk”, azaz dApp-ok jönnek létre.

De nézzük inkább a gyakorlatban. Az ezzel foglalkozó “State of the Dapps” oldal gyűjti és rangsorolja folyamatosan azokat az alkalmazásokat, amelyeket a második generációs kriptodeviza-blokkláncokon futtatnak és használnak az emberek.

Mennyi a felhasználó?

Az oldal saját összetett rangsorolási rendszert használ, ahol az aktív felhasználók száma, a tranzakciók összértéke, a programozói fejlesztések, felhasználói ajánlások, értékelések is szerepet kapnak. A leglátogatottabb alkalmazások naponta pár ezer embert vonzanak.

Jelenleg egy MakerDao nevű alkalmazás vezet, amely elég speciális, egy Dai (DAI) stabilizált árfolyamú kriptodeviza (stablecoin) körüli keretrendszer. (Mint ismeretes, a Facebook tervezett Libra kriptodevizája is ilyen stabilizált fajta lenne.)

Az ősatya

A MakerDao az Ethereum blokkláncon működik, amelyet eleve úgy alkottak meg, hogy ilyen alkalmazások fussanak rajta. Például a blokkláncon más kriptodevizákat és azokra tervezett dApp-okat lehet működtetni, futtatni. A második generációs kriptodevizák ősatyjának is tekintik.

A listán a második helyen álló Steemit.com a közösségi média-kategóriába van sorolva, de nehéz beskatulyázni. Ezen kívül egyben egy blogoló rendszer és a Steem kriptodeviza körüli fontos keretrendszer is.

Pokemon helyett árleszállítás

A Steem-re írt dApp-ok száma nagy, működtetnek játékokat (mint a SteemMonsters kártyagyűjtögető szerepjáték vagy a Nextcolony űrszimulátor), Youtube-klónokat (D.tube és 3speak.online), blogoló keretrendszereket (Steempeak, Busy), mobilalkalmazásokat (Partiko, Esteem), körkérdés-készítő oldalt (dPoll), a sportot ösztönző alkalmazást (Actifit) és még sorolhatnánk.

A listán még elöl szereplő Geon alkalmazás furcsa szerzet, emlékeztet a Pokemon Go-ra, amennyiben egy térkép segítségével a való világban kijelölt helyeket kell felkeresni. Aki így tesz, azt kriptodevizával jutalmazzák. Ám ez valójában egy sajátos marketingmódszer, például boltok, éttermek csalogathatják így közel a játszó embereket. Majd még árengedményt is kínálhatnak nekik.

Imádunk pénzt kapni

De mi értelme van ennek, miért kell ezekhez az alkalmazásokhoz kriptodeviza? Aki már kártyázott gyufaszálban, majd igazi pénzben is, vagy aki tőzsdézett demószámlán, majd valódi tőkével is, az tudja, hogy a kettő ég és föld. A téttel és komoly tét nélkül zajló játék között nagy a különbség.

Egy online játék, vagy a fotómegosztás, blogolás, videómegosztás eleve lehet érdekes, szórakoztató, kihívást jelentő elfoglaltság, hát még, ha fizetnek is érte. Ezek a dApp-ok, kriptodeviza-meghajtású weboldalak és programok ezt használják ki. Általában valódi pénzre váltható jutalmat ígérnek a felhasználóknak, akik szeretnek pénzt, érméket, zsetonokat kapni.

Kizsákmányolás ellen kriptó

A másik ötlet mindemögött az, hogy sokan panaszkodnak a nagy internetes óriásokra, a közösségi médiára, mert az úgymond kizsákmányolja a felhasználókat. “A Facebookra felteszem a szép fotóimat, gyártom nekik az értékes tartalmat ingyen. Azok meg teleraknak mindent reklámokkal, és jól meggazdagodnak rajta. Majd még az adataimat is eladják, nem vagyok biztonságban.”

Ezt a gyakori ellenérzést próbálják meg kihasználni sokan a média területén a kriptovilágban. “Te nem egy termék vagy” – mondják a fiataloknak. A Steem-re, Ethereumra, újabban az EOS-ra (pl. Trybe, Voice) írt dApp-ok azt ígérik, hogy a felhasználó pénzt kap az előállított tartalmakért. Legyen az fotó, videó, szöveg. De akár még a szimpla lájkolásért is.

Fillérezés folyik

Igaz, jobbára csak fillérekről van szó, sőt lehet, hogy a fillér töredékéről. Sokat keresni éppúgy nagyon nehéz, mint befutott Youtubernek lenni. Nem mindenki születik művésznek vagy profi játékosnak. Így aztán sokan egy idő után csalódottan távoznak.

Dogecoin, a bitcoin-paródia

(De gondoljunk bele: ha a Facebook fizetne a jobb minőségű tartalmakért, mint a Youtube, az mennyivel növelné a lankadó megosztási kedvet? Lehet, hogy erre szánták valójában a Librát? Azt is felkészítenék ugyanis a dApp-ok futtatására.)

Hasonlóság a pilótákkal

Érdemes-e kockáz(tat)ni?

Gyakori kriptodeviza-alkalmazás a szerencsejáték is. A hagyományos lottónál, totónál és társaiknál a sok költség és adó miatt a bevételeknek sokszor csak 40-60 százalékát osztják ki nyereményként. Az online szerencsejátékoknál ez 95-99 százalékra is felmehet. Kriptodevizákkal és decentralizált alkalmazásokkal már csak pár ezrelék a költség, a ház haszna.

Csakhogy ez szabályozatlan, valószínűleg a legtöbb országban törvénytelen. Nagyobb baj, hogy a felhasználó teljesen védtelen a csalásokkal szemben. Nemrég például a Magic Dice nevű online szerencsejáték szervezői követtek el “exit scam”-et, azaz távoztak egycsapásra csalárd módon a náluk levő értékek meglovasításával. A kár pár százezer dollárra tehető.

A kiosztott kriptodeviza pedig nem máshonnét jön, mint – a nagy semmiből, a levegőből. A piacon levő kriptodeviza mennyiségének növekményét osztják ki a felhasználók, az adminisztrációt végző személyek (a Steem-nél és az EOS-nál “tanúk” /witness/) között.

Így aztán, ínséges időkben, ha nincsenek új belépők, akik vásárolnak a kriptodevizából, akkor a rendszeres, kényszerű eladások és ez az infláció is lefelé nyomja az árat. Emiatt aztán gyakran vannak, akik pilótajátékot kiáltanak. Amire az a gyakori ellenvetés, hogy például a részvénypiac is akkor emelkedik, ha vannak új vevők, és esik, ha nincsenek.

Az árfolyam viszi el a hasznot

Amit a felhasználók megkeresnek a játékon, megosztáson és más tevékenységeken, azt tehát könnyen elveszítjetik az árfolyamok esésén. Sokan a következő "hype"-ot, a 2017 végihez hasonló általános kriptómániát várják, hogy kiszállhassanak.

A már réginek számító, 2016 tavaszától működő Steem-birodalomnak is az a nagy baja, hogy üzletileg egy kész csődnek látszik. A Steem-árfolyam egyre alacsonyabb szinten van. A teljes piaci kapitalizációja már csak 70 millió dollár közelében etngődik – volt egymilliárd felett is 2018 elején –, míg az Ethereumé majdnem 23 milliárd, az EOS-é pedig közel négymilliárd.

Kell a bevétel

Márpedig az alapító Steemit Inc.-nek és a nyilvántartó, működtető számítógépeket futtató tanúknak, a fejlesztéseket végző programozóknak egyaránt muszáj Steem-et eladnia. Új felhasználó viszont kevés van. Ráadásul most egy készülő nagyobb reform (hard fork 21) miatt is sokan óvatosak. Mindezek ellenére számos új fejlesztést, alkalmazást jelentettek be az utóbbi időben is.

A Steem olcsó, a tranzakciók díja például nulla. Az Ethereum-rendszerben az ether mozgatásáért és a dApp-ok futtatásáért díjat kérnek. Ezért is lehet, hogy az előbbi aktív felhasználóinak száma sok tízezer lehet, az utóbbinál azonban úgy hírlik, összességében jóval kevesebb.

Fizetnek neked azért, hogy olvass

A hagyományos média nagyrészt az internetre költözött, és az ingyenes tartalmakat hirdetésekből finanszírozza. Ami durván a minőség rovására ment és az emberek hírfogyasztási szokásait, világnézetét is károsan befolyásolja – írtuk tegnap. A szakemberek egy része szerint a fizetős internetes újság lehet a megoldás, ami ismét “minőségibb tartalmakkal” látja el a fogyasztót.

Ám van egy merőben eltérő irányzat is, amely olyan extremitásokba löki az ingyenes tartalmakat, mint másutt a negatív betéti kamatok világa. Azt mondja: gyere, olvass, és még mi fizetünk neked ezért. Gyakorlatilag a hirdetési bevételek egy részét is átadják a fogyasztónak a kattintásért cserébe.

Ennek az iránynak talán legfontosabb képviselője a BAT token nevű kriptodevizával működtetett Brave böngésző. (Kezdőképünkön.) Ez az Ethereum blokkláncon működik, és jelenleg nyolcadik a dApp-ok toplistáján. Ám a felhasználó dönthet úgy is, hogy a neki tetsző tartalmakat “borravalóval” jutalmazza, vagyis a meglátogatott oldal szerzőjének kriptodevizát küld. Azokat a hirdetéseket pedig, amelyek nem szerepelnek ebben a programban, a böngésző le tudja tiltani.

A BAT token árfolyamát sikerült ügyesen karbantartani azzal, hogy a hirdetőknek ezt kell megvenni, hogy fizethessenek a hirdetésért. Az árfolyama így egész stabil más kriptókhoz képest, a kapitalizációja 260 millió dollár. Egy másik ilyen új kezdeményezés a Buzzbreak mobilalkalmazás.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG