<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Fed kamatdöntő ülése megszüntette a bizonytalanságot, és a tőzsdék szárnyalását hozta. Átmeneti esés után az árupiacok is emelkedésre váltottak, és a bitcoin is megtalálta az irányt felfelé. A forint azonban gyenge láncszem maradt, az újabb mai kamatemelés ellenére is.

Ismét bebizonyosodott, hogy a tőzsdék sok mindent utálnak – a kamatemelést, a mennyiségi lazítás leállítását, a szigorítást különösen –, de a bizonytalanságnál jobban semmit sem. Az este nyolc órakor érkezett, a kötvényvásárlási program lezárásának gyorsításáról és három év alatt kilenc kamatemelésről szóló szigorú Fed-közlemény nyomán csak rövid ideig esett az amerikai részvénypiac.

Pár perc múlva máris emelkedni kezdett, és szép napot zártak az amerikai indexek. Az S&P 500 1,6, a Nasdaq 100 pedig 2,4 százalékkal ugrott a nap végéig. Ma az európai indexek is egy-másfél százalékos emelkedést mutatnak. Végy a pletykákra, adj a hírre – tartja a mondás. Itt a bizonytalanságra adtak, a bizonyossá vált rossz hírre viszont már vettek a befektetők.

Itthon a BUX index is 1,1 százalékkal emelkedik, ami az OTP 1,7, a Mol és a Richter 0,6-0,6 százalékos emelkedéséből áll össze. Három százalékkal emelkedett az Opus, 0,9-el a Telekom, kissé süllyed a 4iG.

Árfolyamok és grafikonok

A forintnak nem sikerül magához térnie, 369,20 az euró. De ma újabb egyhetes betéti tendert tart az MNB, amelyre ismét magasabb kamatot hirdettek meg, 3,3-ról 3,6-ra emeltek. Ez egyelőre nem erősítette a forintot. 

Az volt a meglepetés, hogy nem volt meglepetés

A piacok valószínűleg kellemetlen meglepetéstől féltek a Fed-döntés előtt, ezért volt nagyon ingadozó a kereskedés és estek az indexek az előző napokban. Ám ez elmaradt.

Nem érkezett hatalmas meglepetés az amerikai jegybank részéről, az előzetes kommunikáció alapján lehetett számítani a bejelentett szigorításra, így megnyugodtak a kedélyek, és a befektetők hangulata is javult írta a KBC Equitas.

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint viszont “a piaci reakciókból úgy tűnik, a befektetők még a jelenlegi intézkedéseknél is szigorúbb Fed-et vártak”.

Itt a jegybanki szupercsütörtök

Ma az európai EKB, a brit BoE, valamint a török, a norvég és a svájci jegybank is ülést tart. A török minden közgazdasági iskolával szembe menve csökkentheti a kamatot. A norvég 25 bázisponttal emelhet az Erste Befektetési Zrt. szerint, Svájcban pedig nem várható változás.

Az EKB mai ülésén döntés születhet a PEPP program márciusi kivezetéséről, ugyanakkor ezzel párhuzamosan megduplázhatják az eddigi havi 20 milliárd eurós „ABB” programot, ezzel tompítva a PEPP kivezetésének hatásait. A jegybank ma új gazdasági prognózist is közzétesz írja a brókercég.

A palládium árfolyama (Tradingview.com)
A palládium árfolyama (Tradingview.com)

Hullámvasút az árupiacokon

Az árupiacokat is alaposan megmozgatta a Fed, tegnap este inkább estek az árak, ma viszont emelkedésnek indultak. Az arany 1,3, az ezüst 3,1, a réz három, a palládium 6,7, az olaj 0,8 százalékkal van feljebb.

Ehhez hasonlóan tegnap még szakadtak a bányászati vállalatok részvényei is, ma viszont emelkednek. A nagy bányászati konszernek, mint az Anglo American vagy a Glencore, 2-3 százalékos pluszban állnak Londonban.

Szárnyaltak a kriptodevizák a Fed után

Meglepően jó hatással volt a Fed döntése a bitcoinra, amely szinte azonnal meredek emelkedésbe kezdett, maga után húzva az egész kriptodeviza-piacot. A bitcoin visszatért 49 ezer, az ether pedig 4000 dollár fölé, 5-8 százalékkal drágábbak az utóbbi napokban jellemző értékeknél.

Jerome Powell, a Fed elnöke tegnap esti beszédében a kriptodevizákról is beszélt. Szerinte a kriptodevizák nagyrészt spekulatív termékek, de ezek nem jelentenek veszélyt a pénzügyi stabilitásra. A stabil érmék (stablecoins) már veszélyesebbek, ha nincsenek szabályozva, márpedig még nincsenek szabályozva.

Bitcoin (Unsplash.com)
Bitcoin (Unsplash.com)

Most jön a négyévente esedékes bitcoin-összeomlás?

A hazai cégnél kezelt Cryptoposition kriprodeviza-alap menedzsere, Szabó Dávid írásában többek között azt fejti ki, hogy szerinte a bitcon megszokott négyéves emelkedő-zuhanó ciklusainak vége van. (Nagy emelkedés volt 2013-ban, 2017-ben és 2021-ben, pár éves esés kezdődött 2014-ben és 2018-ban). Ezeket a ciklusokat egyébként a keletkező bitcoinok számának négyévente esedékes feleződésével (halving) magyarázták eddig. Érvei:

  1. A bitcoin kínálata már közel van a maximálishoz, a meglévő állományhoz képest már csak kevés új bitcoin keletkezik, így a feleződésnek már nem lesz érdemi hatása.
  2. A bitcoin egyre kisebb részét adja a teljes kriptopiaci kapitalizációnak, így a kriptopiaci ciklusok fő hajtóerejét nem a bitcoin háza táján kell majd keresni.
  3. A várhatóan folytatódó intézményi adoptáció a jövőben simítani fogja a kriptopiaci árfolyamokat.

Tőzsdére megy a Reddit

A Reddit benyújtotta a tőzsdére lépéshez szükséges hivatalos dokumentumokat – írja az Equilor.

A fórumot üzemeltető vállalat ugyanakkor a nyilatkozatot nem tette publikusan elérhetővé, így a részletek nem ismertek. A vállalat idén augusztusban 700 millió dollár tőkét vont be egy privát aukción, amely során a vállalatot több mint tízmilliárd dollárra értékelték.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
Részvény / Deviza / Áru Ettől nem lesz vidám Csányi Sándor
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG