TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
2014-ben az idei évnél jóval mozgalmasabb, a növekedési kilátásokkal együtt mozgó részvénypiacra számíthatunk.

A jövő évet tekintve a piaci szereplők szinte kivétel nélkül a fejlett részvénypiacok további emelkedését várják - közölte a Privátbankárral az Aegon Alapkezelő. A részvények már nem olyan alulárazottak, mint tavaly év végén, ám a javuló növekedési kilátások, valamint az alacsony infláció miatt sokan jelenleg a részvénypiacokban látják a legnagyobb fantáziát. Pálfi György, az Aegon Alapkezelő portfólió menedzsere szerint érdemes azonban megnézni, hogy az elmúlt években mi jelentette az emelkedés forrását, és mi jelentheti 2014-ben.

Stabil, de nem jelentős osztalékhozammal számolnak

Hosszú távon a részvénypiaci hozam alapvetően három forrásból származhat: az osztalékhozamból, az eredménynövekedésből, valamint az árazási szintek változásából. Az osztalék talán a részvényesi hozam legkézenfekvőbb fajtája, a részvényes számára általában pénzben kifizetett pénzáramlás. Ezen kívül a befektetők részesedhetnek a vállalat növekedéséből. Ha minden más változatlan, a részvénypiacok elméletileg minden évben annyival emelkednek, amennyi az adott évi eredménynövekedés. E kettő nagyjából a részvénypiacok fundamentális hozama.

Van azonban egy harmadik komponens, ami Pálfi György szerint inkább a jövőbeni várakozások függvénye, ez pedig a részvénypiacok árazási szintje. Ha a piac optimista a jövőbeni várakozásokat illetően, akkor már az árazási szintek javulásából (P/E ráta tágulásából) is profitálnak a piaci befektetők. A szakember véleménye szerint, ugyanis a részvények árát értelmezhetjük úgy, mint a jövőbeni eredmények jelenértéke, így a javuló várakozások növelik a részvények árazási szintjét.

A jövő évet tekintve az osztalékhozam továbbra is stabil az Aegon Alapkezelő portfólió menedzsere szerint, ám legkevésbé jelentős a részvényesi teljes hozamon belül: az elemzők 2% körüli osztalékhozamot várnak a következő évre. Az eredménynövekedés a következő évben 10% körül várható az amerikai piacon.

Tíz százalék feletti hozam lehet jövőre

A részvénypiaci árazás alapján az amerikai gazdaság túljutott a válságon, és a következő években visszatérhet a stabil növekedés időszaka. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a piaci átárazódás véget ért, vagyis az elmúlt évek részvénypiaci emelkedésének legfőbb forrása nem tartogat újabb potenciált a részvénypiacokat nézve.

Így tehát elméletileg marad az osztalékhozam, valamint az eredménynövekedés, mint hozamforrás. Bár e kettő is 12%-os hozamot jelenthet a következő évre, ám a jelenlegi negatív eredménydinamikát tekintve inkább lefelé mutató kockázatokat lát az Aegon Alapkezelő szakembere, így a következő évben az idei évnél jóval volatilisebb, a növekedési kilátásokkal együtt mozgó részvénypiacra számíthatunk.

Megfordulhat a tőkeáramlás

Az idei év végére a fejlett részvénypiacok önmagához viszonyított újraárazódása az árazási szintek alapján véget ért, a részvénypiacok értékeltsége elérte a hosszú távú átlagos szintet. Az idei év részvénypiaci emelkedését ugyanakkor nem a részvények önmagukhoz képesti, sokkal inkább más eszközosztályokhoz képesti alulértékeltsége okozta.

Az állampapírok, illetve vállalati kötvények hozama áprilisra ugyanis olyan alacsony szintet ért el, hogy a befektetőknek attraktívabb befektetési eszközök után kellett nézniük, amit a fejlett részvénypiacokon találtak meg. Ennek hatására az eddig favorizált kötvény-, illetve pénzpiaci alapokból hatalmas kiáramlás, míg a részvényalapokba pedig hosszú ideje nem látott beáramlás indult meg (idén összesen 41 milliárd dollár ment ki a kötvény- és pénzpiaci alapokból, míg a részvényalapok közel 250 milliárd dollárnyi friss tőkét vonzottak). Ez az ellentétes tőkemozgás persze a teljesítményekre, ezen keresztül pedig a relatív árazási szintekre is hatással volt.

Pálfi György szerint a kötvényekhez képest tapasztalt extrém alulárazottság a részvénypiacon - ami az idei évben elindította a tőkeáramlást a részvénypiac felé - az év végére visszatért az átlagos szintre. Jövőre, amennyiben a fejlett piaci hosszú hozamok, valamint a részvényindexek is tovább emelkednek, könnyen elérhetik azt a pontot, ahol ez a tőkeáramlás megfordul. Az idei év egyik fő részvénypiaci hajtóereje így valószínűleg kevésbé lesz jelentős 2014-ben, ami szintén árnyalja az elemzők által a jövő évre várt meglehetősen optimista részvénypiaci képet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Friss
hírlevél