TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Sportfogadás helyett is inkább a tőzsdén kaszinózik sok ember az utóbbi időben a Hold Alapkezelő szerint. A profi befektetők alulpozícionálják magukat, a kisbefektetők ezerrel veszik a részvényeket. A fiatalok vesznek, az idősebbek inkább eladnak. Ez ritkán szokott jó véget érni. A magyar részvénypiaccal nincs nagyobb baj, de korábban drága volt, volt honnan esnie. További évi pár százalékos forintleértékelődés a következő években is reálisnak látszik.

Egy biztos, végérvényesen és nagyon erőteljesen megváltozott az életünk – kezdték a Hold Alapkezelő szakemberei csütörtöki sajtóbeszélgetésüket. Amit a cégük működésére és a teljes gazdaságra, társadalomra is értettek. Ami a társaságot illeti, “mi szeptember elsejéig kitartunk a home office mellett, addig otthonról dolgozunk” – mondták el. Míg korábban évekig vitatkoztak erről, most a koronavírus miatt egy csapásra kiderült, hogy teljes értékű munkát így is lehet végezni. Néhány hónapon keresztül legalábbis egészen biztosan.

A legfontosabb kérdés az, hogy az újranyitás mennyire vezet majd új problémákhoz. Vannak apró jelek, amelyek szerint megint elkezdett romlani a vírushelyzet a gazdaságok újranyitása után. (A mai jelentős tőzsdei esést is ezzel, a második hullámtól való félelemmel magyarázták a sajtóban – a szerk.) Egyelőre nagy a bizonytalanság. Azt sem igazán lehet tudni, mi lesz a következő néhány hónapban, nemhogy évekre előre lehessen látni.

Elképesztő stimulusok

Vége van egy ciklusnak, elképzelhetetlen, hogy a régi rend visszaáll – mondták el Bilibók Botond, Cser Tamás és Móricz Dániel. Ám sok változás már egyébként is küszöbön állt, a vírus csak katalizátorként meggyorsította a folyamatokat. Például soha ilyen mértékű gazdaságpolitikai válasz nem született egyik válságra sem. A 2008-2009-eshez képest más a helyzet, most valamivel jobb, mert elképesztő gazdasági stimulusokat indítottak el. A gazdaságban keletkező veszteségek nagy részét az államok átvállalják.

Az S&P 500 index 2020-ban (Tradingview.com) Az S&P 500 index 2020-ban (Tradingview.com)

A járvány miatt hirtelen elfogadottá vált az MMT, azaz modern monetáris elmélet, az államadósságok korlátlan finanszírozása jegybanki pénzteremtésből. Ennek hátránya az infláció lenne, de az eddig nem ütötte fel a fejét, hát akkor miért ne próbálkoznának ezzel a jegybankok és kormányok?

Magasabb lehet az infláció

De mi is lesz az inflációval? A piac szerint alacsony lesz, az USA-ban a következő tíz évre durván évi egy százalékos inflációval számolnak. A Hold Alapkezelő inkább azt gondolja, hogy középtávon nagyobb infláció várható. Most felerősödnek olyan változások, amelyek már korábban megindultak. A globalizáció több nagy pofont is kapott, pedig ez volt az egyik fő hajtóereje annak, hogy az infláció alacsony volt. Korábban nem nőtt meg a pénzmennyiség, most igen. A vírus a kínálati oldalon is hat, termelési nehézségeket okoz.

Cser Tamás, Hold Alapkezelő Cser Tamás, Hold Alapkezelő

Öt éves időhorizonton ezért egyre nagyobb esélye van, hogy az infláció felerősödik. A reáleszközöknek ezért hangsúlyosabb szerepet kell adni a közeljövőben a portfóliókban.

Fű, fa, virág, részvény

A piacokon sokféle új jelenség tapasztalható. Akiknek nincs nagy tapasztalata a részvénypiacon, azok ritkán szoktak a tőzsdei pánik idején venni, de “most fű, fa virág részvényeket vásárolt”, Magyarországon és külföldön egyaránt. Rengeteg kisbefektető beleugrott, elköltötte a pénzét, és egyelőre nagyon jól járt. Inkább a fiatalabb megtakarítók vásároltak részvényeket. Megjelent egy olyan befektetői réteg is, aki a sportfogadás helyett inkább a tőzsdén kaszinózik.

Olyan részvényeket vesznek, amelyek nagyon kockázatosak, óriásit mozognak mindkét irányba. Például a légitársaságok, amelyekből kiszállt Warren Buffett, de a fiatalok által használt Robinhood-alkalmazásban a legnépszerűbbek közé tartoznak. Vagy csődben levő cégek. A hasonló célú, kockázatos befektetésekre az elmúlt hónapokban elköltött tőke elérheti a százmilliárd dolláros nagyságrendet. Miközben a profi befektetők alulpozicionálják magukat, a kisbefektetők ezerrel veszik a részvényeket. “Nagyon furcsa ez a helyzet” – mondták el.

(Fotó: Pixabay.com) (Fotó: Pixabay.com)

Az idősebbek inkább eladnak

A kisbefektetők voltak tehát a legaktívabbak ebben a részvénypiaci emelkedésben március óta. Az olaj emelkedésére is sokan játszottak. Szó szerint aprópénzzel lehet kockázatot vállalni új befektetési termékeken keresztül, például néhány dollár erejéig is be lehet szállni az Amazonba, amelynek egyébként egyetlen darabja 2656 dollárba kerül. Volt már erre példa, hogy a kisbefektetők tömegesen részvényeket vásároltak. De az esetek többségében, tízből nyolcszor, kilencszer azonban ez nem szokott sikertörténet lenni a számukra. A részvényalapok tőkeáramlásaiban is az látszik, hogy a hagyományos magánbefektetők inkább eladók voltak.

Ez pedig főleg az idős korosztály, akiknél a nagy vagyon van. (A Második Világháború után született baby boomer-generációnál vannak a nagy vagyonok.) A fiatal generációk még nem élték meg azt, hogy ez mennyire kockázatos piac. Nagy lehetőség volt, hogy most olcsón beléphetnek a részvénypiacra. A kockázatok azonban most sokkal nagyobbak, mint ahogy korábban, az elmúlt évtizedben látszott.

Az elefánt háta és ormánya

Nagy változások zajlanak a politikában is. Kína gazdasági és katonai ereje közelíti az amerikait, az egy pólusú világrend több, vagy legalábbis két pólusúvá válik. A globalizációnak van sok nyertese, és néhány vesztese. A fejlett országokban sokan jártak relatíve rosszul, ez erősíti az újraelosztásra irányuló nyomást. El lehet venni a fejlődő világtól, vagy a gazdagoktól. (Az úgynevezett elefánt-görbén az elefánt háta, illetve az ormánya.)

Ábra: Az elefánt-görbe. Balra az alacsonyabb, jobbra a magasabb jövedelműek reáljövedelmének növekedése Ábra: Az elefánt-görbe. Balra az alacsonyabb, jobbra a magasabb jövedelműek reáljövedelmének növekedése

(Ábra: Wikimedia Commons, By Farcaster, CC BY-SA 4.0)

Az egyik egy baloldali fordulat, a másik egy populista, nacionalista, globalizáció-ellenes irány. A kettő valamilyen kombinációja jelenleg már zajlik, de ez a folyamat csak most kezdődik. Addig tarthat, amíg az újraelosztás le nem zárul. Sokan külső ellenségre próbálják fogni a problémákat. Amerika ezt már csinálja, Kínával. Az amerikai baloldal is eléggé ellenséges Kínával szemben, így Joe Biden elnöksége esetén sem nagyon enyhülne a helyzet, bár vélhetően a novemberi választások előtt a retorika különösen felerősödik ezzel kapcsolatban.

Olajár és olajhiány

Az alacsony olajárra a szakemberek szerint legjobb orvosság az alacsony olajár. Vagyis minél tovább alacsony az árszint, annál nagyobb valószínűséggel fog hosszú távon felmenni. Ugyanis akkor a kínálat csökken, sok beruházást leállítanak vagy el sem indítanak. Nem tudjuk, hol lesz az olajár idén, de jövő év második felében a mostanihoz képest valószínűleg jóval magasabban lesz, 50 és 70 dollár között elképzelhető. A nagy olajkitermelők részvényei optimistább képet mutatnak, a papírok nem annyira estek le, mint az olaj, és viszonylag hamar magukhoz tértek.

Móricz Dániel, Hold Alapkezelő Móricz Dániel, Hold Alapkezelő

A bankoknak a jelenlegi helyzet nem túl kedvező, nagy a hitelállomány a gazdaságokban, és nem is fog sokat bővülni. Lapos lesz a hozamgörbe, ezért nem lesz magas a kamatmarzsuk. A nagy kérdés, a hitelek mekkora része fog bedőlni. Ennek ellenére egyes bankrészvények lehetnek alulértékeltek, árazásuk tükrözi a kockázatokat, vásároltak is ilyeneket.

Nem túl vonzó a magyar tőzsde

A bankrendszer sokkal felkészültebb, mint korábban volt. Magasabbak voltak a tőkeelvárások, a bankok ellenállóbbak, mint a pénzügyi válságban. A szektor összességében vonzóvá vált tavasszal, 50 százalék esés után. Jó lehetőségnek látták legutóbb a lengyel bankokat is, amelyek árfolyama nagyot esett a konzervatív hitelezési politikájuk ellenére.

Magyarország évekig nagyon rossz állapotban volt az előző válság után, emiatt csak 2013-2014-től kezdett el igazán növekedni. Most nincs ilyen helyzet, az ország a világ többi részéhez hasonlóan stabil. Mégsem túl lelkesek a Holdnál a magyar tőzsdével kapcsolatban. Eddig ugyanis “túl volt stimulálva a magyar gazdaság”. Olyan növekedést produkált, ami felülmúlta a természetes növekedési lehetőségeket. “Túl jó környezet volt” – tették hozzá. Emiatt túl jól teljesített a magyar tőzsde is, tehát volt honnét esnünk – mondták el.

Lassan gyengülhet a forint

Mindenütt másutt gazdaságpolitikai lazítás volt idén, csak Magyarországon emeltek kamatot, szigorították a monetáris politikát. Bár ennek nem volt erőteljes hatása a gazdaságra, inkább a forint megtámasztása érdekében történt. A kiszolgáltatottság nem jó, ezért nem szabad laza költségvetési politikát folytatni – tanulhatta meg korábban Orbán Viktor. De most mindenütt másutt laza politikát folytatnak. Ha nagyon rövid lesz a válság, akkor ez a magyar szigorúság bejöhet. Ha azonban elhúzódik a krízis, második hullám jön, akkor ez még visszaüthet.

A forint nem gyengült többet, mint a többi régiós deviza, inkább az erősebb devizák közé tartozik. De alapvetően így is olcsó a fizetőeszközünk, nem feltétlenül kell túl sokat gyengülnie. Ez a csúszó leértékelődés, ami eddig volt, évente pár százalék, a jövőben is folytatódhat.

Nem is kell a MÁP Plusz

Az MNB eszközei is lehetővé teszik a jegybanki finanszírozást, ahogy a többi jegybanknál. Így nincs is feltétlenül szükség a lakossági állampapírokra sem. Amíg nem lóg ki nagyon a magyar jegybank a sorból, a többi jegybank közül, addig lehet ilyen finanszírozást is folytatni.

A munka-intenzív ágazatok szenvedtek el nagy csapást az utóbbi időben, így a gazdasági növekedés nagyobb lehet, mint a munkaerőpiac növekedése. De a globalizáció visszaszorulása lokális munkaerő-piacok kialakulását okozhatja. Egyes helyeken nagy munkaerő-hiány, másutt nagy munkaerő-többlet alakulhat ki.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél