1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár a nemzetközi válsággócokban lassan körvonalazódnak a megoldások, továbbra is túl sok a bizonytalanság a részvénypiacok jövőjével kapcsolatban. A magyar tőzsde nagyobb szereplőit érzékenyen érintik a külön terhek, ennek ellenére lassú emelkedést valószínűsítenek a Privátbankár által megkérdezett elemzők, főleg a második félévtől.

Továbbra is sok a bizonytalanság övezi a nemzetközi pénz és tőkepiacok hangulatával kapcsolatos, jövő évre vonatkozó jóslatokat. A két legnagyobb góc, az amerikai fiscal cliff és az EU perifériás országainak válsága. Erősen befolyásolhatja ugyanakkor a befektetői hozzáállást minden, ami Kínában történik. A Privátbankár által megkérdezett elemzők sem kiugró emelkedést, sem jelentős visszaesést nem várnak 2013-ban, és azt sem valószínűsítik, hogy a magyar kormány, tőzsdei cégeket sújtó külön terhei jelentős csökkenést okoznának a részvényárfolyamokban.

Amerikai szakadék, európai lassulás

Somi András

A nemzetközi befektetői hangulatot továbbra is alapjaiban határozza meg jövőre is az amerikai fiscal cliff és az európai válságkezelés kimenetele - jósolták a Privátbankár által megkérdezett elemzők. Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője úgy véli, hogy ha nem sikerül megegyezni a költségvetési szakadék kérdéséről az Egyesült Államokban, az kellemetlen következményekkel járhat a globális piacokra, hiszen drasztikusan visszavetheti az éledező amerikai konjunktúrát. Az elemző szerint a globális piacokat több fontos bizonytalansági tényező befolyásolja, a részvénypiacok szinte foglyul estek a politikai vitáknak az USA-ban és Európában is. Somi András szerint erre a bizonytalanságra az elmúlt hónapokban a magyar kormány még egy lapáttal rátett, így nem meglepő, hogy a vezető részvényeink összességében nem festenek igazán vonzó képet.

Az amerikai fiscal cliff jelentéséről és a hozzá kapcsolódó várakozásokról

itt olvashatják korábbi cikkünket.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője többnyire optimista a két fő problémát illetően. Úgy véli, hogy az EU válságkezelése jó irányba indult el, és az amerikai fiscal cliff sem okoz akkora gondot, mint amit sokan várnak. Az Erste elemzője felhívta a figyelmet, hogy az automatikus megszorítások GDP-re gyakorolt multiplikátor hatása 1 alatt van, így az olyan lépések, mint a tehetősek adóemelése, nem okoznak majd jelentős visszaesést az amerikai gazdaságban. Miró József szerint az is elképzelhető, hogy megemelik az adósságplafont, ami azért nem okozna megrázkódtatást, mert a politikai akarat is megvan a hiány csökkentésére és az amerikai gazdaság nincs olyan rossz állapotban, hogy az érdemben tovább nőjön. A vezető elemző szerint az európai válságból való kilábalásban fontos tényező, hogy a vállalati eredmények továbbra is stabilak és a német gazdaság bár lassul, még mindig erős támaszt jelent. Miró József úgy véli, hogy 2013 második felétől érezhetően elindulhat a kilábalás a recesszióból és elkezdhet magára találni a világgazdaság.

A vezető részvényekre ható tényezők - OTP, Mol

Miró József

Miró József, az Erste vezető elemzője szerint mind a fejlett, mind a feltörekvő piacok értékeltsége alacsony. Ezen kívül szerinte a magyar tőzsde értékeltsége P/E alapon nézve legalább 10 százalékkal az elmúlt 15-20 év átlaga alatt van. Az elemző szerint ugyanakkor ez még önmagában nem borítékolja, hogy a magyar papírokat emiatt felkapják a befektetők jövőre. Miró szerint a nemzetközi bizonytalanságokon kívül erős kétségeket jelentenek a kormányzati szabályozási változások, a különadók, a szektorális plusz terhek. Az Erste vezető elemzője szerint a két legnagyobb magyar részvényt, a Molt és az OTP-t érzékenyen érintik a különadók. Az olajcég esetében nem vár jelentős profitemelkedést, ráadásul az új terhek miatt a cég akár jelentős fejlesztésekről is le kell, hogy mondjon. Az OTP esetében ugyanakkor a körülmények javulására számít. Miró József felhívta a figyelmet, hogy határozottan csökken a kétes hitelek állománya, a devizahitelek számának növekedése megállt, ezen kívül várható a svájci frank további gyengülése és az elmúlt hónapokban a forint is viszonylag erős szinteken stabilizálódott. Az alábbi ábrán a Mol részvények elmúlt 10 évi mozgása látható.

Forrás: Dealbook Privátbankár

 

 

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője szerint a bankszektorra kivetetett és 2013-tól állandósított különadó egyértelműen negatív hatást gyakorol az OTP és az FHB eredményességére, amit hosszabb távon az tudna ellensúlyozni, ha a hitelportfólió romlása megállna, ami a céltartalékolási kötelezettség drasztikus csökkenését hozná magával. Szerinte a Mol számára nettó értelemben a 2013 elején életbe lépő adóváltozások - a különadó kivezetése, Robin Hood adó megemelése és a közműadó bevezetése - kedvezőbb adózási helyzetet szülnek, mint ahogy idén adózott a vállalat, bár ennek pontos megítélését nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékben tudja a beruházási kedvezményeket igénybe venni a cég a Robin Hood adóval kapcsolatban. Somi szerint ugyanakkor az adózási kérdések csak egy vetületét adják a magyar vállalati szektor kihívásainak, a makrokörnyezet sem a növekedés, sem a szabályozás tekintetében nem lesz kegyes 2013-ban sem.  Az alábbi ábrán az OTP részvények elmúlt 10 évi mozgása látható.

Forrás: Dealbook Privátbankár

 

A KBC Equitas vezető elemzője azt mondja, hogy nem számítanak a forgalom további látványos csökkenésére, a befektetői aktivitás így is rendkívül nyomott szintekre süllyedt. A makrogazdasági környezet szerintük várhatóan 2013-ban sem kedvez majd igazán a részvénypiacnak Magyarországon, de ez nem jelenti, hogy a magyar tőzsde végnapjait élnénk. Somi András szerint egy válság akut szakasza után természetes jelenség, hogy a befektetők elfordulnak a részvénypiacoktól, úgy véli, hogy jelentős részben ennek hatását látjuk a BÉT-en és a világ más tőzsdéin is. Gyors fellendülésre nem számítanak, szerintük fel kell készülni rá, hogy hosszú hónapokig vagy akár évekig eltarthat ez az időszak. Érdemes ugyanakkor nyitott szemmel járni, mert az alacsony likviditás és a részvényekkel szembeni negatív befektetői hangulat akár generációs vételi lehetőségeket is teremthet - véli Somi András.

Lassú javulás jöhet a Richternél, a Magyar Telekomnál nem árt az óvatosság

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője a Richter részvényárfolyamában lassú feltámadást lát jövőre, ugyanakkor a Magyar Telekommal kapcsolatban elég óvatosan fogalmazott. Elmondta, hogy az Erste konzervatív becslése szerint előfordulhat, hogy nem tartható a jelenlegi, részvényenkénti 50 forintos osztalék, hanem 40 forintra csökkenti azt jövőre a menedzsment. Miró József emlékeztetett rá, hogy a cég árazásának nem tesznek jót a különadók, bár ezzel kapcsolatban egyelőre kérdésesnek tartja, hogy át tudják-e hárítani az ügyfelekre azokat. Amennyiben igen, akkor az eddigi 25 milliárd forintos adóteher akár 18 milliárd forintig is csökkenhet, ellenkező esetben 28 - 29 milliárd lesz a vállalat éves adóterhe. Az elemző szerint ugyan a 36 százalékos eladósodottság a Magyar Telekom esetében elég jó szám, ugyanakkor egyelőre nem látszik, hogy ez tartósan csökkenhetne.

A hazai szabályozói környezet változásával kapcsolatban Somi András a KBC Equitas vezető elemzője úgy véli, hogy a magyar gazdaságpolitikai környezet és stratégiai irány nem kifejezetten kedvez közvetlenül a részvényeknek és a vállalati szektornak, az esetleges kedvező hatások csak relatívak, általában abból fakadnak, ha egy várt negatív intézkedést a kormány finomít vagy éppen kivételek révén mentesíti egyik vagy másik céget alóluk. Jó példa erre a gyógyszerkassza tervezett, majd mégis elmaradó drasztikus szűkítése, ami alapvetően jó hír a magyar gyógyszercégek számára, de pusztán azért, mert egy újabb negatív intézkedés nem valósult meg. Az alábbi ábrán a Magyar Telekom részvények elmúlt 10 évi mozgása látható.

Forrás: Dealbook Privátbankár

Ugyanígy jó hírnek tartja a gyógyszerkassza csökkentésének elmaradását Miró József is, ugyanakkor szerinte önmagában a gyógyszerkassza mérete nem befolyásolja jelentősen a hazai gyógyszercégek tőzsdei árfolyamát. Az Erste vezető elemzője emlékeztetett, hogy az elmúlt hetekben jelentősen megviselte a Richtert az MSCI indexből való kikerülés, ugyanakkor szerinte korántsem lesz olyan gyors a felpattanás, mint arra sokan várnak. Ennek oka részben a várható gyér forgalom a magyar részvénypiacon, másrészt az, hogy míg az ETF-ek lekövették a globális indexből való kikerülést, addig a nagyobb alapok még nem feltétlenül szórták ki a magyar gyógyszerrészvényeket a portfóliójukból. Emiatt pedig a közeljövőben akár újabb eladói hullám is elérheti a Richtert. Az alábbi ábrán a Richter részvények elmúlt 10 éves árfolyammozgása látszik.

Forrás: Dealbook Privátbankár

Összegzés

Míg a nemzetközi válság megoldása egyelőre várat magára, és továbbra is több kulcsfontosságú területen vannak kétségek a lehetséges kifutást illetően, addig idehaza a kormányzati különadók terhelik a részvénypiacot. A nemzetközi bizonytalanság miatt egyre többen hagyhatják el a részvénypiacokat és fordulhatnak a kötvények felé, ráadásul a feszültség éleződésével a befektetők kerülni fogják a kétes hírű és bizonytalan piacokat. Ugyanakkor abban egyetértenek a Privátbankár által megkérdezett elemzők, hogy ha lesz felívelés, akkor arra a második félévben van a legnagyobb esély. Ez azonban nagyban függ attól, milyen kifutása lesz az amerikai költségvetési vitának és attól, hogy az európeriféria országaiban tovább eszkalálódik-e a válság.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17365 17240 17400 -0,29% 0 0 5 768 638 320 HUF 2024-04-24 17:09:55
MOL 2996 2948 3008 +1,90% 0 0 1 297 941 998 HUF 2024-04-24 17:09:26
MTELEKOM 942 935 942 +0,21% 0 0 561 510 659 HUF 2024-04-24 17:14:14
RICHTER 9100 8925 9100 +1,56% 0 0 1 880 165 955 HUF 2024-04-24 17:07:58
OPUS 396 396 403 -0,88% 0 0 89 629 866 HUF 2024-04-24 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG