TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.

A hétfői hatalmas emelkedést kedden lefelé csorgás váltotta a tőzsdéken, Európában 0,2 – 0,8 százalékkal süllyedtek a fontosabb indexek. Az Egyesült Államokban 0,6 – 0,8 százalékos az indexek esése, miközben a piacok elsősorban a két esélyes elnökjelölt késő éjszaka esedékes televíziós vitájára vár.

A hangulatot valószínűleg nem javította, hogy a német infláció ismét mínuszba süllyedt, 0,2 százalékkal csökkentek az árak szeptemberben. Ez nem éppen jó jel a gazdasági növekedés szempontjából, igaz, az is belejátszik, hogy júliustól csökkentették az áruforgalmi adót (Mehrwertsteuer) a gazdaság megsegítése érdekében.

Leesett a Richter, megugrott az Opus

Itthon a BUX az európai átlagnál jobban, 1,4 százalékkal süllyedt, miközben Varsóban is hasonlóan, 1,2 százalékkal esett az index. Az OTP 1,4, a Richter 3,8, a sajátrészvény-vásárlásokról szóló bejelentéssel is megtámogatott Mol 0,7 százalékkal esett. A Telekom egy ezrelékkel emelkedni tudott, az Opus pedig több mint nyolc százalékkal ugrott meg.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint erősödött, az euró 40 fillérrel lejjebb van, 365,60 forint körül. Csúnya mínuszba süllyedt az olaj, a Brent négy, a WTI 4,6 százalékkal van lejjebb. A nemrég végrehajtott komoly kamatemelés ellenére ismét lejtőre került a török líra, egy százalékkal gyengült az euróval szemben, így 9,1866 a keresztárfolyam.

Miért esik az olaj?

Az olajáresést főleg a járvány miatt romló gazdasági kilátásokkal magyarázzák. Miután a koronavírus tovább terjed, és a halottak száma globálisan átlépte az egymilliót, sokan aggódnak amiatt, hogy a gazdaságban új mélypontok következnek. A válság nem V, hanem W alakú lesz, és a télen újabb gödröt látunk majd. Ez az olajkeresletet még inkább visszavetheti. Pár nappal ezelőtt az olaj kínálata amiatt emelkedett, hogy Líbiában tűzszünetet kötöttek a felek.

Ezenkívül ma az OPEC kartell egyik vezetője, Mohammed Barkindo azt találta mondani, hogy az olajkészletek a tárolókban még sokáig magas szinten maradhatnak, a historikus átlag felett .

Az Örményország és Azerbajdzsán között kirobbant konfliktus egyelőre úgy látszik, nem érezteti hatását. Pedig a régió egy fontos olajszállítási útvonal közelében fekszik. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy a szállítások megszakadtak volna .

Hella, VW, MAN

Angela Merkel német kancellár és a német tartományi vezetők ma videokonferenciát tartottak. Ez annyiban megnyugtatóan zárult, hogy újabb karanténra, teljes leállásra nem kell számítani. Ugyanakkor a politikusok is úgy gondolják, hogy nehéz lesz visszatérni a normalitásoz, a korábbi gazdasági teljesítményhez.

Lufthansa-gép parkol (Pixabay.com) Lufthansa-gép parkol (Pixabay.com)

A német tőzsdéken pozitívnak értékelték, hogy a Hella cég a Volkswagennek kamerakezelő szoftvert adott el. Ugyanakkor a Volkswagen egyik leányvállalata, a MAN teherjármű-gyártó felmondta a még tíz évig érvényes kollektív szerződést a szakszervezetekkel, Németországban és Ausztriában egyaránt. Ez nagy felháborodást váltott ki a munkavállalói szervezetek körében. A vita a leépítések körül folyik, a bejelentett 9500 főtől most korábban szeretnének megválni, mint ahogy azt tervezték. A Volkswagen-részvény végül szerény pluszban zárta a napot. (A német autóipar és a beszállítók helyzetéről tegnap itt írtunk részletesebben.)

Évekig nem kell majd új pilóta

A koronavírus-válság által erősen megtépázott légiiparban újabb rossz hír, hogy a Lufthansa Brémában működő pilótaiskolájának 700 tanulóját szélnek ereszti, felkérve őket, hogy sürgősen keressenek maguknak másik szakmai képzést. Az iskolát anyagi kötelezettségek nélkül elhagyhatják, de évekig nem lesz a légitársaságnál szükség pilóta utánpótlásra közölte a Lufthansa szóvivője.

Azokat, akik a záróvizsgához közel vannak, még levizsgáztatják, a többieknek megpróbálnak más pilótaiskolákban helyet találni. A Lufthansa ma két százalékkal esett.

Óriási kibocsátás Varsóban

Lengyelországban hatalmas tőzsdei bevezetés készülnek, az Amazon riválisa, az Allegro október 12-én kerülhet a parkettre. A kibocsátási ár 43 zloty, mintegy 10 euró részvényenként. Így a kibocsátás értéke mintegy kétmilliárd euró, a cég teljes piaci értéke pedig mintegy 11 milliárd euró – írta a német N-tv.de.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél