5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dollár erősen közelít a paritáshoz, azaz az egy euró=egy dolláros szinthez, ami a tőkepiacok többi részére is komoly hatással van. Az amerikai részvényeknek és a nyersanyagoknak, valamint a feltörekvő devizáknak nem tesz jót, talán a forintnak sem, az európai részvényőrület viszont folytatódhat.

Elképesztő emelkedésen van túl a dollár az euróhoz képest, az euró értékének 24 százalékát veszítette el a dollárral szemben nem egészen egy év alatt, avagy fordítva nézve, egy éve még 32 százalékkal volt magasabb a keresztárfolyam.

12 éves csúcson a dollár

Nem véletlen, hogy a legtöbb elemzőt erősen foglalkoztatja, milyen hatásai lehetnek ennek, illetve meddig tarthat. A KBC Equitas hírlevele szerint a dollárindex (amely egy devizakosárhoz képest nézi a zöldhasú értékét) lassan 12 éves csúcson jár. A piaci szereplők a múlt heti munkaerő-piaci adatok után a Fed közelgő kamatemelésének egyre nagyobb valószínűséget adnak. Ebben a környezetben a nyersanyagok is tovább csúsznak lefelé.

Euró/dollár (forrás: Dealbook)

Az Erste Befektetési Zrt. még sokkal korábban, valahol 250 forint körüli árfolyamnál dollár vásárlását javasolta befektetőinek forint ellenében. Azóta jelentős nyereséget lehetett elérni a pozíción. Most sem a pozíció likvidálását, csak a stop loss-szint feljebb húzását javasolják, a céláruk pedig valahol pár fillérrel 300 forint felett van.

A kamatemelés rossz, az infláció viszont jó

A dollár jelenleg, szerda kora délután 287 forint körül jár, illetve 1,0575 volt az euróval szemben. A következő támasz az Erste másik hírlevele szerint 1,05-nél található, amelyet azonban „gyorsan megérinthet a jelenleg látható lendülettel”. „Az elmúlt napokban rendkívül sokat esett az árfolyam, ezért készülni lehet a közelgő korrekcióra” – teszik azonban hozzá.

Az Erste szerint az amerikai részvényindexek a kamatemelési várakozások miatt estek tegnap. Ugyanakkor a kamatemelés alapvetően az inflációs folyamatok miatt szokott bekövetkezni. Az infláció pedig határozottan jó a részvénypiacoknak, hiszen segít a vállalatoknak jelentős mértékben növelni a profitjukat. Persze ez általában később, jó pár, vagy akár több hónappal a kamatemelés után látható. Sőt, még az is bekövetkezhet, hogy a jegybank túllő a célon, és a kamatemeléssel túlságosan visszahűti a gazdaságot. Így jobb ilyen esetben a profitot realizálni.

40 év alatt alig volt ilyen

Tegnap méretes zuhanásból állt fel a DAX – írták szerda reggel –, amelyet a tíz napos mozgóátlag fordított meg. Vagyis még mindig megvesznek minden esést a befektetők, de egyre fogy az erejük. Így nem árt az óvatosság.

A Concorde Trading blogja a Merrill Lynch-et idézi, amely szerint az utóbbi 40 év második leggyorsabb dollárerősödését láthattuk az elmúlt fél évben. „Hosszú távon a dollár ereje és az S&P 500 között nincs korreláció. A vállalati szektor reagálni szokott a devizapiaci folyamatokra, de a heves erősödést mutató periódusok gyakran részvénypiaci gyengeséggel jártak együtt – például amikor menekült a tőke a fejlődő piacokról” – írják.

Jön, jön a turbulencia

Itt az ideje a korrekciónak? – teszi fel a kérdést Jim Rogers, a tőkepiac egyik nagy öregje, Soros György volt társa is. A szuperrövid blogbejegyzés szerint a befektető legnagyobb devizakitettsége jelenleg az USA-dollár, mert a világ tőkepiacain még több turbulenciára, felfordulásra számít. Ha pedig turbulencia van, akkor a befektetők a biztonságos kikötők felé tartanak, amiről azt hiszik, hogy az a dollár.

„Valójában nem egy biztonságos kikötő, de az emberek azt hiszik, hogy az, és én ezért tartok dollárt” – írja. Talán itt az idő az erős dollár korrekciójának, de én még tartok dollárt és kínai devizát – mondja az üzletember, aki évekkel korábban Ázsiába is költözött.

Hiába erős a dollár, de még mehet tovább

Az Aegon Alapkezelő Total Return blogján Duronelly Péter is tüzetesen vizsgálta nemrég a dollár erejét, a dollárindexet és a dollár latin-amerikai devizákhoz vett értékét is. Következtetése, hogy „a dollár reálárfolyama történelmi visszatekintésben viszonylag magas, de a gazdaság momentuma elég jó, a fundamentumai javulnak, külkereskedelmi deficitje már csak az olajipari bumm miatt is javulni fog. Így most a túlhúzottság mellett sem merném nagyon shortolni.”

A dollár lett a hitelfelvevők új svájci frankja

Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon azt írja a feltörekvő gazdaságokról: a „2008-14 közötti időszakban jelentős (főleg dolláralapú) hitelfelvételből és arra épülő lakossági fogyasztásból nőttek ezek a gazdaságok, ami fenntarthatatlanná vált a dollár meginduló erősödése és az árupiacok összeomlása miatt. Ezért zuhan recesszióba Brazília, jutott a putyini pangásba Oroszország (…), esik a dél-afrikai rand, indonéz rúpia, török líra, stb. A dollár erősödése pont olyan hatással van rájuk, mint ránk korábban a svájci franké: tartós fogyasztás-visszaesést, hitel-összehúzódást és gyenge gazdaságot hoz”.

Ha Európa magára talál, akkor a dollár emelkedő trendje megtörhet vele szemben, de ez valószínűleg csak időleges lesz, ugyanis a korábban (főleg a feltörekvő piacok felé) kiáramlott hitelek visszafizetése folyamatos dollárkeresletet fog generálni.

A folyamatok Zsiday szerint nagyon jót tehetnek az európai részvénypiacnak, az amerikai részvénypiacra már nem ennyire optimista. A dollár erősödése miatt eltűnhet a profitnövekedés, miközben a hozamszint emelkedésnek indulhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG